Crispr kan gøre hvede spiselig for glutenallergikere

6. december 2017 kl. 14:327
Crispr kan gøre hvede spiselig for glutenallergikere
Med Crispr/Cas9-teknologien kan man ændre i planternes gener, der åbner døren for, at hvedeboller og rugbrød også kan serveres for glutenallergikere. Illustration: Bilanola / Bigstock.
Spanske forskere har ved hjælp af genredigering med Crispr udviklet hvedetyper, hvor indholdet af glutenproteiner er reduceret markant. Teknologien åbner for, at glutenallergikere kan begynde at spise bagværk af rug, hvede og byg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Spanske forskere har ved hjælp af Crispr udviklet en ny type af hvede, der har et lavt indhold af gluten. Den nye hvedetype kan derfor kan spises af glutenallergikere, der lider af cøliaki. Det skriver The Independent.

Planteforædling med Crispr

Crispr/Cas9 fungerer som en slags dna-saks, som kan klippe et gen over meget præcist i alle organismer. Man designer enzymerne til at binde sig til et bestemt sted i cellens dna, hvor de klipper dna-strengen. Herefter overtager organismes egne reparationsenzymer opgaven med at samle strengen igen. Det er ved dette trin, organismen selv indsætter en mutation.

Man tilfører på den måde ikke nye gener fra andre sorter som ved GMO, men planterne kan som ved GMO blive mere modstandsdygtige eller bedre egnet til foder eller mad.

Når forædlerne gerne vil bruge Crispr/Cas9 i stedet for den traditionelle mutagenese, skyldes det, at Crispr/Cas9 kun laver én mutation præcis på det sted, man ønsker. Ved den traditionelle mutagenese bliver der lavet mange mutationer tilfældige steder i plantens arvemateriale. De fleste af disse mutationer har ingen effekt på planten, men nogle er uønskede og skal først 'luges' ud gennem tilbagekrydsninger over mange år.

Det er proteinet alfa-gliadin, som er med til volde problemer i tarmsystemet hos personer med cøliaki. Derfor har forskerne ændret på genstrenge i hvede med Crispr/Cas9-teknologien, hvor det var muligt i ét tilfælde at fjerne 35 af de 45 gener, som koder for proteinet.

Læs også: Danmark skal beslutte sig for, om Crispr/Cas9 er GMO

»Vi har vist, at Crispr/Cas9-teknologien kan anvendes præcist og effektivt til at reducere mængden af alfa-gliadin i frøets kerne, så vi kan skabe brød af durumhvede-typer med en lavere grad af immunreaktioner hos glutenintolerante forbrugere,« udtalte forskerne fra Institute of Sustainable Agriculture i Córdoba i forbindelse med publiceringen af deres studie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt de bedste resultater lykkedes det forskerne at genredigere en hvede, hvor immunsystemets reaktion på kornsorten blev reduceret med 85 procent.

Immunforsvar reagerer på forskellige proteiner

Cøliaki er en autoimmun sygdom, som man kan være genetisk disponeret for. Det skønnes, at omkring 0,5 procent af den danske befolkning lider af sygdommen.

Når en person med cøliaki spiser hvede, byg eller rug, begynder immunsystemet at producere antistoffer til kroppens eget enzym TG2, der blandt andet findes i tarmsystemet. Det udløser en inflammation i tyndtarmen, hvor man efterfølgende kan opleve symptomer som træthed, diarré og sågar knogleskørhed.

Læs også: Danske forskere aflurer gluten-sygdom: Her angriber antistoffer tarmsystemet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom Crispr/Cas9-teknologien viser gode resultater, kan man dog ikke være sikker på, at alle med cøliaki kan spise hvedesorten.

Den autoimmune reaktion kan nemlig udløses af andre typer af proteiner end alfa-gliadin, der afhænger af den genetiske disponering hos den enkelte, påpeger Sarah Sleet fra den engelske interesseorganisation Coeliac UK.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
7. december 2017 kl. 11:42

I lived with a coeliac wife until her death earlier this year. She was diagnosed in 1992 as adult onset. There is already a wheat which naturally lacks alpha-gliadins - spelt - but this triggers coeliacs, especially very sensitive ones as my wife was, just as badly as ordinary gluten containing wheat. I know that research reported in Coeliac UK's magazine shows at least 3 gliadins trigger coeliac disease, not just alpha-gliadins, so while in principle the work is going in the right direction, more work is needed to make wheat without enough of these gliadins to be safe for most coeliacs.

The equivalent work will be needed with the hordeins in barley (these are the analogue of gliadins in wheat) and the gliadin analogues in rye.

There are a lot of issues buried in this, of course, quite apart from the GMO one (and my wife would have refused to touch these, as she hated GMO).

All these grasses are wind pollinated. I don't know how much the storage part of these seeds' genetics are controlled by the mother plant alone and how much by both parents and would not wish to be the coeliac doing the testing to find out.

The next question is what advantages does the modified wheat/barley/rye have over the "washed" product, where the gluten has been removed from the grain (purified gluten is a valuable commodity)? Does it actually make better bread? Is it adequately safe? Buckwheat contains no gluten but unless grown on guaranteed uncontaminated (usually with wheat or barley) fields is not clean enough to be safe for coelic consumption. Ditto for oats.

Because it will have to be grown from new seed every year (due to cross pollination) the most careful checks will be needed to ensure that the seed planted isn't contaminated. I expect that the seed will be expensive against ordinary wheat/barley/rye seed, so there'll be financial temptations too...

No, I really can't see this as any sort of breakthrough, especially as "spelt" did it millennia ago without it being of use to coeliacs.

Now if they found a way to block the damage pathway in humans, that would be a breakthrough.

5
6. december 2017 kl. 23:19

Der er ingen sammenhæng mellem hvede allergi og gluten allergi.

Skørt at forskerne ikke først finder problemet.

4
6. december 2017 kl. 19:40

Antageligt lige så dårligt som brød fremstillet af dansk hvedemel, der jo hovedsagligt anvendes som foder.

3
6. december 2017 kl. 19:36

Fint at man kan lave hvedemel uden gluten, men hvordan bliver det brød man laver af det?

2
6. december 2017 kl. 17:55

Er nogelunde lige så populært som atomkraft, så uanset hvor god en ide dette er, og der er en fantastisk god ide, så vil den blive modarbejdet, af de rige miljø fanatikere, med fyldte maver. Dem der køber økologisk vand på flaske til 25kr pr halve liter, og som aldrig har sultet.

1
6. december 2017 kl. 17:03

det 100% lyder det nærmere, som en lokkefælde til at få tarmkræft for allergikerne. Jeg har læst mig til at selvom man ikke får symptomerne - så skader det alligevel tarmen - og at fortsat indtagelse giver en forøget forekomst af tarmkræft.