Cobots med følsomme fingre skal fremtidssikre dansk krydderurtegartneri

Gartneriet Rosborg syd for Odense producerer næsten 30 millioner krydderurter om året. Automation er afgørende for at sikre gartneriets konkurrenceevne, lyder det fra partner og driftsleder Henning Jørgensen. Illustration: On Robot

»Her står dyret så.«

Henning Jørgensen nikker hen mod den simple robotinstallation. Ligesom det meste andet inventar hos gartneriet Rosborg i Bellinge lige syd for Odense er robotten begunstiget af drivhuseffekt og masser af lys på en ellers noget grå decemberdag.

Den kunstige LED-belysning er nødvendig, når man som Rosborg producerer i omegnen af 29 millioner krydderurter og 12 millioner miniblomster om året til en lang række supermarkeder – fra de gamle travere persille og dild over modefænomener som rød skovsyre og koriander til rariteter som vietnamesisk koriander.

Men LED-belysning og fremprovokeret fotosyntese gør det ikke alene på et dansk gartneri anno 2017. Automatik skal der også til.

Gribepuder af plast griber krydderurterne

Gennem det seneste halve år har Rosborg testet og afprøvet en robotarm fra Universal Robots med en griber fra en anden fynsk robotvirksomhed, On Robot, monteret ude i enden.

Robotinstallationen bliver nu brugt direkte på en pakkelinje, hvor den sørger for, at papkasser bliver fyldt med afskårne krydderurter og sendt videre på et transportbånd.

Her kommer On Robots følsomme to-fingrede RG6-griber til sin ret, idet griberen er momentstyret og derfor ikke griber for hårdt om papkasserne med sine fingre, der er beklædt med sorte gribepuder i plast.

Afgørende med nænsom griber

Griberen kan programmeres til at håndtere forskellige typer papkasser – også selvom lige den del volder lidt besvær denne eftermiddag i december, hvor en ny papkassestørrelse ikke er kørt helt ind endnu.

»Én ting er, hvad robotten kan, men hvis griberen ikke kan gribe om emnerne uden at mase dem, kan det være ligegyldigt,« siger Henning Jørgensen, gartneriets driftsleder og partner.

On Robots griber er specielt udviklet til Universal Robots. Den skrues fast til robotarmen og tilsluttes med et kabel, hvorefter den kan styres direkte via robottens software.

Plads til flere robotter

Gartneriet Rosborg-Bellinge har en målsætning om at øge såvel effektivitet som produktivitet med 50 procent i de kommende år, blandt andet via øget automation.

Allerede i det foregående regnskabsår 2015-2016 reducerede gartneriet ifølge Fyens Stiftstidende lønomkostningerne med næsten én million kroner i forhold til det foregående års regnskab, selvom omsætningen var stort set uændret. Så noget tyder på, at øvelsen er ved at lykkes.

I det større billede spiller en enkelt robotarm i pakkeriet ikke den store rolle her og nu, men det er i det næste teknologispring, at kombinationen af letvægts-robotarm og følsom griber virkelig skal bevise sit værd.

»Vi har i hvert fald ti andre steder i gartneriet, hvor jeg kunne forestille mig, vi også kunne sætte en robot ind,« lyder det fra Henning Jørgensen.

Ny maskine kan bane vejen for ny robot

Det kunne være i processen et par trin før pakningen – altså hvor de krydderurtebundter, der skal anvendes til pakker med afskårne krydderurter, får skåret toppen af.

Dagen efter ing.dk’s besøg er det planen, at to spritnye skæremaskiner skal ankomme til Bellinge. Maskinerne er prototyper leveret af den sydfynske maskinleverandør Cabinplant, men Rosborg har selv været med til at designe dem.

I den forbindelse ser Henning Jørgensen gerne, at en robot varetager opgaven med at gribe de enkelte potter med krydderurter og placere dem i skæremaskinen – en opgave, der i dag varetages manuelt.

»Der ville vi virkelig kunne få glæde af sådan en følsom griber,« siger han med henvisning til, at de skrøbelige urtepotter af plast kræver en langt mere nænsom håndtering end en papkasse.

Maskinmesteren er blevet robotmand

Det er her, at det seneste halvårs erfaringer med robotarmen i pakkeriet skal komme gartneriet til gode. Det kræver dog lidt mere udvikling, forklarer Flemming Christiansen, gartneriets vedligeholdelsesansvarlige og tekniske altmuligmand.

Blandt andet vil det sandsynligvis være nødvendigt med nogle fiksturer til de forskellige potter, så man kommer ud over at skulle tænke i en dyr visionløsning – hvilket ellers ville være nødvendigt, hvis potterne står hulter til bulter på et bord.

Flemming Christiansen er uddannet maskinmester og har i mange år været ansvarlig for gartneriets kraftvarmeværk. Nu er han også blevet robotmand og fortæller, at robotarmen og griberen har været nemme at betjene.

»Jeg fik et lynkursus i robotten, og så kunne jeg arbejde med den selv derefter. Har man lidt teknisk snilde, kan man i princippet komme i gang, når man har pakket den ud. Griberen var også let at montere og betjene,« siger Flemming Christiansen, der i det nye år skal på et udvidet kursus i robotprogrammering.

Illustration: On Robot

Masser af automatik

Rosborgs erfaringer med robotter udspringer af en ambition om at kunne producere mere for uændrede eller færre lønkroner. Det er simpelt hen nødvendigt for at overleve.

»Vi har valget mellem at outsource og automatisere, og det er aldrig gået godt med at outsource, så vi har valgt at automatisere for at forblive konkurrencedygtige,« som Henning Jørgensen udtrykker det.

Derfor har Rosborg investeret et tocifret millionbeløb i LED-belysning, et klimaanlæg, der styres via blandt andet vejrdata, automatik i form af transportbånd og robotkraner samt nye drivhuse.

Herunder et drivhus på 6.500 kvadratmeter til økologiske krydderurter, hvor der kan køres 30 procent flere krydderurter gennem produktionen på samme plads og til samme energiforbrug som tidligere takket være specialdesignede rendesystemer, der automatisk skubber krydderurterne op gennem drivhuset, mens de vokser.

Næste skridt kunne altså meget vel være flere robotarme end den ene, der står i pakkeriet. Det er i hvert fald Henning Jørgensens ambition:

»Jeg har da en formodning om, at om halvandet til to år står der måske seks-ti robotter forskellige steder her i gartneriet,« siger han.