COM i europæisk top

COM, der er DTU's center for forskning i telekommunikation , får topkarakter for sit samarbejde med industrien og en forskning, der placerer centret i international topklasse. Det sker i en international faglig bedømmelse af et panel med tre udenlandske eksperter ledet af professor Thomas Sinkjær fra Aalborg Universitet.

Ekspertpanelet udtrykker dog bekymring for en tendens til, at de mange opstartsvirksomheder, der fødes på COM, vil dræne centret for talent og vigtige medarbejdere, så ekspertisen forsvinder fra COM. En bekymring som direktør Kristian Stubkjær fra COM ikke helt deler.

»Jeg er ikke helt enig, for jeg tror, at de personer ville forsvinde alligevel på et eller andet tidspunkt. De føler, at de er kommet til et sted, hvor de gerne vil prøve noget andet, og så er det da en fordel at de skaber virksomheder herhjemme i stedet for at tage til eksempelvis USA,« siger han.

Kristian Stubkjær nævner, at en tidligere medarbejders opstartsvirksomhed i Boston betød afgang af flere folk, end nogen hjemlig virksomhed har gjort.

»Men selvfølgelig skal vi passe på, at vi har nok medarbejdere, som kan føre forretningen videre,« tilføjer han.

Panelet nævner endvidere, at COM har brug for flere midler fra staten for at sikre den nødvendige brede grundforskning - det som ekspertpanelet kalder "Blue sky research". COM skal passe på ikke at få en overvægt af konkrete projekter med industrivirksomheder, som har et snævrere sigte.

»De mener, at der skal ske en forskydning af tyngdepunktet for vores forskning, og det kan man ikke være uenig i. Det vi skal leve af herhjemme om fem til ti år, skal vi i gang med at undersøge i dag. Så det handler om, at vi skal have flere frie midler. Man skal huske på, at halvdelen af det rammebeløb vi får fra regeringen er bundet op på industrisamarbejde. Jeg synes dog stadig, det er forskning af høj kvalitet, som peger fremad,« siger han.