Crispr kan gøre hvede spiselig for glutenallergikere
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Crispr kan gøre hvede spiselig for glutenallergikere

Med Crispr/Cas9-teknologien kan man ændre i planternes gener, der åbner døren for, at hvedeboller og rugbrød også kan serveres for glutenallergikere. Illustration: Pixabay

Spanske forskere har ved hjælp af Crispr udviklet en ny type af hvede, der har et lavt indhold af gluten. Den nye hvedetype kan derfor kan spises af glutenallergikere, der lider af cøliaki. Det skriver The Independent.

Det er proteinet alfa-gliadin, som er med til volde problemer i tarmsystemet hos personer med cøliaki. Derfor har forskerne ændret på genstrenge i hvede med Crispr/Cas9-teknologien, hvor det var muligt i ét tilfælde at fjerne 35 af de 45 gener, som koder for proteinet.

Læs også: Danmark skal beslutte sig for, om Crispr/Cas9 er GMO

»Vi har vist, at Crispr/Cas9-teknologien kan anvendes præcist og effektivt til at reducere mængden af alfa-gliadin i frøets kerne, så vi kan skabe brød af durumhvede-typer med en lavere grad af immunreaktioner hos glutenintolerante forbrugere,« udtalte forskerne fra Institute of Sustainable Agriculture i Córdoba i forbindelse med publiceringen af deres studie.

Blandt de bedste resultater lykkedes det forskerne at genredigere en hvede, hvor immunsystemets reaktion på kornsorten blev reduceret med 85 procent.

Immunforsvar reagerer på forskellige proteiner

Cøliaki er en autoimmun sygdom, som man kan være genetisk disponeret for. Det skønnes, at omkring 0,5 procent af den danske befolkning lider af sygdommen.

Når en person med cøliaki spiser hvede, byg eller rug, begynder immunsystemet at producere antistoffer til kroppens eget enzym TG2, der blandt andet findes i tarmsystemet. Det udløser en inflammation i tyndtarmen, hvor man efterfølgende kan opleve symptomer som træthed, diarré og sågar knogleskørhed.

Læs også: Danske forskere aflurer gluten-sygdom: Her angriber antistoffer tarmsystemet

Selvom Crispr/Cas9-teknologien viser gode resultater, kan man dog ikke være sikker på, at alle med cøliaki kan spise hvedesorten.

Den autoimmune reaktion kan nemlig udløses af andre typer af proteiner end alfa-gliadin, der afhænger af den genetiske disponering hos den enkelte, påpeger Sarah Sleet fra den engelske interesseorganisation Coeliac UK.

det 100% lyder det nærmere, som en lokkefælde til at få tarmkræft for allergikerne. Jeg har læst mig til at selvom man ikke får symptomerne - så skader det alligevel tarmen - og at fortsat indtagelse giver en forøget forekomst af tarmkræft.

  • 1
  • 0

Er nogelunde lige så populært som atomkraft, så uanset hvor god en ide dette er, og der er en fantastisk god ide, så vil den blive modarbejdet, af de rige miljø fanatikere, med fyldte maver.
Dem der køber økologisk vand på flaske til 25kr pr halve liter, og som aldrig har sultet.

  • 2
  • 5