Coca-Cola: Vi har samlet plast op i havet og genanvendt det i ny flaske
Coca-Cola Company har fremstillet omkring 300 genbrugsflasker, som indeholder op til 25 procent plast, der er samlet op i Middelhavet og på strande i Sydeuropa.
Genbrugsflaskerne er en prøve på en ny teknologi, som gør det muligt ikke blot at genanvende beskidt og meget slidt plast, men også at opgradere den, så den kan komme i kontakt med fødevarer.
Coca-Cola Company vil inden 2030 indsamle og genanvende hver eneste dåse og flaske, som selskabet sender ud til tørstende kunder over hele verden. En del af det mål skal opfyldes med ny teknologi.
Udviklet af hollandsk startup
Derfor har Coca-Cola lånt penge til firmaet Ioniqa Technology, der udspringer af universitetet i hollandske Eindhoven. Firmaet har udviklet, hvad pressemeddelelsen fra Coca-Cola beskriver som »en cirkulær teknologi«.
Teknologien fjerner ifølge Coca-Colas beskrivelse urenheder fra plast af dårlig kvalitet ved at nedbryde plasten i forskellige, kemiske bestanddele. Det betyder, at plasten kan genanvendes, som var den ny.
Coca-Cola skriver selv, at det betyder, at plastaffald, som i dag bliver brændt af eller deponeret, kan få endnu et liv i nye produkter, og det er faktisk lidt af en underdrivelse.
Netop urenheder, farvestoffer og ikke mindst sundhedsskadelige kemikalier gør det i dag mere end vanskeligt at genanvende den plast, som virksomheder og borgere over hele den vestlige verden indsamler.
Læs også: Kun 31 procent af københavnsk plastaffald bliver med sikkerhed genanvendt
Det er hovedårsagen til, at procenterne for genanvendelse er så lave, og at en del plast, der skulle have været genanvendt, er blevet sendt helt til Asien.
Læs også: Dansk plast blev sendt halvdelen af kloden rundt
Kan gøre helt op med plastaffald
Coca-Cola betragter flaskerne med det marine plastaffald som et bevis på, at konceptet virker. men selskabet går dog ikke i gang med at støvsuge verdenshavene. Foreløbig gælder det om at opskalere teknologien, så mere af den plast, der i forvejen bliver samlet ind, kan blive til nye produkter. Nogle af dem skal naturligvis være sodavandsflasker.
»Det er utroligt spændende at forbedre teknologierne til genanvendelse, ikke blot for os, men for samfundet som helhed,« siger Bruno van Gompel, som er teknisk direktør for Coca-Cola i Vesteuropa, i pressemeddelelsen.
»Efterhånden som teknologierne vokser, vil vi begynde at se på al indsamlet plast, som var den god som ny, ikke kun én gang, men igen og igen,« tilføjer han.
Tonnis Hooghoudt, som står i spidsen for Ioniqa Technologies, lover på sin side, at selskabets nye oparbejdsningsfabrik står klar.
»Vi har som mål at eliminere hele konceptet med engangsplast og plastaffald,« siger han.
Pressemeddelelsen nævner ikke, hvordan processen med at genanvende plasten foregår. Af en kort beskrivelse på Ioniqas hjemmeside fremgår det, at plasten bliver hældt i en opløsning, som får polymeren til at nedbrydes til monomerer. De kan opsamles og bruges til nye PET-flasker.
Måske hollandsk-kyndige læsere også kan få lidt ud af denne korte video fra firmaet.
[video: https://youtu.be/wrhf_SZrEKk]
Også kemivirksomheden Indorama Ventures deltager i arbejdet med den nye genbrugsplast.
