Crowdfunding-side efterlyser klare regler

Kickstarter.com og danske Booomerang.dk er eksempler på crowfunding-sider. Og de kan hjælpe iværksættere med at få penge til et projekt, men samtidig kan det være et ideelt sted for fupmagere, bedragere og projektmagere med en flosset moral. Det skriver MetroXpress.

På den danske side Booomerang.dk afviser ejer Michael Eis ofte håbefulde ansøgere. Han fortæller om personer, som søger penge til at komme ud af RKI eller rockergæld. Men engang imellem slipper der projekter igennem, hvor projektmageren kun er ude på at fuppe.

»Vi har haft en fyr fra Nordjylland, som havde en fest på Facebook hver gang, der var nogen, der donerede penge til hans projekt. Der var ikke hold i projektet. Men heldigvis nåede vi at stoppe indsamlingen, inden pengene blev udbetalt, og donorerne fik deres penge tilbage,« siger Michael Eis.

I udlandet er der vildere eksempler, som svindelprojektet Kreyos Smartwatch, som indsamlede 1,5 millioner dollars på Indiegogo.com i 2013. Det sidste, man har set til medstifteren af projektet, Steve Tan, var, at han på Facebook postede et billede, hvor han stod ved sin spritnye Ferrari.

Men spørgsmålet er, hvor grænserne går, i forhold til hvad der er lovligt eller ej. Og hvem har ansvaret for hvad, når det går galt? Michael Eis efterlyser klare regler for donorernes rettigheder samt ansvaret hos projektmagerne og crowdfunding-siderne.

Erhvervsstyrelsen oplyser til MetroXpress, at de i øjeblikket samarbejder med blandt andre Finanstilsynet om at udfærdige en rapport, som undersøger lovgivning, der regulerer crowdfunding i Danmark. Rapporten forventes at blive offentliggjort i februar.

Emner : It-sikkerhed
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har støttet flere projekter, men har altid været lidt loren mht den mærkelige sammenblanding af idealisme og forretning der ligger underforstået i crowdfunding.

I betragtning af at crowdfunding er en ny og relativ uprøvet måde at finansiere "små" projekter, så synes jeg at Ing skulle rapportere hvilke muligheder der kan være for et sådant regelsæt. Prøv at grav lidt i det.

Jeg har ikke fundet de store forskelle på denne artikel og MetroX's, selvom Ing's læsere nok er en del anderledes end dem der læser MetroX.

  • 3
  • 0

På Kickstarter f.eks får du ikke udbytte af din "investering" og skal derfor ikke betale skat. Du køber en vare på forudbestilling, der - forhåbentlig - bliver leveret på et senere tidspunkt.

Egentlig ligesom at købe varer i Brugsen, bare uden den beskyttelse som købeloven giver.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten