Coronakrisen udløste det største fald i mængden af CO2-udledning siden Anden Verdenskrig. Men efter at have ramt det laveste niveau i april sidste år er udledningen allerede nu steget så kraftigt, at den ligger over niveauet for december 2019. Det viser de seneste data fra den mellemstatslige organisation International Energy Agency, IEA.
I december 2020 var de globale CO2-emissioner to procent højere, end de var i samme måned året før, hvilket svarer til, at der blev udledt 60 millioner ton CO2 mere.
»Stigningen i de globale kulstofemissioner mod slutningen af sidste år er en skarp advarsel om, at der ikke gøres nok verden over for at fremskynde overgangen til grøn energi. Hvis regeringer ikke handler hurtigt med de rette energipolitikker, kunne de miste en historisk mulighed for at gøre 2019 til det år, hvor globale emissioner nåede sit maksimum,« siger IEA’s administrerende direktør, Fatih Birol.
Organisationen opfordrede i foråret sidste år regeringer verden over til at vægte den grønne energi højt i planerne for at få samfundsøkonomierne på gled efter pandemien. Men det har altså foreløbig vist sig, at verden er på vej tilbage til sin sædvanlige praksis.
Ifølge IEA viser stigningen i udledninger netop udfordringen i at sikre økonomisk vækst og energisikkerhed og på samme tid begrænse udledningen af CO2.
Tilbage til status quo
I Kina steg udledningen med 0,8 procent, svarende til en udledning på 75 millioner ton CO2 over niveauet for 2019. Kina var det første land til at komme igennem pandemien og hæve restriktionerne, hvilket bragte den økonomiske aktivitet tilbage allerede i foråret. Kina blev derfor også det eneste land, der oplevede økonomisk vækst i 2020.
I Brasilien fik en stigning i efterspørgslen på gas og olie emissionerne til at overstige niveauet for 2019.
Også i USA er udledninger tilbage til det niveau, de lå på, før coronakrisen. Dette på trods af, at Covid-19 fortsat raser i de forenede stater. Stigningerne i udledningerne ses som en kombination af en øget økonomisk aktivitet, højere naturgaspriser og koldere vejr, der har fået forbruget af kul til at stige.
Læs også: USA: Olieindustrien accepterer CO2-afgift
Ifølge organisationen er der dog et spinkelt håb i horisonten, efterhånden som bæredygtige løsninger i form af elektriske køretøjer og elproduktion ved sol- og vindenergi vinder frem.
Faldet i kulstofemissioner i 2020 kom hovedsageligt fra et fald i transportaktivitet, og selvom der ses en rekordhøj stigning i salget af elektriske køretøjer, er det ikke nok til at udligne de udledninger, man forventer at se, når vejtrafikken vender tilbage.
Inden for elsektoren faldt udledningen af CO2 med 450 millioner ton i 2020. Ud over et stort fald i elforbruget kan en del af faldet tilskrives stigende anvendelse af solceller og vindmøller til energiproduktion, skriver IEA.
I april publicerer IEA sin årlige rapport, Global Energy Review 2021. Forud for klimatopmøderne i år vil organisationen desuden udgive en handlingsplan for energisektoren.
