Covid: FDA hastegodkender antistofbehandling

Illustration: vetre/Bigstock

Den amerikanske lægemiddelmyndighed, FDA, har mandag hastegodkendt det amerikanske medicinalfirma Eli Lillys antistofbehandling mod covid-19, skriver New York Times.

»Det er en fantastisk dag for videnskab og medicin - en slags bedrift for, hvad der er muligt,« lyder det fra Daniel Skovronsky, der er videnskabelig direktør hos Eli Lilly.

Læs også: Dansk vaccineforsker: De moderne vacciner vil også fange minkvarianten

Han tilføjer, at virksomheden sammen med dens partnere var i stand til at opfinde et nyt lægemiddel, fremstille det, teste det i kliniske forsøg og få det godkendt på bare syv måneder.

Godkendelsen gælder kun til behandling af nyligt smittede og må ikke bruges på allerede indlagte patienter.

Læs også: Antistofundersøgelse: 2,2 procent af danskerne har været smittet

Behandling skal påbegyndes hurtigst muligt

Behandlingen med navnet bamlanivimab er godkendt til personer over 12 år, som har testet positive for covid-19, og som er i risiko for at udvikle alvorlige symptomer eller at blive indlagt.

Dette gælder eksempelvis overvægtige personer over 65 år, som tidligere studier har vist, får mest gavn af behandlingen, lyder det fra FDA.

Læs også: Baggrund: Putin klar med vaccine inden endelige kliniske forsøg er gennemført

Ifølge Eli Lilly skal behandlingen påbegyndes så hurtigt som muligt efter en positiv test og inden for 10 dage efter, at symptomerne begynder at vise sig.

Behandlingen består af et enkelt kraftfuldt antistof, som menes at kunne holde en covid-19-infektion nede.

Tidligere studier har vist, at behandlingen reducerer antallet af indlæggelser hos patienter, der har modtaget behandlingen tidligt i deres sygdomsforløb.

Læs også: Dansk corona-vaccine vil være den bedste – ikke den første

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vaccine på vej... Endnu mere effektiv behandlingsmedicin på vej ref. denne artikel...

Måske kan vi snart neddrosle Covid-19 til at være en slem, men ikke dødelig virus, som vi forsøger at undgå med afdæmpet adfærd, og sikkert øget kontrol, men uden store nedlukninger og branche-dræbende tiltag.

Så kan vi begynde at leve igen.

Håber at også politikerne i DK begynder at tænke i løsninger til at leve med virus frem for den umulige opgave at udsulte virus.

 • 8
 • 1

Man har også tidligere med nogen succes (dvs. fald i dødeligheden) behandlet COVID-19 med plasma eller oprenset immunoglobulin fra folk, der havde haft sygdommen, ud fra en tanke om, at antistofferne kunne hjælpe andre med sygdommen: https://www.covid19treatmentguidelines.nih...

Men det er gammel teknik, og der ikke rigtigt nogen penge i den for medicinalindustrien, så derfor skal Eli Lily nu overbevise verden om, at deres antistof er meget bedre end det, og pengene værd.

 • 0
 • 2

Vaccine på vej... Endnu mere effektiv behandlingsmedicin på vej

Den nævnte suppe gives IV og kan kun bruges meget tidligt samt effektiviteten er mindre end Vaccinens 99%,

En ting som bekymrer lidt. Myndighederne har nævnt at vaccinen kommer til jul men skal først igennem en godkendelses process. De nævner ikke at vaccinen skal holdes under -86 C under transport og opbevaring. Det er dog ret interessant hvor mange faciliteter vi har af den slags hvis overhovedet nogen.

 • 0
 • 2

Mon forskellen på -80°C og -86°C i dette tilfælde er så stor? Det tror jeg faktisk ikke.

Under alle omstændigheder er temperaturer omkring -80°C ikke så svære at opnå; man kan bare bruge tøris, som ikke koster alverden (~10kr/kg) og fås i rigelige mængder i fri handel.

Det er/bliver ikke noget problem, og er ikke noget at bekymre sig om.

 • 0
 • 0

...skal holdes under -86 C under transport og opbevaring. Det er dog ret interessant hvor mange faciliteter vi har af den slags hvis overhovedet nogen.

Mon det er vigtigt, at det bliver under lige præcis -86°C? Det tror jeg faktisk ikke.

Temperaturer omkring -78°C ikke så svære at opnå; man kan bare bruge tøris, som ikke koster alverden (~10kr/kg) og fås i rigelige mængder i fri handel. Hvis det absolut skal være koldere end det, kan man bare køle med flydende kvælstof, der går ned til til -196°C, og som også er billigt (~10kr/L) og lettilgængeligt.

At holde vaccinen koldt er/bliver ikke noget problem, og er ikke noget at bekymre sig om.

 • 0
 • 0

Tøris, skriver du? Det går Mor Mette aldrig med til, CO2 udledningen vil være ødelæggende for regeringens - 70% målsætning!

 • 3
 • 3

En ting som bekymrer lidt. Myndighederne har nævnt at vaccinen kommer til jul men skal først igennem en godkendelses process.

"...i går, onsdag [7 Okt], positive fase 2-resultater med en kombination af to antistoffer ved navn bamlanivimab og etesevimab mod covid-19.... Sikkert er det dog, at produktionen af antistofferne i Hillerød begynder i april 2021." [1]

Snart, nej. Det ser ud til, at det datomæssigt ikke hænger helt sammen ;)

[1] Fujifilm fabrik i Hillerød https://medwatch.dk/Medicinal___Biotek/art...

 • 0
 • 0

Det ser ud til, at det datomæssigt ikke hænger helt sammen ;)

Jo, for der er tale om to forskellige ting: en behandling med antistoffer og en vaccine.

En vaccine provokerer kroppen til selv at danne de nødvendige antistoffer, så man bliver immun en del år eller måske resten af livet. Den gives normalt før folk bliver syge.

Eli Lilys behandling er derimod skræddersyede antistoffer, som tilføres udefra uden at aktivere immunsystemet, og virker kun indtil de er nedbrudt efter nogle dage eller uger. Den gives, når folk er syge med COVID-19, men helst inden de er for hårdt ramt.

 • 1
 • 0

Hej.

På nuværende tidspunkt har man en samling af mindst 3 lægemidler, som måske er mere eller mindre effektiv mod dette corona-virus. Det er kunstigt binyerebarkhormon, blodprop-hæmmende medicin og Remdesevir. Derudover har man måske mindst 1 eller 2 ikke-medicinske redskaber i behandlingen af denne virus. Og behandlerne har nu langt mere viden og erfaring med denne virus end for 8-9 måneder siden. Så jeg er mindre bange for denne virus end jeg var for 8-9 måneder siden.

Jeg tager et multi-vitamin/mineral-tilskud med selen, zink, vitamin D m.m, som måske - måske ikke - er mere eller mindre effektiv mod denne virus. Det er vist ikke bevist, at tilskud af visse vitaminer og mineraler hjælper mod denne virus, men jeg har alligevel valgt at tage dette tilskud.

Det er supergodt, hvis det nye lægemiddel med antistoffer viser sig at have en god effekt mod denne virus. Så må man blot håbe at virus ikke muterer i retning af, at den nye behandling med antistoffer bliver uden effekt.

M.h.t. vacciner er jeg skeptisk, da man ikke kan udelukke, at der er langtids-bivirkninger ved disse vacciner.

Venlig hilsen Jan hervig Nielsen

 • 0
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten