Curiosity klar til første analyse af udboret Mars-støv

Billeder fra den røde planet viser, at støvet fra den klippe, som blev boret i for tre uger siden, nu er afleveret til Mars-bilen Curiositys instrumenter.

Den 8. februar borede Curiosity via slagboret for enden af sin 1,2 meter lange robotarm 6,5 centimeter ned i klippen John Klein. John Klein indeholder lyse 'vener' af mineraler og andre tegn på, at den for længe siden har været udsat for vand. Det er en del af dette støv fra boringen i John Klein, som nu er afleveret til analyse.

En del af støvet er blevet benyttet til at rense instrumenterne, således at de ikke indeholder nogen jordisk forurening, som kan ødelægge resultaterne eller give et falsk billede. Chemin- (Chemistry and Mineralogy) og Sam-instrumenterne (Sample Analysis at Mars) vil kunne fortælle en masse om klippens sammensætning og opbygning.

Den første prøve fra en boring i Marsklippen John Klein er afleveret og klar til at blive analyseret. (Foto: Nasa/JPL-Caltech/MSSS Illustration: Nasa/JPL-Caltech/MSSS

Overraskende farve

Alene ud fra farven af støvet, som er boret op fra klippen, har forskerne allerede fået ny information. Det, at støvet er gråt i stedet for rødt, viser ifølge Joel Hurowitz fra Nasas Jet Propulsion Laboratory, at det ikke har været udsat for den sammen proces, så det ruster, hvor jern fungerer som oxidationsmiddel.

En mindre softwarefejl forsinkede afleveringen af prøven, men forskerne fandt en work around. På Jorden han man fundet et problem med en af de sigter, som Curiosity bruger til at si prøver og fjerne materiale over 150 mikrometer. Efter omfattende brug på Jorden begynder den af gå fra i den ene side. For at undgå, at noget tilsvarende skal ske på Mars, vil man reducere den tid, som sien benyttes, fra 60 og til 20 minutter pr. prøve.

Curiosity landede i det store Gale-krater på Mars 5. august 2012 og begyndte herefter afprøvningen af sine instrumenter. Missionen skal vare i to år, og formålet er at finde områder på Mars, hvor der har kunnet være liv. Sammen med ti videnskabelige instrumenter og 17 kameraer anses Mars-bilens slagsbor som et af de vigtige redskaber i denne efterforskning, da det tillader forskerne at se ind i klipperne.

Dokumentation

Nasas pressemeddelelse
Artikel på Space.com