Cowi projekterer Nordens højeste hus

I 2019 skal en 230 meter høj skyskraber knejse i Gøteborg og dermed overgå det 190 meter høje Turning Torso i Malmø. Men allerede i dag kan danske ingeniører og arkitekter knejse med nakken, for der kommer nemlig til at være betydelige danske fingeraftryk på det nye højhus. Vinderen af arkitektkonkurrencen er nemlig de amerikanske højhusspecialister fra Skidmore, Owings & Merrill (SOM), som har taget den danske tegnestue Entasis og ingeniører fra Cowi med på holdet.

»Vi er særdeles stolte over at være en del af vinderholdet, som skal give Gøteborg et nyt varetegn. Nu ser vi frem til, at projekteringen skal starte,« siger Cowis højhusspecialist, Jens Fussing, i en pressemeddelelse.

Beboerne og besøgende i den 230 meter høje skyskraber får en fremragende udsigt over byen, når og hvis skyskraberen bliver færdig. Illustration: Skidmore, Owings & Merrill

Læs også: Gøteborg vil bygge Nordens højeste skyskraber

Bygningen, der skal opføres i beton, stål og glas, har fået navnet ‘Polstjärnen’. Den skal både rumme forskellige typer lejligheder, en lounge for beboere, en restaurant, et fitnesscenter, en tagterrasse og et udsigtspunkt med offentlig adgang. Højhuset bliver en del af et nyudviklet blandet byområde på 200.000 etagemeter.

SOM har designet seks af verdens 15 højeste bygninger - herunder det 826 meter høje Burj Khalifa. Cowi har stået for fundering, boligbyggeri, installationsteknik, trafikplanlægning og brandsikring.

De øvrige fem hold i konkurrencen talte blandt andet Wingårdhs Arkitektkontor og verdensberømte Zaha Hadid Architects, som havde hyret Rambøll som ingeniør.

I Jens Fussings øjne er der tale om en stor sejr for virksomheden.

»Det, at vi har vundet en international konkurrence over skarpe internationale konkurrenter, beviser, at vi har evnerne til at projektere den højeste bygning i Norden, når vi forener vores kompetencer.«

Læs også: Nordens største højhus på vej i Stockholm