Curiosity giver det første indblik i landingsområdet

8. august 2012 kl. 10:562
Curiosity giver det første indblik i landingsområdet
Illustration: Nasa/JPL-Caltech.
Det første farvebillede fra Mars-bilen Curiosity er ankommet. Samtidig viser oversigtsbillede, at landingssekvenser fungerede efter hensigten.
Artiklen er ældre end 30 dage

De første farvebilleder fra Nasas nye Mars-bil på den røde planet, Curiosity, er ankommet til Jorden. Samtidig har Nasa via rumsonder i kredsløb, kortlagt landingsområdet og placeringen af de forskellige dele, der blev brugt under landingen.

Nasa oplyste sent tirsdag aften, at Curiosity er i god stand. Tirsdag sendte Curiosity det første farvebillede tilbage til Jorden. Billedet er taget med kameraet på dens lange robotarm, som stadig er pakket sammen. Billedet er taget om eftermiddagen på den første dag på Mars, kaldet Sol 1.

Linsen er dækket af støv, men støvet sidder uden på et gennemsigtigt støvdæksel, hvilket giver billedet det tågede udseende. I de kommende dage vil Nasa tage nye billeder med kameraet, men uden støvdækslet over linsen.

Det første farvebillede fra Curiosity viser området nord for Curiosity, heriblandt den nordlige væg og kant af det 154 kilometer store Gale-krater. (Foto: Nasa/JPL-Caltech) Illustration: Nasa/JPL-Caltech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Se video af Curiosity på vej mod Mars

Fordi robotarmen ikke er foldet ud endnu, er billedet taget på skrå, men Nasa har korrigeret for dette i det billede, der er frigivet. Kameraet er udviklet til at tage højopløselige billeder af klipper og støv.

Farvebilledet viser området nord for Curiosity, heriblandt den nordlige væg og kant af det 154 kilometer store Gale-krater, hvor Mars-bilen landede tidligt mandag morgen. Nasa frigav tidligere på ugen billeder fra en række navigationskameraer på bilens underside, som tog hundredvis af billeder under nedstigningen.

Senere tirsdag nat blev bilens kameramast rejst. Her sidder andre kameraer, der kan tage billeder med stor opløsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Curiosity forventes at tilbringe mindst to år med at udforske Mars og søge efter tegn på, at planeten engang har kunnet, eller stadig kan, huse mikroskopiske livsformer.

Mars-sonden Mars Reconnaissance Orbiter fangede ikke blot Curiosity på vej ned, den har også kortlagt landingsområdet, eller 'gerningsstedet', som Nasa i spøg kalder det område i Gale-krateret, hvor Curiosity nu befinder sig.
På oversigtsbilledet fra landingsområdet ses både varmeskjoldet, backshell, med faldskærmen, skycrane og selve Curiosity. Omkring Curiositys landingssted ses mørke streger, hvor det lyse støv på Mars-overfladen er blevet forstyrret af landingsmotorerne fra skycrane.

Billedet afslører, at landingssekvensen ser ud til at have fungeret som planlagt, og delene er landet omtrent, hvor Nasas teknikere havde forventet det.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel på Spcace.com

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
8. august 2012 kl. 15:18

Det står i artiklen:

Fordi robotarmen ikke er foldet ud endnu, er billedet taget på skrå, men Nasa har korrigeret for dette i det billede, der er frigivet. Kameraet er udviklet til at tage højopløselige billeder af klipper og støv.

1
8. august 2012 kl. 15:04

Det undrer mig at billedet den har taget er så skævt. Er der ellers nogen anden grund til at kameraet skulle hælde så meget i forhold til horisonten. Minder om et lumografi.