Covid-19-modelleringsfolk vil gerne kigges i kortene

Plus8. maj 2020 kl. 05:0010
Covid-19-modelleringsfolk vil gerne kigges i kortene
Især i begyndelsen er modellers resultater næsten per definition forkerte. En følgegruppe kan hjælpe med at validere. Illustration: SSI.
17 forskere regner hurtigt, når politikerne vil undersøge åbningsscenarier. Modellerings-ekspert foreslår en uafhængig review- og kvalitetssikring. Folketingsmedlem vil tage ideen op.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det går så hurtigt, når den såkaldte covid-19-gruppe skal myndighedsbetjene og give folketingspolitikere et grundlag at tage beslutninger om åbningsscenarier på, at der ikke engang er tid til at validere alle metoder.

De 17 forskere i gruppen er ansat i seks forskellige forskningsinstitutioner, modellerne er fulde af usikkerheder, de arbejder i sidelange koder og bygger den blandt andet på værdier, som er hentet fra epidemiologien, helt ny viden om covid-19, teledata og udenlandske rapporter om aldersgruppers sociale kontakt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
9. maj 2020 kl. 23:27

@Aksel Hvis du ikke kalder det et knæk at kurven for indlagte omkring 1. april går fra en stejl stigning til et gradvist fald, ved jeg ikke hvad man skal kalde det. De kurver der ville vise trin er for smittede. Men de kurver er ikke målt ordentligt, fordi der er testet alt for lidt. Et trin på den kurve bliver udjævnet på kurven for indlagte, fordi nogen bliver hurtigt indlagt, og andre betydeligt senere. Og det er lige præcist hvad kurven for indlagte viser.

9
9. maj 2020 kl. 12:23

@ Flemming,

Ærligt talt, de hak, som du klager over ikke ses i modellerne, findes jo ikke i virkeligheden, hvilket du let kan se ved at kikke på de fakriske antal smittede og indlagte. Det du skriver er simpelt hen noget vrøvl.

8
8. maj 2020 kl. 20:26

God ide med nogen udefra til at se på modellerne. Det har været helt indlysende fra starten at de var forkerte, fordi det var glatte kurver uden trin og knæk. Når der to weekender i træk kommer flere tusinde smittede skiturister hjem fra Østrig er der ikke en jævn stigning, men en stigning i 2 trappetrin. Og når samfundet 11. marts lukker ned kommer der et knæk på kurven for smittede, så den går fra en kraftig stigning til en betydeligt mere begrænset stigning. Når prognoserne ikke formåede at inkludere sådanne begivenheder er det klart at det de så viser bliver helt ud i skoven. Men er det fordi de ikke har fanget at få 2 sådanne afgørende begivenheder med i modellen, eller fordi modellen ikke kan kapere dem, kunne være interessant at vide.

7
8. maj 2020 kl. 15:09

Modellerne kan vise sit værd hvis de kan gengive observeret data tilbage i tiden. Her er det afgørende at udveksle data globalt og at samarbejde internationalt. Især brug af ny informationsteknologi og big data science tror jeg kunne hjælpe med til at forbedre modellerne.

Det er ikke givet, at det gør modellerne bedre. Hvis de består af mange usikre processer med usikre parameter, kan de godt vise fortiden, men man ved ikke hvorfor, og fremtiden bliver alt for usikker. En usikker model bliver ikke bedre af at putte flere usikre processer på.

6
8. maj 2020 kl. 11:44

Værdierne, der proppes ind i modellen, er næppe rigtige. Men fejlene vil forhåbentlig glatte hinanden ud, så usikkerheden ikke bliver summen af fejl, men et mindre tal.

Det er jo en dejlig optimisme, som burde få smilet frem hos enhver, som arbejder lidt med tolerancer og usikkerheder. :-)

5
8. maj 2020 kl. 11:40

SSI og politikere har måske en blind plet her? Se at få masker med i næste beregning.

Jeg tror det er noget psykologisk. Hvis vi alle går med masker så bliver vi lige som Asien og vi vil så gerne bevare vores eget särpräg og väre specielle, unikke og eneståede på vores helt egen Danske måde :)

Det vil väre teknisk svärt at modellere på 'masker vs. ikke masker' fordi vi så skal bruge 'Asiatiske Data' og der er mange andre ting som de gör helt anderledes der spiller ind på resultatet.

Eller man skulle lave en dansk kontrol gruppe, man kunne have taget hjemmeplejen, det ville nok ikke direkte have skadet nogen at göre det eksperiment. Hvis man var åben om det ville der nok ikke engang have väret en masse brok om forskelsbehandling.

Det, kan väre at jeg tager helt fejl, men, som Ingeniör synes jeg at det virker som om at 'man' ikke rigtigt har lyst til at Måle (d.v.s. Teste) og at man foreträkker at modellere og derefter ekstrapolere, hvilket så bliver mere ud fra antagelser end måledata.

4
8. maj 2020 kl. 11:28

SSI og politikere har måske en blind plet her? Se at få masker med i næste beregning.

Måske ikke lige en blind plet, men et tildækningsforbud?

§ 134 b Den, der i forbindelse med møder, forsamlinger, optog eller lignende på offentligt sted færdes med ansigtet helt eller delvis tildækket med hætte, maske, bemaling eller lignende på en måde, der er egnet til at hindre identifikation, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
Stk. 2. På samme måde straffes den, som på offentligt sted besidder genstande, der må anses for bestemt til tildækning af ansigtet under de i stk. 1 nævnte omstændigheder.
Stk. 3. De i stk. 1 og 2 nævnte forbud gælder ikke for tildækning af ansigtet, der tjener et anerkendelsesværdigt formål.

Kilde: https://danskelove.dk/straffeloven/134b

Se stk 3. Måske regnes hindring af smittespredning bare ikke for et anerkendelsesværdigt formål; eller man har glemt den detaille

3
8. maj 2020 kl. 11:15

Modeller er præcis lige så gode som de antagelser man propper ind i dem. Der er stadig mange områder hvor viden er begrænset mht. Covid-19, så som smitteveje, vejrindflydelse, effekt af masker, mutationer, alderseffekter, immunitet, osv.

Og så er der spørgsmålet hvilken detaljegrad modellerne skal dække over. En flad kurve over hele DK kan stadig gemme at særlige grupper, områder, aldersgrupper, etniske grupper, særlige erhverv, folk med særlige sygdomme, kunne blive særdeles hårdt ramt.

Dertil kommer det stokastiske element, dvs at tilfældigheder kan få stor indflydelse på udfaldet. Dette er illustreret meget godt her, med simple modeller der kører i browseren:https://nyheder.tv2.dk/coronavirus-simulator-fire-grafer-derfor-skal-vi-holde-afstandprøv at køre modellerne, især de nederste på siden flere gange og se hvor stor forskel der er på udfaldet fra gang til gang.

Modellerne kan vise sit værd hvis de kan gengive observeret data tilbage i tiden. Her er det afgørende at udveksle data globalt og at samarbejde internationalt. Især brug af ny informationsteknologi og big data science tror jeg kunne hjælpe med til at forbedre modellerne.

2
8. maj 2020 kl. 10:13

I alle dele af verden bruges masker og mundbind som en extra "social distancing faktor" når samfundet åbnes igen. I SSI seneste rapport i morgenpressen nævnes masker og mundbind ikke en eneste gang, selvom der er snesevis af anecdotal evidence på nettet. Og helt oppe på nationalt niveau. SSI og politikere har måske en blind plet her? Se at få masker med i næste beregning.

1
8. maj 2020 kl. 09:33

".... en ekspert-følgegruppe fra forskellige discipliner, som er fortrolig med kompleks kodning og modellering - kunne bidrage med.

Det er for eksempel ingeniører, bioinformatikere, epidemiologer, økonomer, genetikere, datamatikere og statistikere..."

Tror man skal lave flere grupper, med de enkelte forskellige fag grupper i hver - da de kender hinnanden i fag miljøerne (som f. eks AAU, RUC, CBS... ) og da man dermed kan få mindre "stirre sig blind" på en evt model svaghed.

NB : Og selvfølgeligt forstår alle fagmiljøer at alle ind data er fortrolige... data ud af modellerne kan man debattere og laere af.

Personligt håber jeg mundbind kan blive lagt ind i modellerne, således vi kan få de effekter som de har opnået i den tyske by Jena https://www.telegraph.co.uk/news/2020/04/17/no-new-infections-german-city-impose-facemasks/amp/