Computernetværk på 230 volt

Behovet for datakommunikation vokser i hjemmene. I takt med at computere og adsl-forbindelse til Internet rykker ind bliver valget mellem kabling eller trådløse forbindelser aktuelt.

Vil man ikke trække kabler i hele huset er alternativet typisk wireless LAN. Wireless LAN er elegant, men der kan være problemer med sikkerheden, for at andre ikke lytter med. Et andet problem for trådløs kommunikation kan være tykke betonvægge, som dæmper signalet.

Men nu er der et alternativ til hjemmet - kør Internet via hjemmets 230 volt elnet.

Netværksnyheden HomePlug Ethernet Bridge fra firmaet GigaFast kan forbinde computere via elnettet. Dermed kan hjemmets elinstallation genbruges og overflødiggør ekstra kabling.

Ingen server-support

Der kræves minimum to HomePlug-enheder, og der kan nemt tilføjes flere, hvis man vil have netværk i flere værelser. HomePlug-enhederne genkender hinanden og laver automatisk netværk mellem enhederne. Der er ingen knapper, der skal indstilles og kun to forbindelser på en HomePlug.

Den ene forbindelse er et netstik, hvor der skal sættes en almindelig netledning mellem HomePlug og netkortet i pc'en. Den anden forbindelse er til en almindelig ledning, der sættes i stikkontakten.

I hjemmenetværk med en Internet-opkobling er der brug for mindst to HomePlug. HomePlug'en forbindes via sit netværksstik til adsl-routeren og tilsluttes et af hjemmets elstik. Derefter kan en eller flere computere i hejmmet blot tilkobles en vilkårlig stikkontakt ved hjælp af nok en HompePlug-enhed pr. computer.

HomePlug har ikke speciel server-support a la uddeling af ip-numre via DHCP eller firewall - det er alene en forbindelse mellem to eller flere enheder.

Mellem HomePlug-enhederne anvendes altid hardware-styret 56 bit DES-kryptering. Og der er mulighed for under Windows XP/ME/2000 at sætte et password op på de enkelte HomePlug-enheder, som skal matches, før systemet virker. Dette er dog ikke nødvendigt.

Den testede HomePlug er en ethernet-version, som kræver, at man har et 10 eller 100 Mbit netkort. Dermed virker enheden, uanset hvilket styresystem, der anvendes. Ud over ethernet-versionen leveres HomePlug også i en USB-version. Her skal brugeren dog være opmærksom på, at de drivere, der er leveret, kun dækker Windows.

I gang på få sekunder

Selvom HomePlug er specificeret til at kunne køre op til 14 Mbit/sek., så blev dette aldrig opnået under testen i eget hjem.

I et relativt stort parcelhus kunne jeg typisk opnå 2-2,5 Mbit/sek. alt efter afstanden og sikkert også kvaliteten af kobber-ledningerne. Hastigheden er dermed langt under det, som producenten lover, men tilstrækkelig til almindelige formål, som f.eks. Internet-surfing.

Et reelt problem blev fundet, da HomePlug blev forbundet til en forlængerledning med fordelerdåse i billig kvalitet, hvor en række andre enheder var forbundet samtidig. Her var hastigheden under 100 kbit/sek. Da HomePlug blev forbundet til stikket for enden af forlængerledningen, steg hastigheden igen. Dette blev ikke fundet andre steder i huset og må umiddelbart tilskrives en »dårlig« ledning.

HomePlug er samlet set en interessant og brugbar netværksnyhed, der understøtter alle styresystemer. Prisen er noget højere end en tilsvarende wireless LAN-løsning, men til gengæld får man et enkelt og idiotsikret system, som kan sættes op på få sekunder.