Coronavaccine viser lav effektivitet mod sydafrikansk variant

Illustration: Bigstock/insta_photos

Den sydafrikanske regering har midlertidigt sat brugen af AstraZeneca-vaccinen på hold.

Det sker, efter at et studie i sin indledende fase har vist, at den vaccine, der er udviklet af AstraZeneca og Oxford University, ikke har den ønskede effekt mod den den sydafrikanske variant af COVID-19.
Det skriver The Guardian.

På baggrund af de nye fund samles et eksperthold fra Verdenssundhedsorganisationen WHO senere i dag for at undersøge vaccinen.

Effekt på 22 procent

Medicinalselskabet AstraZeneca bekræftede lørdag, at deres vaccine ikke vil beskytte mod milde til moderate sygdomsforløb forårsaget af den sydafrikanske coronavariant.

Ifølge de indledende undersøgelser har vaccinen i disse tilfælde en effekt på blot 22 procent.

Den indledende undersøgelse, som endnu ikke er fagfællebedømt, er baseret på 2000 forsøgspersoner.

Da studiet primært indbefatter unge voksne, der ikke i ligeså høj grad oplever alvorlige sygdomsforløb med coronavirus, vides det endnu ikke, om vaccinen kan forhindre alvorlige sygdomsforløb.

Til sammenligning har tilsvarende undersøgelser af vaccinerne fra Novavax og Janssen vist en effektivitet på omkring 60 procent mod den sydafrikanske variant.

Udfordrer håb om immunitet

Der er meget på spil, hvis vaccinen viser sig ikke at have den ønskede effekt. Vaccinen er nemlig både nem at bruge, den billigste på markedet og kan produceres i store mængder. Den er derfor ideel til at bremse virussen, særligt i udviklingslande.

Udviklerne bag vaccinen forventer at kunne producere tre milliarder doser i år til en pris på omkring tre dollars per styk.

Flere ledende vaccineforskere peger dog nu på, at det kan blive nødvendigt at gentænke målene med vaccinerne, da varianter af COVID-19 som den i Sydafrika formentlig vil udviske ambitionerne om flokimmunitet.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er der dog på trods af de nye resultater fortsat håb for, at vaccinen kan mindske forekomsten af alvorlige sygdomsforløb.

»Undersøgelsen bekræfter, at coronavirussen som forventet vil finde måder at sprede sig på blandt vaccinerede populationer. Men ser man på andre lignende undersøgelser i Sydafrika, foreligger der allerede lovende resultater, der peger på, at vaccinerne fortsat kan lette presset på sundhedsvæsenet ved at mindske forekomsten af alvorlige sygdomsforløb,« siger professor Andrew Pollard, der er ledende forsker i undersøgelsen af AstraZeneca-vaccinen, til The Guardian.

Danmark modtog for få dage siden de første 24.000 vaccinedoser fra AstraZeneca. Vaccinen er dog foreløbigt kun godkendt til vaccination af personer under 65 år, som ikke er i risikogruppen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den nye sydafrikanske variant, 501Y.V2 , står for 80 % af infektionerne i visse regioner i landet og det betyder, at varianten spreder sig langt mere effektivt end de mere oprindelige udgaver af covid-19.

De forskere, der opdagede den sydafrikanske variant i slutningen af 2020, har lavet laboratorieforsøg, der viser, at der skal 6 til 200 gange højere koncentration af antistofplasma til i forhold til den nye variant, end der skal til i forhold til de oprindelige, som plasmaet er udvundet ud fra af patienter med overståede forløb med ældre versioner.

https://elpais.com/planeta-futuro/2021-02-...

Den engelsek variant har ikke vist sig at være resistent over for udviklede vacciner, men der er allerede kombinationer af den engelske og den brasilianske i omløb, og den brasilianske går uden om det forsvar, som kroppen har udviklet i forhold til ældre udgaver.

Manaos i Brasilien har oplevet en ny bølge af infektioner med den den nye brasilianske variant, som har været værre end den første. Første bølge var så udbredt, at nogle undersøgelser har indikeret, at 76 % nåede "flokimmunitet" i netop den by.

Den fri verdens medicinalindustri kan se frem til at skulle udvikle nye vacciner i et hidtil uset omfang/tempo.

