Cowi: Der er jord nok i København til de nye Holme
Der er jord nok til både at udfylde Lynetteholmen og de kommende 9 industriøer, Holmene, ved Avedøre. Det fastslår en jordstrømsanalyse, Cowi har lavet for Hvidovre Kommune.
For på grund af metroudgravninger, spildevandstuneller og andre større og mindre byggeprojekter, genererer hovedstadsområdet mellem 2,5 og 3 millioner ton jord om året.
Læs også: »Vi finder nok ud af det«: Øplan er blot en 'vision'
Hvis denne jord ikke med det samme bliver brugt til udfyldninger, deponeres det enten i depotet i Københavns Nordhavn eller i et depot i Køge Havn.
»Begge depoter er lige ved at være fyldt op, så Københavns Kommune og hovedstadsområdet ved ikke, hvor fremtidens overskudsjord skal anbringes,« siger chief market manager for Cowi, Ulf Kjellerup.
Holmene
Krystalkugle-kiggeri
Estimatet for, hvor meget jord, hovedstadsområdet producerer er ret stabilt, set over de seneste år. Selv i kriseårene lige efter finanskrisen i 2008, dykkede de kun en smule.
»Derfor er det et relativt sikkert gæt, at det også vil fortsætte sådan fremover, og det er vi i Cowi ret enige med Københavns Kommune om,« siger Ulf Kjellerup, der dog understreger, at jo længere frem i den 25 år lange prognose man kigger, des mere usikker er den.
Læs også: Teknisk briefing: Det ved vi om de kunstige øer ved Avedøre
»Man skal dog huske, at det er som at kigge i en krystalkugle og se, om det fortsætter så mange år fremadrettet. Vores prognose går 25 år frem for vi vurderer, at øerne kan være udfyldt inden for den årrække, men det er klart at jo længere ud i fremtiden vi kommer, jo sværere er det at forudse, hvor meget jord der produceres det pågældende år.«
Modulær opbygning
Hvis det alligevel skulle ændre sig drastisk, hvor meget jord der produceres i hovedstadsområdet, gør den modulære opbygning af øerne, at man kan vente med at udfylde de yderste øer.
»I visionen for projektet ønsker man dog at opføre øerne så hurtigt som muligt uden pauser. Derfor kan man godt ende med at hente jord i Sverige, men i så fald vil det blive sejlet og ikke kørt hertil,« siger Ulf Kjellerup, der dog ikke tror det bliver relevant for Holmene ud for Avedøre, men nærmere for den kommende Lynetteholmen.
»I så fald kunne man forestille sig, at især Lynetteholmen ville gøre brug af denne mulighed, da relativt store skibe kan lægge til ret tæt ved Lynetteholmen, og det vil i så fald betyde mere kørt jord til Avedøre Holme,« siger Ulf Kjellerup.
Kan udfordre businesscasen
Den dyreste post for hele projektet er udfyldningen og anlæggelsen af øerne, der netop skal finansieres ved at aftage jord. I alt skal gate-fees for at aftage jord indbringe mindst 2,7 milliarder, og for at leve op til businesscasen, skal der i gennemsnit hentes 40 kroner per ton aftaget jord.
Derfor kan eventuelle udfordringer med jord godt ende med at have betydning for hele det økonomiske grundlag for anlæggelsen af Holmene.
40 kroner per ton er dog relativt lavt, og vil gøre det muligt at modtage jord fra et stort opland fra Roskilde og op til Furesø.
