Curiosity gør klar til at stikke boret i Mars

Curiosity tøffer fortsat lystigt rundt på Mars og er nu ved at være klar til at foretage de første boringer for at se, om der er flere tegn på liv på den røde planet.

»At bore ind i en sten for at hente en prøve vil blive missionens mest udfordrende opgave siden landingen. Det har aldrig været gjort før på Mars,« fortæller Richard Cook fra Nasas Jet Propulsion Laboratory i en meddelelse.

Læs også: Curiositys bor kan give problemer

Læs også: Se hvor Curiosity skal bore efter liv

Curiosity landede i Gale-krateret for fem måneder siden og har siden sendt adskillige billeder hjem af sten og sand samt senest en række fotos, der viser spor efter vandaflejringer på planeten (se galleri til venstre).

Eftersom der er tale om første boring nogensinde på Mars, er det også med en vis spænding, Nasa-folkene vil følge øjeblikket, når roveren stikker det 5 cm lange bor ned gennem overfladen for at se, hvad der gemmer sig.

»Borets hardware interagerer med Mars-materiale, som vi ikke har kontrol over, så vi vil ikke blive overraskede, hvis processen ikke går helt som forventet,« understreger Richard Cook.

I første omgang vil boret, som sidder for enden af Curiositys 1,2 meter lange robotarm, samle en lille prøve fra en sten, som den vil bruge til at 'skrubbe' boret med. Derpå vil den hapse nogle flere prøver og analysere på dem.

Den sten, som Curiosity skal bore i, kalder Nasa-folkene for John Klein, og Richard Cook fortalte på en telefonkonference tirsdag, at stenen er opkaldt efter en af de forskere, som har spillet en stor rolle i udviklingen af Curiosity, men som døde i 2011.

Læs også: ESA: Er der liv på Mars, så finder vi det

Valget faldt på netop dette sted, fordi billeder taget af Curiositys laserkamera viser, at området, som de i sin helhed kalder Yellowknife Bay, har store aflejringer af mineraler såsom kalcium, svovl og brint.

Nasa-forsker Nicholas Mangold mener, at disse hvide linjer i overfladen tyder på hydrateret kalciumsulfat såsom gips.

»På Jorden vil disse årer kræve vand, der cirkulerer,« forklarede Mangold.

Også ESA vil i de kommende år bore efter livstegn på planeten. I 2018 sender det europæiske agentur en rover til Mars med et hele 2 meter langt bor, der skal komme godt ned under overfladen.

To år tidligere pønser Nasa på at lande endnu en Rover InSight, som skal bore 5 meter ned.

Dokumentation

Hør pressekonferencen her
Pressemeddelelse fra Nasa