Corona og forsyningskrise rykker elektronikproduktion tættere på Danmark

Plus28. august 2022 kl. 14:002
Corona og forsyningskrise rykker elektronikproduktion tættere på Danmark
Taiwanske TSMC står for ca. 60 procent af den globale chipproduktion, og selvom leverancerne ifølge branchefolk ser ud til at blive bedre det næste halve år, har situationen de seneste par år øget fokus på forsyningskæderne Illustration: TSMC.
Mange elektronikvirksomheder genovervejer, hvor de skal producere. Ifølge branchefolk kan dele af produktionen finde vej tilbage til Danmark og Europa.
Artiklen er ældre end 30 dage

Produktion Chipmanglen er ved at lette, men ...

Efter et par tumultariske år med coronapandemi og forsyningskrise er den storskalaproduktion af basale mikrochips, der hovedsageligt foregår i USA, Sydkorea og Taiwan, ved at rette sig.

»På chipsiden ser leverancesituationen ud til at bedre sig i løbet af det næste halve år. Vi ser faldende leveringstider og priser. Vi hører også fra kunder, der har manglet chips, at de begynder at få leverancer,« siger Rune Domsten, der har mange års erfaring som konsulent inden for design og udvikling af elektronik.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
28. august 2022 kl. 22:15

Tja, for 10 år siden tabte jeg kampen i min daværende virksomhed om at beholde produktionen tæt på. Nej, det skulle absolut syd øst på og laaaaangt væk - fordi billig.

Problemet er bare, at danskerne stadigt skal have en indtægt, og når produktionen flyttes ud af landet, så skal indtægten til danskerne komme et andet sted fra. Det kan medføre større lønninger, fordi at en enkelt løn skal brødføde en hel husstand, det medfører større skat, fordi at samfundet skal betale, og det koster samfundet masser af penge. Vi burde faktisk lægge afgifter på udflytninger.

1
28. august 2022 kl. 21:43

Tja, for 10 år siden tabte jeg kampen i min daværende virksomhed om at beholde produktionen tæt på. Nej, det skulle absolut syd øst på og laaaaangt væk - fordi billig.

Det blev det ikke. Man måtte rejse mange gange, vi fik fejlagtige prototyper som det tog lang tid at få en ny version af, og vi havde månedsvis forsinkelse. Og alt det for produkter som kun kunne sælges hundredevis per år, altså ikke de storserier som giganterne kører med.

Og det krævede Corona for at vismændene indser hvor håbløs den tilgang er? For ikke at tale om at alle firmaer som gik med på det, udnyttede og understøtter den kinesiske skæve sociale struktur bagved deres produktions apparat.