Grunden til at det aldrig lykkedes den fri verden at udvikle og producere tilstrækkelige vacciner til den/de første udgaver, som man kunne have ramt med de nuværende vacciner, var, at EU, UK og USAs politiske ledelse holdt fast i, udviklerne af vacciner skulle beholde monopolet også på produktionen, så de kunne tjene de penge, som er incitamentet bag udviklingen af vacciner. Producenterne var primært opsat på at score kassen, frem for at imødekomme verdens behov for at bekæmpe en sygdom.

Sagen er, at den fri verden har svigtet noget så forfærdeligt i et misforstået forsøg på at lade privatøkonomiske aktører score kassen, frem for at løse et globalt problem.

Fra nu af vælter mutationerne frem i et tempo, som vaccineproducenterne aldrig kommer på omgangshøjde med.

Overklassen, serviceret af den danske regering, finanssektoren og erhvervslivet, drømmer om vaccinepas til sig selv, så de kan fortsætte på første klasse og i 12 kilometers højde resten af deres dage, mens vi andre kan gå rundt her nede og drømme om deres succes. Men antallet af vacciner vil ikke kunne følge med. Vaccinepasset skal indeholde så mange varianter og være på forkant med den udvikling, som de højtflyvende har skabt, i et tempo, som bider sig selv i halen i uhørt grad. Udtrykket, selvnegerende succeskriterier, har fået mening langt ud over, hvad jeg drømte om, da jeg fiflede det sammen for år tilbage: https://www.google.dk/search?sxsrf=ALeKk00...

Det er slut med globaliseringen og det åbne samfund, som vi kendte det. Det er mindre end et år siden, at den verden, som vi aldrig kommer tilbage til igen, gik under.

Så meget for bevarelsen af incitamentet bag udviklingen af vacciner/patenter: https://ing.dk/artikel/kronik-hvem-skal-ha...

 • 3
 • 10

Det er slut med globaliseringen og det åbne samfund, som vi kendte det. Det er mindre end et år siden, at den verden, som vi aldrig kommer tilbage til igen, gik under.

De uartikulerede nedadvendte forsøger på menneskelig vis, alt for menneskeligt, og i forlængelse af en lang tradition at stemme de ubekvemme sandheder ud af verden.

Fremadrettet vil verden være delt mellem os, der ser konsekvenserne af sygdommens udvikling og forklaringerne på den fri verdens svigt, og alle de andre, misforståede demokrater, der tror at ubekvem viden kan stemmes væk fra jordens overflade i en selvnegerende livsstils tjeneste. https://duckduckgo.com/?q=misforst%C3%A5ed...

Denne opdeling vil præge den sociale selvbeskrivelse i stadigt stigende grad i lang tid frem over, på samme måde som debatten om menneskets betydning for ødelæggelsen af klima, biodiversitet, vandresourcer, osv. har været det lige fra begyndelsen af.

De utilsigtede konsekvenser af det åh... så fremskridsttjenlige og nyttige rationelle og især økonomiske menneskes adfærd underminerer troen, som aldrig har været reserveret religionernes præster og disciple. Man TROR på meningen i demokratisk at stemme om budskabets forpligtende karakter. Det ligger i det at TRO. Beskrivelsen af de troendes adfærd kvalificeres på andre præmisser, end de troendes tro. Man ser det på den totale mangel på evne til at forholde sig med argumenter til sagen.

 • 1
 • 12

Er der nogen her på ingeniøren der ved, hvorfor effektiviteten af AstraZenecas vaccine i Danmark bliver angivet som værende 60%, mens de i UK angiver den til 84 %.

De angiver selv, at den har en effektivitet på 60 % mod den britiske variant.

Kan det være derfor?

Er der nogen der har set noget på den brasilianske variant?

 • 3
 • 0

Er der nogen der har set noget på den brasilianske variant?

Nej, men når vi har set det, så er det kun af historisk betydning, lige som de 1,3 milliarder vacciner, som EU har forpligtet sig til at købe, kun ville have været noget værd at bruge på befolkningerne inden for unionen, hvis varen var blevet leveret i tide.

Sydafrika har droppet Oxford-vaccinen, fordi den kun har 10 % virkning.

Der er ikke udviklet nogen vaccine mod den brasilianske variant. Ingen ved, om nogen virker mod den. Og når vi ved det, så er der en ny.

 • 1
 • 3

Heldigvis virker karantæne, men det indebærer stop for fly fra hele regionerog reduceret antal flyrejser eller kombineret med kantæneperiode, test og sporing for at vaccinerne kan holde bare lidt. De vacciner der er udviklet nu, kan vi kun forvente virker på de varianter der er mindre tilpasset mennesket. De varianter, der udvikles hvor pandemien har raset uhæmmet, vil være dem er en vaccine version 2 skrædersyet til den gruppe varianter.

Spørgsmålet er blot om man ønsker at løse et problem ad gangen eller vedholdende prøver at sætte sig mellem alle stolene(geografisk og varianter). Begrænsning af mennesker bevægelse med flyrejser er uundgåelig med mindre man vil holde liv i virus.

 • 2
 • 0

Er der nogen her på ingeniøren der ved, hvorfor effektiviteten af AstraZenecas vaccine i Danmark bliver angivet som værende 60%, mens de i UK angiver den til 84 %.

Hvis vacinen gives med 3 uger mellem primer og booster opnås kun 60%, men hvis man venter 10-12 uger inden booster indgives får du den høje beskyttelse, det er ikke producenten men myndighederne i UK der har valgt at bruge vacinen på denne måde.

Der er ingen beskyttelse de første 12 dage, efter 28 dage er du fuldt beskyttet, ikke mod at få corona men mod at blive så syg at du får brug for hjælp, booster øger beskyttelsen yderligere samt aktiverer for alvor hukommelses celler som sikrer at beskyttelsen bliver langvarig.

 • 2
 • 0

Med procent regning, Især ingeniør pedanter.

For et år siden havde vi ingen vacciner. Nu har vi fire. To af dem skal vi danse tre gange omkring totempælen ved minus 70 grader for at de virker.

Nummer tre er noget Putin propaganda, mener man, men som alligevel har en ret stor sikkerheds procent ( i russiske tal) og sidst er der Astra Zenica der kun virker 60% sikkert og ikke på den sydafrikanske variant, men modsat de andre kun kræver opbevaring under 5 Grader. Men som ikke skal gives til personer over 65.

Er der nogen der er forvirret

 • 3
 • 1

Corona fungere på samme måde som influenza. den muterer sig konstant. Ellers havde vi udryddet den almindelige influenza for længst.

 • 2
 • 0

Mutationer er uundgåelige. Vi har også med en zoonotisk virus at gøre. Af etiske grunde undlader man at undersøge 2-vejssmitte, men gnavere, kattedyr, mink, dådyr og en række andre dyr er meget modtagelige og mindst for mink er det dokumenteret som 2-vejssmitte. Hvis vi helt skal undgå at SARS-CoV-varianter opstår i mennesker skal vilde dyr derfor også vaccineres med en steriliserende vaccine eller beskyttende immunitet opbygges i bestandene...

Appropos AstraZenecas vaccine: Den er godkendt udfra 64 tilfælde i vaccineret gruppe og 154 tilfælde i kontrolgruppen som topline med op til 78 dage efter andet stik (deres forsøg er generelt rodet med op til 23 uger mellem stik!). Men samtidig er der ingen af de 64 eller andre der er gået 22 dage efter første dosis der er havnet på hospitalet, mens 8 af de 154 i kontrolgruppen blev indlagt! (kilde ) Det nye studie har ikke nok data til at sige noget om hospitalskrævende eller derover infektioner. For J&J sås en stor effekt mod mere alvorlige forløb i Syd Afrika, så spekulativt, er det meget sandsynligt at der stadig er en beskyttelse mod alvorlige forløb!

 • 0
 • 0

Denne tråds billede og endnu værre den nye tråds billede ligner at det er eller skal forestille selve vaccinationen, jeg er ikke læge men har forstået at vaccinen skal indgives i øverste tykkeste tredjedel af den muskel der løfter armen, ellers går vaccinen tabt.

Prøv selv at lege du basker med vingerne og mærk efter, min sidder ikke halvejs nede mod albuen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten