Spanske forskere har ved hjælp af Crispr udviklet en ny type af hvede, der har et lavt indhold af gluten. Den nye hvedetype kan derfor kan spises af glutenallergikere, der lider af cøliaki. Det skriver The Independent.
Crispr/Cas9 fungerer som en slags dna-saks, som kan klippe et gen over meget præcist i alle organismer. Man designer enzymerne til at binde sig til et bestemt sted i cellens dna, hvor de klipper dna-strengen. Herefter overtager organismes egne reparationsenzymer opgaven med at samle strengen igen. Det er ved dette trin, organismen selv indsætter en mutation. Man tilfører på den måde ikke nye gener fra andre sorter som ved GMO, men planterne kan som ved GMO blive mere modstandsdygtige eller bedre egnet til foder eller mad. Når forædlerne gerne vil bruge Crispr/Cas9 i stedet for den traditionelle mutagenese, skyldes det, at Crispr/Cas9 kun laver én mutation præcis på det sted, man ønsker. Ved den traditionelle mutagenese bliver der lavet mange mutationer tilfældige steder i plantens arvemateriale. De fleste af disse mutationer har ingen effekt på planten, men nogle er uønskede og skal først 'luges' ud gennem tilbagekrydsninger over mange år.Planteforædling med Crispr
Det er proteinet alfa-gliadin, som er med til volde problemer i tarmsystemet hos personer med cøliaki. Derfor har forskerne ændret på genstrenge i hvede med Crispr/Cas9-teknologien, hvor det var muligt i ét tilfælde at fjerne 35 af de 45 gener, som koder for proteinet.
Læs også: Danmark skal beslutte sig for, om Crispr/Cas9 er GMO
»Vi har vist, at Crispr/Cas9-teknologien kan anvendes præcist og effektivt til at reducere mængden af alfa-gliadin i frøets kerne, så vi kan skabe brød af durumhvede-typer med en lavere grad af immunreaktioner hos glutenintolerante forbrugere,« udtalte forskerne fra Institute of Sustainable Agriculture i Córdoba i forbindelse med publiceringen af deres studie.
Blandt de bedste resultater lykkedes det forskerne at genredigere en hvede, hvor immunsystemets reaktion på kornsorten blev reduceret med 85 procent.
Immunforsvar reagerer på forskellige proteiner
Cøliaki er en autoimmun sygdom, som man kan være genetisk disponeret for. Det skønnes, at omkring 0,5 procent af den danske befolkning lider af sygdommen.
Når en person med cøliaki spiser hvede, byg eller rug, begynder immunsystemet at producere antistoffer til kroppens eget enzym TG2, der blandt andet findes i tarmsystemet. Det udløser en inflammation i tyndtarmen, hvor man efterfølgende kan opleve symptomer som træthed, diarré og sågar knogleskørhed.
Læs også: Danske forskere aflurer gluten-sygdom: Her angriber antistoffer tarmsystemet
Selvom Crispr/Cas9-teknologien viser gode resultater, kan man dog ikke være sikker på, at alle med cøliaki kan spise hvedesorten.
Den autoimmune reaktion kan nemlig udløses af andre typer af proteiner end alfa-gliadin, der afhænger af den genetiske disponering hos den enkelte, påpeger Sarah Sleet fra den engelske interesseorganisation Coeliac UK.
