Flere af de store spillere på arbejdsmarkedspolitikken har weekenden over lanceret kataloger over ideer til vækst med udspring i den aktuelle krise, som allerede har påvirket den danske økonomi og arbejdsmarkedet.
Formålet med ide-samlingerne fra Dansk Industri, Dansk Byggeri og IDA er at give inspiration til en genoprettelse af økonomien og ikke mindst skabelse af arbejdspladser.
DI's samlede forslag vil kunne generere 30.000 nye arbejdspladser, mens Dansk Byggeri forventer, at deres ideer vil være baggrund for en jobskabelse på 20.000 arbejdspladser. IDA opgør i sit forslag ikke direkte antal arbejdspladser, som initiativerne kan afføde, men kommer med 12 konkrete ideer til en "kick-start" af økonomien i Danmark inden for de gældende rammebetingelser.
Klogt og grønt
Fælles for ideerne fra de tre organisationer er, at klima og grøn omstilling spiller en stor rolle som vækstskaber. Hos Dansk Byggeri fremhæver man, at det er vigtigt at investere ikke bare "klogt", men også "grønt", og DI ønsker at få Danmark "bragt tilbage til grøn vækst."
CORONA NYHEDSBREV
Tilmeld dig nyhedsbrevet ING/Coronavirus og få et teknologisk perspektiv på udfordringerne med Corona-epidemien.
Hos IDA understreger man vigtigheden af, at det grønne og væksten går hånd i hånd.
”Selv om vi i kataloget af forslag har koncentreret os om tiltag med grønt fortegn, vil de gavne job og økonomi i bred forstand. Der skal både søm og skruer og tusind andre komponenter til den grønne omstilling, så udover de virksomheder som specifikt arbejder på energi- og klimaområdet, vil forslagene også have effekt for en bred kreds af underleverandører til den grønne industri,” siger formand for IDA, Thomas Damkjær Petersen.
Op mod 100 ideer
DI deler deres idekatalog på mere end 70 ideer op i fem hovedpunkter, som tilsammen vil kunne hjælpe på BNP-nedgangen med 45 mia. kroner. Et tal, som dog er behæftet med stor usikkerhed, ifølge organisationen.
Det første punkt er klimatiltag som energieffektivisering i industrien og fremrykning af udbud inden for havvind, sol og landvind. Derudover vil DI have fremrykket investeringerne i infrastruktur og anlæg og styrket udvikling, fornyelse og digitalisering. Endelig skal Danmark forblive en stærk eksportnation f.eks. ved at støtte erhvervslivet i udviklingslandene og sikre nem og hurtig adgang til finansiering, og desuden ønsker DI større forbrug i form af flere penge til borgere og erhvervsliv. Det sidste skal gøres med blandt andet en statslig udbetaling af feriepenge og udskydelse af de skattestigninger, der var planlagt til 2021.
Der er overlap mellem flere af DI's ideer og Dansk Byggeris 12 indspark til vækst. For eksempel er begge organisationer på, at Landsbyggefonden skal sætte flere af de projekter i gang, som er på ønskelisten over projekter i den almene sektor, ligesom både DI og Dansk Byggeri ser fremrykning af planlagte skattelettelser fra 2022 til 2020 som en oplagt igangsætter af økonomien.
Hjælp til SMV'erne
Hos IDA, som i sine 12 ideer både trækker på inspiration fra andres og egne rækker, rækker man ligesom i Dansk Byggeri også en hjælpende hånd ud mod de små- og mellemstore virksomheder.
»Kapitalmarkedet vil være fuldstændig forandret den kommende tid, og netop kapital er vigtig for, at iværksættere og andre mindre virksomheder kan udvikle og finpudse grønne teknologier og services,« skriver IDA, der peger på fremrykning af midlerne i Den Grønne Investeringsfond på 6 mia. kroner som et værktøj.
Dansk Byggeris hjælp til SMV'erne er især målrettet eksporten, hvor organisationen blandt andet foreslår en voucher på 75.000 kroner til virksomheder, der har mistet mere end 30 pct. af deres omsætning fra eksport, og som skal bruges til at genoprette eksporten.
Alle tre organisationer har sendt deres idekataloger videre ud i offentligheden og det politiske system, hvor de håber på opbakning til dem. Der er også ros til de allerede massive hjælpepakker på knap 300 mia. kroner, som Folketinget har vedtaget, men også en grundholdning om, at det ikke er tilstrækkeligt.
»Men selv Danmarkshistoriens største sikkerhedsnet er ikke fintmasket nok til at undgå konkurser og afskedigelser – særligt ikke når verden omkring os går helt i stå. Det er helt afgørende, at vi i næste fase er klar med en genopretningsplan for dansk økonomi. Og vi gør det ud fra de sigtelinjer, vi sammen har lagt for vores samfund og for vores klima,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for DI i en pressemeddelelse.
