CRISPR-redigerede celler injiceret i menneske for første gang
Aldrig før har man indført celler med CRIPR-cas9-modificerede gener i et menneske. Men 28. oktober skete det. Et kinesisk hold ledet af Lu You på Sichuan Universitet i Chengdu injicerede cellerne ind i en patient med aggressiv lungekræft som en del af et klinisk forsøg på West China Hospital, også i Chengdu, skriver Nature.
Tidligere kliniske forsøg med celler, der er modificeret med andre teknikker end CRISPR-cas9, har gjort klinikere begejstrede. Med introduktionen af CRISPR-cas9, der er en simplere og mere effektiv teknik, vil det formentlig hurtigt få behandlinger med genmodificerede celler ind på klinikker globalt, siger Carl June, der er specialiseret i immunterapi på Pennsylvania Universitet, til Nature.
Læs også: Kinesere bliver de første til at benytte gensaksen Crispr på kræftpatienter
»Jeg tror, at det vil sætte gang i en biomedicinsk duel på fremskridt i teknikken mellem Kina og USA, hvilket er vigtigt, fordi konkurrence som regel forbedrer det færdige produkt,« siger han til Nature.
June er videnskabelig rådgiver for et planlagt amerikansk forsøg, der vil bruge CRISPR-cas9 til at ramme tre gener i deltagernes celler i behandling af forskellige former for kræft. Han regner med, at forsøgene kan begynde i begyndelsen af 2017.
Læs også: Genoplivning af mammutten kan bremse global opvarmning
I marts 2017 håber et hold på Peking Universitet i Beijing at kunne begynde kliniske tests med CRISPS-cas9 til at kurere blære-, prostata- og nyrekræft. Disse forsøg har dog endnu ikke hverken godkendelse eller finansiering.
Indtil videre er det gået godt
Forskerne fjernede immunceller fra modtagernes blod og deaktiverede et gen i dem med CRISPR-cas9, som kombinerer et DNA-opsplittende enzym med en molekylær guide, der kan programmeres til at fortælle enzymet, præcis hvor der skal skæres. Det er proteinet PD-1, der skal ødelægges. Normalt er det det protein, der bremser en celles immunforsvarsreaktion - og det som kræften drager fordel af for at formere sig.
Læs også: Gensaks er nu på USA's liste over masseødelæggelsesvåben
Lu’s hold formerede de redigerede celler og injicerede dem tilbage i patienten, som har lungekræft. Håbet er, at uden PD-1 vil de redigerede celler angribe og dræbe kræften.
