Cowi sender droner ud på danske miljøopgaver

Illustration: Per Morten Abrahamsen/Cowi

Danske overvågningsopgaver får et ekstra løft, efter at Cowi som det første rådgivningsfirma har fået tilladelse til at anvende droner i forbindelse med eksempelvis katastrofer eller andre opgaver, der med fordel kan bruge billeder fra luften, når der skal skabes et hurtigt overblik.

Cowi har fået en såkaldt 1a-licens, der giver selskabet ret til at flyve med droner på op til 1,5 kg. Med tilladelsen kan Cowi flyve med dronerne både i byer og på landet uden yderligere godkendelse. Sker flyvningen inden for en radius af fem km fra en lufthavn, skal denne dog have besked om flyvningen.

»Dronerne er et supplement til vores faste flyflåde, som vi hurtigt kan mobilisere og hurtigt kan få data fra - eksempelvis i forbindelse med oversvømmelser, hvor vi hurtigt kan få et overblik over situationen, men det kan også være i forbindelse med erosion af kyststrækninger eller andre overvågningsopgaver,« forklarer markedschef i Cowi Morten Krebs.

Cowi anvender droner fra schweiziske SenseFly. Illustration: Jacob Gallt/Cowi

Læs også: Cowi klar med droner til miljøovervågning

Læs også: Politi-droner i USA møder højlydt modstand fra borgere

I første omgang råder Cowi over fire droner, men markedschefen kan godt forestille sig, at efterspørgslen på overvågning vil stige, og at der vil komme flere droner til:

»Et oplagt område er byggepladsovervågning, hvor det vil være meget hurtigere at sende en drone af sted og kortlægge arbejdet og indsamle data.«

Selskabet har også planer om at erhverve en fjernstyret helikopter, der vil kunne bære et termografisk kamera. Det kan bruges til energimålinger af huse men også til hurtigere at finde et eventuel brud på en fjernvarmeledning.

Tre ryst og et kast sender flyet i luften

De droner, Cowi anvender, er på størrelse med en vandrefalk og vejer blot 500 gram. Flyene sendes i luften med tre ryst og et kast. Udstyret med et kamera og et batteri, søger droneflyene 70 meter op i luften. Efter 30 minutter vender de automatisk tilbage til udgangspunktet fyldt med data og billeder. På den halve time kan dronen tilbagelægge op til 20 kilometer, og de kan typisk dække et område på 4 kvadratkilometer om dagen.

Flyene styres fra en bærbar computer, og en GPS registrerer, hvor billederne tages, med en nøjagtighed på ned til 5 cm. På baggrund af de indsamlede data kan computeren lynhurtigt generere oversigtsbilleder og 3D-modeller af det overfløjne område.

Læs også: Dansk firma satser på selvbyggede droner til luftfotos

Ifølge Morten Krebs vil teknologien dog ikke kunne bruges til at give eksempelvis endnu skarpere billeder til eksempelvis Google Maps, som Cowi også leverer billeder til.

»Udstyret på dronerne er ikke så brugervenligt og dermed heller ikke så velegnet til den type luftfoto. Selv om billederne bliver taget i en lavere højde, vil de detaljeringsmæssigt ikke være bedre end de billeder, vi tager med vores normale kameraer til luftfoto. Dronerne er rettet mod nogle professionelle overvågningsopgaver, hvor det ikke er så vigtigt, om græsset lige har den rigtige grønne farve, men hvor der er andre informationer, der er vigtigere at få med,« forklarer han.

Andre typiske opgaver kan være at få et oversigtsbillede af et oversvømmet parcelhuskvarter lige efter et skybrud, overvågning af trafikken i myldretid eller kortlægning af marker og by-arealer, inden et større byggeri sættes i gang.

Med teknologien bliver det også muligt at skabe sig et hurtigt overblik over mindre områder og ikke mindst dokumentere en udvikling over tid.

Cowi oplever desuden en stigende interesse for at få kortlagt naturområder eller overvåget og volumenberegnet eksempelvis affaldsdepoter og grusgrave.

