Computersimuleringer af støv giver et billede af det unge solsystem
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Computersimuleringer af støv giver et billede af det unge solsystem

En ny computermodel viser, hvordan Solsystemet vil se ud fra rummet af for fremmede astronomer, som jager planeter. Modellen viser også, hvordan Solsystemets udseende har ændret sig undervejs i dets udvikling.

»Planeterne er formentlig for svage til at kunne ses direkte, men hvis fremmede observerer Solsystemet lagt fra, vil man nemt kunne finde Neptun, da dens tiltrækning skaber et lille bælte i støvet,« siger astrofysiker Marc Kuchner fra Nasas Goddard-rumcenter.

»Vi håber, at vores computermodel kan hjælpe til med at finde Neptun-lignende planeter omkring andre stjerner,« siger han.

Støvet stammer fra Kuiperbæltet. Kuiperbæltet er en ring af millioner af isfyldte legemer, heriblandt dværgplaneten Pluto, som kredser uden for Neptuns bane.

Se computersimulering af det unge solsystem

Forskerne mener, at Kuiperbæltet er en ældre og mindre version af de støvskiver, som findes omkring andre stjerner som Vega og Fomalhaut.

»Vores nye simuleringer, viser hvordan støv fra Kuiperbæltet så ud, da solsystemet var meget yngre. Modellen lader os gå tilbage i tiden og se, hvordan Solsystemets udseende, set udefra, har ændret sig,« siger Christopher Stark fra Carnegie Institution for Science, som har arbejdet sammen med Marc Kuchner på computermodellen.

Svært at følge de små partikler

Legemerne i Kuiperbæltet støder til tider ind i hinanden, og denne konstante proces skaber små støv- og ispartikler. Det er ikke umiddelbart nemt at følge disse små partikler, da de bliver udsat for mange påvirkninger, ud over tiltrækningen fra Solen og planeterne.

De påvirkes også af solvinden og sollyset, og præcis hvordan, afhænger af partiklernes størrelse. Herudover støder partikler også sammen, hvorved de mere skrøbelige partikler ødelægges.

Forskerne brugte Nasas Discovery-supercomputer til at følge 75.000 partikler, som påvirkede hinanden og blev påvirket af de ydre planeter, sollyset og solvinden.

Størrelsen af partiklerne i computermodellerne varierede fra 1,2 millimeter og ned til dem, som er tusinde gange mindre. Under simuleringen blev partiklerne placeret i tre typer af kredsløb, som findes i Kuiperbæltet i dag. De blev fordelt, baseret på, hvor hurtigt man i dag mener, partiklerne bliver skabt.

Via modellen skabte forskerne således de kunstige billeder af, hvordan solsystemet ville se ud, set langt ude fra i rummet. For at simulere det yngre solsystem satte forskerne hastigheden på dannelse af støvpartikler i Kuiperbæltet op. Dengang fandtes der mange flere objekter i Kuiperbæltet, og de stødte hyppigere sammen.

Forskerne planlægger nu at udvikle et mere komplet billede af solsystemet ved at inkludere objekter tættere på Solen, asteroidebæltet og de trojanske asteroider.

Resultaterne fra de nye computermodeller er blevet præsenteret i det seneste nummer af tidsskriftet The Astronomical Journal.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fint nok at man fokuserer på Neptun og Kuiperbæltet, men glemmer vi ikke lige Oort skyen?

Hvis man forholder sig til, at galaxer er dannet ud fra moderstjerne, så burde det vel være indlysende hvordan vort solsystem/planetsystem er dannet, og at der findes tilsvarende systemer i mælkevejen.

http://ing.dk/debat/122127

  • 0
  • 0