Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Curiosity kigger sig omkring

Illustration: Nasa/JPL-Caltech

Nasas teknikere følger slavisk den plan, der er lagt for aktivering og afprøvning af Mars-bilen Curiositys mange systemer og instrumenter. Onsdag blev den 1,1 meter høje mast med en række kameraer og instrumenter rejst.

Hidtil har der ikke været nævneværdige problemer. Det eneste var, ifølge projektleder Jennifer Trosper, problemer med aktiveringen af et meteorologisk instrument. Det viste sig dog, at det skyldtes fejl i en procedure.

Med masten rejst har Curiosity taget det første 360 graders panoramabillede af bilens omgivelser. Det giver en smagsprøve på de fremtidige billeder, der vil komme, når Mars-bilens højopløselige kamera begynder at sende en strøm af billeder tilbage til Jorden.

Dette Picasso-lignende selvportræt blev taget med Mars-bilens navigationskamera. (Foto: Nasa/JPL-Caltech) Illustration: Nasa/JPL-Caltech
Styreraketterne fra Skycrane, der sænkede Curiosity ned på overfladen, har blæst Mars-støvet bort og blotlagt den underliggende klippe. (Foto: Nasa/JPL-Caltech) Illustration: Nasa/JPL-Caltech

Sammen med masten blev også Curiositys highgain-antenne foldet ud. Antennen giver direkte kommunikation med Jorden. Efter at den nu er blevet justeret korrekt ind mod Jorden, kan den benyttes til at sende kommandoer til Mars-bilen, når rumsonderne Mars Odyssey og Mars Reconnaissance Orbiter befinder sig under horisonten.

Jennifer Trosper oplyser i en pressemeddelelse, at Curiositys termoelektriske generator (RTG, Radioisotope Thermoelectric Generator), som leverer strøm fra varmen, der skabes, når plutonium-238 henfalder, producerer 10 watt mere end de 105 watt, man havde forventet. Denne større effekt skyldes en lidt højere temperatur fra henfaldet og vil komme forskerne til gode, når de videnskabelige undersøgelser for alvor går i gang: Her vil mange af de ti videnskabelige instrumenter om bord skulle aktiveres samtidigt.

RTG'en benyttes til at oplade Mars-bilens batterier, mens den 'sover'. Samtidig holder den overskydende varme systemerne varme.

Ud over panoramabillede har Curiosity taget et selvportræt, der viser Mars-bilen set oppe fra masten. Andre billeder viser området nær Curiosity, hvor styreraketterne fra Skycrane, der sænkede den ned på overfladen, har blæst Mars-støvet bort og blotlagt den underliggende klippe.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel på Spaceflight Now