Cowi-undersøgelse: Forurening i Grindsted løber ind under haver og ny bydel


Forureningen fra Grindsteds gamle losseplads, som i årene 1962 til 1975 modtog store mængder giftigt affald og medicinrester fra Grindstedværket, bevæger sig ind under parcelhuskvarteret Sydbyen samt den nye bydel, Morsbøl Søpark.
Det slår en undersøgelse, som Cowi har udført for Region Syddanmark, fast.
Undersøgelsen bekræfter konklusionerne i en DTU-rapport fra 2010, som samlede tidligere undersøgelser tilbage til 1988.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
I rapporten pointeres, at den primær er en datarapport. Hvis formål er skabe data for regionens egen kommende opdatering af konceptuel model for forureningsspredning og risikovurdering mht. overfladevand. Det har således ikke været formålet, at rapporten og rådgiveren selv skulle fremkomme med sådanne ting (forsigtige, korte tøjler? :-).
Mht. den udbredte havevanding (indtil kommunens forbud), så kan data fra denne rapport vist sige meget lidt direkte om risikoen for forurening af havevandingsboringerne. Dette kan så måske forventes at blive belyst ved den kommende opdatering af modellen(?). Kommunens forbud mht. havevanding omhandler vist primært brug af eksisterende brønde og boringer og ikke udførelse af disse; sådanne kræver specifikke tilladelser at udføre.
GEUS kort over ikke sløjfede havevandingsboringer (de mørkeblå) viser vist mest 6-8 m dybe havevandingsboringer, hvis dybden overhovedet er angivet. Cowi rapportens geologiske profiler og analyseskemaer synes primært at indholde oplysninger om de dybere grundvandsmagasiner, og ikke det terrænnære havevandingsmagasin i boligområderne. (På nær nogle helt korte boringer lige ved søen/åen: VP1-4, der nok er mindre repræsentative, fordi der så tæt ved å og sø nok er størst chance for tilskud fra det dybere grundvand. Både disse og data fra de dybere boringer synes at vise, at forureningsniveauerne er højest i de mellemdybe magasiner og lavest opadtil).