De fly, Cowi anvender, er fra den schweiziske producent SenseFly.

Se et fly fra SenseFly kortlægge en schweizisk alpedal

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"De droner, Cowi anvender, er på størrelse med en vandrefalk"

Måske de kan sættes ind i kampen mod duer, når der ikke er andre presserende opgaver.

 • 0
 • 0

The default 2.4 GHz data-link provided with the swinglet has a range of about 1.3 km (depending on obstacles and RF interferences). The swinglet is however completely autonomous and does not require a working data-link to fly.

Ser ud til at vi skal ramme den på GPS frekvensen istedet, før den bliver forvirret. En mikrobølgeovn vil ikke kunne få den til at tabe orienteringen. Pokkers, så har man ikke fred i haven længere. Må de skydes ned i jagtsæsonen? Tog fejl, lignede en skade, ups.

 • 0
 • 0

"Cowi har fået en såkaldt 1a-licens, der giver selskabet ret til at flyve med droner på op til 1,5 kg. Med tilladelsen kan Cowi flyve med dronerne både i byer og på landet uden yderligere godkendelse. "

Skal man have en licens for at flyve med fjernstyret fly i al almindelighed?

 • 0
 • 0

Kort sagt: nej, men der er begrænsninger for størrelser, støj, steder og krav til forsikring.

Regler for flyvning med droner/fjernstyrede er reguleret af Statens Luftfartsvæsen.Specifikke regler her: http://www.slv.dk/Dokumenter/dsweb/Get/Doc...

Mere info her: http://da.wikipedia.org/wiki/Modelfly

Reelt betyder dette i praksis at med mindre at du selv ejer den grund som du flyver over, så skal du være medlem af en klub som igen kræver at du er medlem af Modelflyvning Danmark for at have en ansvarsforsikring. Nogle klubber har en godkendelsesprocedure som man skal igennem, inden at man kan bruge deres flyvepladser.

 • 0
 • 0

Så kan den brede del af befolkningen se at "Droner" ikke behøver at være farlige dræber maskiner der truer menneskeheden i by og på land, måske vi endda er heldige nok til at det kan smitte af på Alm. FPV flyvning og afmystificerer det lidt. Det ville være positivt.

 • 0
 • 0

Tvivler på at sådan en lille pipfugl kan bakse rundt med termofotogrej, hvis billedet skal have en kvalitet som kan bruges til noget i praksis. Min erfaring med sådan noget grej er at det er relativt tungt - men min erfaring er heller ikke så stor.

Jeg tror dog ikke at det vil være et stort problem at lave et som kan. Alle komponenter er hyldevarer. Du kan have en autonom quadrokopter i luften for under 500 USD, hvis du ikker er bange for kabelstrips og træpinde. Derefter er det bare at skalere op i motorstørrelse (og tykkelsen af dine træpinde) indtil du kommer op på den payload som du har brug for...

Hvis du kan nøjes med fjernkontrol og IR i tv kvalitet har jeg fundet kameraer med 5,8Ghz sender på under 2 gram - det kan bæres af en legetøjs-quadrokopter til under 500 DKK

Inspiration til den-næste-dims-som-skal-plage-konen: http://diydrones.com

 • 0
 • 0

Af hensyn til den båndbredde man har til overførsel af video, vil jeg tro at man oftest vil bruge alm TV kvalitet til FPV-flight og optage i HD på on-board memory

Ideen med luftfotografering er der ikke noget galt med, men reelt rammer du nok ind i mange små uforudsete problemer. Det er f.eks muligt at sende video med 5,8 Ghz fra flyet. Men flyver du om bag en tæt busk, et tra eller cykelskur - så mister du dit feed Flyve om bag et hus? - not gonna happen.

Og prøv så at koordinere et villakvarter som ikke engang kan blive enige om hvilken ugedag man slår græs.. (Nu bliver jeg smidt på bålet af alle villa beboerne)

Der er andre markeder som nok har en del større muligheder som f.eks. SAR - Search And Rescue

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten