Cyborgbakterier kan være nøglen til miljøvenligt brændstof

7. september 2017 kl. 12:03
Cyborgbakterier kan være nøglen til miljøvenligt brændstof
Illustration: Kelsey K. Sakimoto.
Bakterier, der er dækket af nanokrystaller, giver den naturlige fotosyntese baghjul. Forskere har lavet bakterier, der er i stand til at bruge sollys som energikilde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Cyborgbakterier lyder for mange nok meget mærkeligt, men det er netop, hvad forskere har skabt. Bakterierne er i stand til at dække sig selv i nanokrystaller, der kan opfange energi fra solen, som bakterien kan udnytte langt mere effektivt end ved traditionel fotosyntese.

Det er Kelsey K. Sakimoto fra University of California, Berkeley, der står bag forskningen, og han håber, at det kan blive en reel spiller i fremtidens kamp for at møde energiefterspørgslen.

»I stedet for at være afhængig af den ineffektive klorofyl til at høste sollys så har jeg lært bakterier at gro og dække deres krop i små halvledende nanokrystaller,« siger Sakimoto i en pressemeddelelse

»Disse nanokrystaller er meget mere effektive end klorofyl, og det kan dyrkes for en brøkdel af prisen på solpaneler.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se videoen, der forklarer processen:

Remote video URL

Forskerne fodrede bakterierne med aminosyren cystein, der gjorde, at bakterierne kunne syntetisere cadmiumsulfid(CdS)-nanopartikler, som effektivt kan absorbere lys og fungere som solpaneler på bakteriens overflade.

Den nye hybridorganisme, der bliver kaldt M. thermoacetica-CdS, producerer eddikesyre fra lys, vand og CO2 på et niveau, der er langt over naturlig fotosyntese. Eddikesyren kan bruges til en lang række reaktioner indenfor både brændstof, mad og plast.

Bakterien er i stand til at genskabe sig selv og regenerere, hvilket betyder, at intet bliver spildt, når de bliver brugt gentagne gange.

»Når først bakterierne er dækket af de her små solpaneler, så kan de syntetisere mad, brændstof og plast ved hjælp af solenergi,« siger Kelsey K. Sakimoto.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger