Curiositys første store klippefund rummer overraskelser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Curiositys første store klippefund rummer overraskelser

Mars-bilen Curiosity har undersøgt sin første klippe på Mars. Og den vidste sig at indeholde en række overraskelser.

I første omgang troede forskerne, at de blot skulle analysere en almindelig Mars-klippe, som så mange andre, der tidligere er blevet analyseret af f.eks. de mindre Mars-biler Spirit og Opportunity.

Klippen viste sig derimod at være helt anderledes and alle andre Mars-klipper, man hidtil har set på den røde planet. Samtidig har den en lang række fællestræk med tilsvarende sjældne klippetype på Jorden.

Mars-klippen ‘Jake Matijevic’ har en sammensætning, som svarer til den, der bl.a. kan findes på Hawaii. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Klippen er blevet døbt 'Jake Matijevic' til ære for et medlem af Curioistys forskerhold, som døde i august. Klippen er trekantet og 40 centimeter høj.

Læs også: Curiosity finder spor efter vandløb på Mars

Roger Wiens, der er den ledende forsker på Curiositys CheCam-instrument og fra Los Alamos National Laboratory, påpeger, at denne klippe var den første af betydelig størrelse, som Curioisty fandt på sin vej. Derfor skal den bruges til at kalibrere de ti videnskabelige instrumenter på Mars-bilens robotarm.

Curiosity har med sit APXS-instrument (Alpha Particle X-ray Spectrometer) og ChemCam undersøgt klippen og dens kemiske sammensætning. Resultaterne overraskede forskerne.

Spektret viste bl.a., at der var tale om en ny type klippe, som man ikke tidligere havde set på Mars. Klippen har en høj koncentration af natrium, aluminium og kalium. Til gengæld havde den lave koncentrationer af magnesium, jern og nikkel.

Læs også: Curiosity zapper sin første klippe

På Jorden findes denne sammensætning i en speciel klasse af klipper, der bl.a. findes på øer som Hawaii. Klippetypen menes at været dannet, når klipper inde i Jorden smelter og bliver til magma, som efterfølgende stiger på til overfladen.

Når magmaen stiger opad, køles den ned, og i dele af den vandholdige magma krystalliseres nogle af mineralerne, mens andre bliver i magmaen og danner en magma, som er beriget med disse elementer.

Mars-forskerne påpeger dog, at det er alt for tidligt at sige om, hvorvidt Jake Matijevic er dannet på samme måde.

Nu håber de på at finde andre klipper med en tilsvarende sammensætning, således at man kan få et indblik i den proces, der har dannet dem.

Dokumentation

Artikel fra space.com
Artikel på onorbit.com

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fascinerende informationer Curiosity giver fra sig.
Den regelmæssige form af klippestykket kunne tyde på at den har spalteretninger indbygget?. Det må vel tale imod at den består af magma, som er kommet smeltet op og størknet på overfladen ? - men jeg ved ikke nok om geologi og -kemi.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten