Containerbyggeri er ikke helt i kassen endnu

Illustration: Copenhagen Containers

Kassetænkning bliver mere og mere populært i dansk byggeri for tiden. I Nyborg har Realdania opført et hus blandt andet ud af brugte skibscontainere. I Aalborg vil forsvaret bygge en kaserne med containerstore elementer, og i flere store studiebyer står entreprenører på spring for at dække efterspørgslen på billige ungdomsboliger med containere. Senest har Borgerrepræsentationen i København givet dispensation til at bygge projektet Urban Rigger – flydende containerboliger til studerende ved Kalvebod Brygge.

Containerboligerne løser nemlig en række udfordringer: De er billige, og ombygningen kan foregå på en fabrik, så risikoen for fejl minimeres. De er lette at transportere, lette at bygge højt med, og opførelsestiden er markant kortere end for traditionelt byggeri. Desuden kan boligerne laves ud fra et princip om upcycling – genbrug, hvor det genbrugte materiale bliver mere værd, og hvor energiforbruget til omdannelsen er minimalt. Det betyder også, at containerbyggerier let kan skilles ad igen og genbruges endnu en gang.

Københavns Borgerrepræsentation givet tilladelse til at opføre flydende containerboliger til studerende, tegnet af BIG. (Illustration: BIG) Illustration: BIG

Reglerne står i vejen

Men at der skulle gives dispensation for en del lokalplanskrav er ifølge flere af de virksomheder, der arbejder med containerbyggeri, betegnende. Lokalplaner og byplanlægningsregler står nemlig i vejen for, at containerboliger kan komme til.

»I forhold til ungdomsboliger er containere en ideel, effektiv, billig og hurtig løsning, men spørgsmålet er, om man kan finde en grund, hvor lokalplanen vil tillade, at man bygger den slags boliger,« siger adm. direktør for Tempohousing Danmark Thomas Jørgensen eksempelvis. Tempohousing Danmark markedsfører et modulært byggekoncept, der har rødder i Holland, hvor man har bygget store kollegier med over 1.000 boliger ud af containere.

Tempohousing har derfor fået udviklet en model, der lever op til det danske bygningsreglements krav om brandsikkerhed, trinlyddæmpning, akustik og energiforbrug, men fordi lokalplaner mange steder kræver bygninger med facader af traditionelle materialer som tegl eller træ, arbejder Tempohousing nu primært med modulbyggeri af letbeton. For tiden er virksomheden dog i dialog med to private investorer om at bygge et hotel på Fyn og 250 boliger på Nordsjælland med containere. Men der er ikke faldet noget endeligt på plads endnu.

Læs også: Maersk hepper på containerbyggeri

At finde en plads er også det største problem for virksomheden CPH Containers. Sammen med arkitektfirmaet Vandkunsten, entreprenørfirmaet Logik og Co, rådgivningsvirksomheden Ecolab og DTU Byg har de udviklet en containerbolig – CPH Shelter – der lever op til alle bygningsreglementets krav og både kan bruges til permanent og midlertidigt byggeri. Et af forslagene til at løse boligmanglen er nemlig at bygge midlertidige boliger på steder, der endnu ikke er byudviklet.

»Vi har udstyret containerne med et minirensningsanlæg og hævet dem lidt over jorden, så vi kan have rørføringen under gangbroer på jordoverfladen. Vi har pakket rørene ind i isoleringsgranulat, så de ligger frostfrit, selvom de ikke er gravet ned i frostfri dybde,« fortæller partner Michael Plesner fra CPH Containers, der foreløbig har opført en demonstrationsbolig på Refshaleøen, men endnu ikke har fået tilladelse til at bygge andre steder. Lovgivningen står nemlig i vejen.

»Vi kan lave en hel by placeret oven på jorden, og vi kan flytte den igen, hvis der bliver brug for det, men det er man ikke vant til, og derfor er det ikke med i kommunernes planlægningsværktøjer,« siger han.

Midlertidigt findes ikke

Et af problemerne ved at bygge midlertidigt i en by som København er, at man faktisk ikke må fjerne husene igen. I et notat udarbejdet af kommunens teknik- og miljøforvaltning fremgår det, at en bygherre ifølge Boligreguleringsloven ikke må nedlægge en bolig uden kommunalbestyrelsens accept, og i København vil kommunalpolitikerne ifølge kommunens nuværende retningslinjer kræve, at der bliver opført erstatningsboliger.

Almene boligforeninger, der formentlig ville kunne opføre erstatningsboliger, må ikke opføre de midlertidige, fordi løbetiden for lånene, der skal finansiere opførelsen, typisk ligger på 30-50 år. Ifølge notatet vil det derfor kræve en privat bygherre eller fond at opføre midlertidige boliger, og huslejen vil derfor ikke blive så lav som ønsket.

Der skal altså dispensationer, ny planlægning eller ny lovgivning til, førend containerboliger vil få en større rolle i dansk byggeri – men undtagelserne findes. CPH Containers satser eksempelvis på sommerhusbyggeri, og næste år begynder forsvaret at udbygge Aalborg Kaserner med containerstore elementer, der dog skal specialbygges til forsvarets behov.

Hos Udvikling Danmark A/S, der opfører Urban Rigger i Københavns Havn, er direktør Kim Bach Lou­drup Jensen dog optimist:

»Der mangler fire millioner ungdomsboliger i Europa, og vi har en klimaudfordring, som containerboliger kan være med til at løse, fordi vi kan bygge dem, så de i praksis reducerer CO2-udledningen. Desuden skaber de liv og et godt nærmiljø for dem, der bor i dem. Så det er nærmest vores pligt i fællesskab at få det til at lykkes.«

Emner : Huse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En container er 2.35 m bred indvendig. Hvis den skal isoleres til helårs bolig hvor meget smallere bliver den så?

Kan man sætte isoleringen på ydersiden?

En container er 2.39 m høj indvendig. Det kan gå an, men det er ikke meget højt til loftet.

Men godt initiativ hvis det kan løse bolig problemer og reducere huslejer.

 • 2
 • 1

@Richard Foersom

En container er 2.35 m bred indvendig. Hvis den skal isoleres til helårs bolig hvor meget smallere bliver den så?

Det er vel i runde tal 30 cm mineral uld, man skal for resten også isolere tag og gulv. Man kan vel begrænse det med lidt mere snedige isoleringstyper, men uanset får man en lang (12 m) og smal grundplan. Det er ikke nemt at indrette. Det er pudsigt at man snakker om "billige ungdomsboliger", men der vises er en flydende oplæg designet af en høj profileret (læs dyr) arkitekt eller et nydeligt design bestående af 3 kasser med trappeskakt og altan; billig ungdomboliger ?? Det er dyrt at skære huller i containere og hvis konceptet er kasser der stilles op, må man nødvendigvis forsøge at fastholde containerens integritet. Man kan formentlig gøre noget smart ved f.eks at tænke 6 containere, ryg mod ryg og i 3 lag. På den måde kan der spares isolering i den ene langside og i gulv og tag. Man kan så lave en "ingeniørgang" mellem containerne til faldstamme og andre tekniske installationer. Men jeg synes ikke det bliver rigtig godt. Hvis man skal flytte en container, som en container, må den jo også være godkendt, som en container. Jeg tror det er billigere at lave kasser fra bunden efter pavillon modellen.

 • 2
 • 1

Det ligner en midlertidig bolig til hjemløse i København til omtrent 100.000 kroner. Havde der været vist et billede af et mobilt indianer telt havde jeg nok tænkt på Lille Skensved.

 • 0
 • 2

Man behøver ikke alle 4 sider af containeren. En container bolig kan jo godt være sat sammen af 4 containere i bredden. Så er der bare fjernet 2 langsider på 2 af containerne og 1 langside, på de 2 resterende. Hvilket ses meget på midlertidige kontorbygninger, der er stillet op, ens de gamle bliver renoveret.

 • 1
 • 1

@Jørgen Rasmussen

En container bolig kan jo godt være sat sammen af 4 containere i bredden. Så er der bare fjernet 2 langsider på 2 af containerne og 1 langside, på de 2 resterende.

Siden på en container er kurrugeret, malet og korroderet. Det er ikke helt enkelt at automatisere processen med at skære ud. Hvis det skal gøres som håndarbejde vil jeg vurdere at det tager èn arbejdsdag at skære èn side ud. Om det kan defineres, som ”bare” kan altid diskuteres. Det er fuld mulig at koble 2 eller flere conatinere sammen, sådan man kan spille på grundplanen, men uanset vil det koste og konceptet med flexible containere vil blive udvandet. Umidelbart lyder det jo besnærende at genbruge gamle containere, men det er nu engang hverken gratis og heller ikke ubetinget miljøvenligt at upcycle brugte containere til boliger. Det lyder sikkert lidt ”sur gammel mand”, men hvis man vil sælge et koncept med billige ungdomsboliger, så kunne det måske være en ide at lave en demostration med billige ungdomsboliger, og gerne med en prislap.

 • 1
 • 0

Man kan proppe fire små campingvogne ind i en container, så det kan kun være fantasien der mangler hvis man ikke kan finde ud af at indrette en sådan til en fornuftig bolig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten