Cowi-ingeniører forærer deres viden væk

5. september 2013 kl. 08:00
100 medarbejdere fra Cowi donerede i weekenden deres bedste ideer til Røde Kors. Gavmildt, ja – men CRS-samarbejdet tjener også rådgiverens egen forretning
Artiklen er ældre end 30 dage

Lørdag i sidste uge stillede over 100 af Cowis medarbejdere deres hjerner til rådighed for hjælpeorganisationen Røde Kors. En hel dags benhård tankevirksomhed med det formål at komme op med løsningsforslag på de vand- og sanitetsproblemer, som hjælpeorganisationen slås med ude i verden.

En CSR-gestus fra rådgiverens side, der ikke desto mindre også er til gavn for Cowi selv, fortæller Reinar Odsgaard, civilingeniør i Cowi med over 25 års erfaring fra udviklingslande.

»Vi ved jo godt, at det ekstra plus på CSR-kontoen ikke redder verden, men det giver mening at kunne bidrage med sin faglighed til et konkret formål. Desuden kan samarbejdet med Røde Kors-medarbejdere meget vel vise sig at være en stor fordel for forretningen på længere sigt,« siger Reinar Odsgaard.

Interesseret i nyt job inden for rådgivning? Se Jobfinder

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfordringen bestod i at udvikle teknologier af simple materialer såsom bambus, der kan anvendes i utilgængelige bjergegne i Laos, og som efterfølgende kan overtages og vedligeholdes af lokale beboere uden teknologisk indsigt. I løbet af lørdagen blev medarbejdernes løsningsforslag evalueret, og afslutningsvis blev tre konkrete forslag udvalgt, som Cowis vandsektion i de kommende uger skal kvalificere i samarbejde med Røde Kors.

En af mulige fordele ved samarbejdet med Røde Kors kunne være en bedre adgang til de lokale landes regeringer og centraladministration
-- Reinar Odsgaard, Cowi

»Mødet med Røde Kors foranledigede en række diskussioner blandt andet om begrænsningerne ved drift og vedligeholdelse af vand- og sanitetsteknologi. Det er udfordringer, vi som rådgivere selv slås med i vores arbejde i udviklingslande,« fortæller Reinar Odsgaard.

Han håber, at det fortsatte samarbejde med Røde Kors på sigt vil kunne bidrage til en endnu større grad af vidensdeling mellem de to organisationer. Cowi kunne med fordel lære af Røde Kors’ måde at planlægge og implementere projekter på i lande, hvor databaser og statistik er stærkt begrænset, ligesom et udvidet netværk med Røde Kors lokalansatte ville være en stor gevinst for rådgiveren, forklarer Reinar Odsgaard.

Læs også: Cowi-ingeniør valgt til præsident for verdens tunnelorganisation

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg ved af erfaring, at personlige relationer er altafgørende, når du kommer som udenlandsk rådgiver og skal forsøge at gebærde dig i udviklingslande. Det kan være svært at finde vej gennem bureaukratiet, og en lokal kontakt kan gøre en stor forskel. En af mulige fordele ved samarbejdet med Røde Kors kunne være en bedre adgang til de lokale landes regeringer og centraladministration,« påpeger Reinar Odsgaard.

Blandt de løsninger, som COWIs eksperter er i gang med at kvalificere efter weekendens seminar, er forslaget om at anvende bambusrør til opbevaring af vand til markvanding samt at bruge en lavpris trykstødspumpe til i flytning af vand i højtliggende egne. Afslutningsvis udarbejdes en rapport, som overdrages til Røde Kors og den laotiske ambassade i Stockholm.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger