Cowi-ingeniør er blandt dansk erhvervslivs største talenter

Illustration: Halil Belek

Først tog hun en uddannelse som civilingeniør i kemi, efterfølgende blev det til en ph.d. i eksperimentel og teoretisk overfladefysik, og senest gennemførte hun en HD i ledelse og organisation med et karaktergennemsnit på 11,8. Det er intet under, at den 35-årige Cowi-specialist og projektleder Nana Pii Schumacher er at finde på ‘Talent 100’, Berlingske Business’ årlige kåring af de største talenter i dansk erhvervsliv.

Det er som at have Messi på holdet,« sagde hendes daværende chef og manden bag nomineringen, Bjarne Korshøj, til Berlingske med reference til den argentinske fodboldspiller Lionel Messi, der af mange er anerkendt som et af fodboldverdenens største naturtalenter.

Selv er Nana Pii Schumacher meget ydmyg omkring kåringen. Alligevel lykkes det at få hende til at sætte nogle få ord på de af hendes kvaliteter, der er årsag hertil:

»Jeg gør en dyd ud af at forstå baggrunden bag alt, hvad jeg laver, jeg stiller høje krav til mig selv og kvaliteten af mit arbejde, og så er jeg god til samarbejde: at lytte, sørge for alle bliver hørt og ikke mindst har det sjovt, mens de er på arbejde,« siger hun.

Hold din karriere i gang. Tjek de nye jobopslag på Jobfinder

Til daglig er Nana Pii Schumacher ansat i Cowis sektion for Industri og Energiproduktion, hvor hun arbejder med rådgivning inden for termisk energiproduktion som både specialist og projektleder. Hun har i sit arbejde særligt fokus på at indføre biomasse på kraftværker - et vigtig led i omstilling mod et CO2-neutralt Danmark.

Kombinationen af den høje faglighed som specialist og ansvaret som leder er noget, der særligt tiltaler hende.

»Min faglige baggrund gør, at jeg bliver et bedre bindeled mellem medarbejdere og ledere. Det er vigtig at have fagligheden i orden, så man også er rustet til at hjælpe medarbejderne, når man arbejder som projektleder,« siger Nana Pii Schumacher, der på sigt ikke vil have noget imod at få mere ledelsesansvar, hvis chancen byder sig. Lige nu befinder hun sig dog godt, hvor hun er.

Inden Nana Pii Schumacher kom til Cowi, arbejdede hun hos Vattenfall, men da selskabet solgte sin ingeniørafdeling, Vattenfall Engineering, til Cowi, blev hun ‘solgt’ med.

Allerede da havde hun prøvet kræfter med jobbet som projektleder, og hun var godt i gang med HD’en. En uddannelse hun tog for at blive bedre. Ganske enkelt.

»Jeg ville lære at arbejde på alle niveauer i en virksomhed og blive bedre til at få ting igennem over for den højere ledelse. Det gør man altså bedst ved hjælp af viden,« siger hun.

En enkelt svipser

Og HD’en var Nana Pii Schumacher ikke alene om at tage. Hendes mand, der er uddannet elektroingeniør og også har en ph.d., gennemførte uddannelsen samtidig.

»Så var der også forståelse på hjemmefronten,« griner hun.

Det ægteskabelige parløb betød ikke overraskende, at der gik konkurrence i den. De færreste ingeniører bryder sig jo om at komme ind på andet end førstepladsen.

»Men der var en enkelt svipser,« siger Nana Pii Schumacher med henvisning til en eksamen, hvor hun fik 10 og ikke 12. Et resultat der betød, at hun måtte 'nøjes' med et karaktergennemsnit på 11,8. Hvorvidt mandens var højere, bliver dog ikke afsløret.

Parløbet er over årerne blevet kendetegnene for ægteparrets forhold. De to mødtes da også i DTU’s motorcykelklub for 15 år siden, hvor de arbejde sammen om at skille cykler og motorer ad.

Senere stillede de sammen op til RoboCup - en årlig konkurrence på DTU, hvor der dystes med selvkørende robotter, som deltagerne har designet og programmeret. To år i træk vandt de.

»Samarbejdet med min mand er en af de ting, der har bevirket, at jeg har opnået en dybere faglighed. Jeg har blandt andet lært om elektronik, maskinteknik, programmering og finmekanik,« siger hun og fortsætter:

»Mine ledere har altid haft styr på deres faglighed. Det er den type leder, jeg bliver inspireret af, og den type leder, jeg gerne selv vil være.«

Engineer the future er en alliance af organisationer, virksomheder og uddannelsessteder med Ingeniøren som mediepartner. ETF skal synliggøre den værdi, teknologi skaber for Danmark. Artiklen er sponsoreret af ETF. Læs andre artikler om danske ingeniører og teknologieksperter på ing.dk/etf