CO2-udledning stiger kraftigt efter historisk fald under Covid-19

3. marts 2021 kl. 12:1214
CO2-udledning stiger kraftigt efter historisk fald under Covid-19
Illustration: Gudella / Bigstock.
Den globale CO2-udledning var to procent højere i december end i samme måned året forinden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Coronakrisen udløste det største fald i mængden af CO2-udledning siden Anden Verdenskrig. Men efter at have ramt det laveste niveau i april sidste år er udledningen allerede nu steget så kraftigt, at den ligger over niveauet for december 2019. Det viser de seneste data fra den mellemstatslige organisation International Energy Agency, IEA.

I december 2020 var de globale CO2-emissioner to procent højere, end de var i samme måned året før, hvilket svarer til, at der blev udledt 60 millioner ton CO2 mere.

»Stigningen i de globale kulstofemissioner mod slutningen af sidste år er en skarp advarsel om, at der ikke gøres nok verden over for at fremskynde overgangen til grøn energi. Hvis regeringer ikke handler hurtigt med de rette energipolitikker, kunne de miste en historisk mulighed for at gøre 2019 til det år, hvor globale emissioner nåede sit maksimum,« siger IEA’s administrerende direktør, Fatih Birol.

Organisationen opfordrede i foråret sidste år regeringer verden over til at vægte den grønne energi højt i planerne for at få samfundsøkonomierne på gled efter pandemien. Men det har altså foreløbig vist sig, at verden er på vej tilbage til sin sædvanlige praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge IEA viser stigningen i udledninger netop udfordringen i at sikre økonomisk vækst og energisikkerhed og på samme tid begrænse udledningen af CO2.

Tilbage til status quo

I Kina steg udledningen med 0,8 procent, svarende til en udledning på 75 millioner ton CO2 over niveauet for 2019. Kina var det første land til at komme igennem pandemien og hæve restriktionerne, hvilket bragte den økonomiske aktivitet tilbage allerede i foråret. Kina blev derfor også det eneste land, der oplevede økonomisk vækst i 2020.

I Brasilien fik en stigning i efterspørgslen på gas og olie emissionerne til at overstige niveauet for 2019.

Også i USA er udledninger tilbage til det niveau, de lå på, før coronakrisen. Dette på trods af, at Covid-19 fortsat raser i de forenede stater. Stigningerne i udledningerne ses som en kombination af en øget økonomisk aktivitet, højere naturgaspriser og koldere vejr, der har fået forbruget af kul til at stige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: USA: Olieindustrien accepterer CO2-afgift

Ifølge organisationen er der dog et spinkelt håb i horisonten, efterhånden som bæredygtige løsninger i form af elektriske køretøjer og elproduktion ved sol- og vindenergi vinder frem.

Faldet i kulstofemissioner i 2020 kom hovedsageligt fra et fald i transportaktivitet, og selvom der ses en rekordhøj stigning i salget af elektriske køretøjer, er det ikke nok til at udligne de udledninger, man forventer at se, når vejtrafikken vender tilbage.

Inden for elsektoren faldt udledningen af CO2 med 450 millioner ton i 2020. Ud over et stort fald i elforbruget kan en del af faldet tilskrives stigende anvendelse af solceller og vindmøller til energiproduktion, skriver IEA.

I april publicerer IEA sin årlige rapport, Global Energy Review 2021. Forud for klimatopmøderne i år vil organisationen desuden udgive en handlingsplan for energisektoren.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
4. marts 2021 kl. 23:42

Kasper Hovmand: et virkelig godt indlæg!

At nå Paris-målet kan kun lade sig gøre ved at smadre økonomien. Hvis man tvangsafskediger hveranden person på hele planeten, vil produktiviteten falde i en grad så det kan ses på CO2-udledningen. Det er den slags løsninger der skal til. Det kan man så foreslå vælgerne.

Når danske unge jubler over en klimaaftale, men frustreres når den bliver afsløret som p&papir, får det mig til at tro at de tror at Danmarks strategi gøre en forskel. Men verden er ikke Danmark. Der er måske 5 procent af Jordens befolkning der kan bade sig i tryghed og forbrugsgoder som os. Måske er den mest realistiske ambition, at Danmark opfylder sit 2030-løfte, mens resten af verden fyrer løs for at få en plads i solen.

13
3. marts 2021 kl. 18:31

Når det imod al sund fornuft til stadighed bliver fremstillet som realistisk at indfri Parisaftalens mål under de nuværende forudsætninger og handleplaner, skyldes det bl.a., at sandheden om de virkelige fremtidsudsigter og hvad det ville kræve at vende skuden ville skabe en global panik, som uundgåeligt ville opløse sammenhængskraften og føre til kollaps af de globale økonomiske og politiske systemer

præcis!:

Den slutna unipolära modellen kräver att nationella regeringarna underordnar sig ett globalt totalitärt system styrt av en elit som anses kvalificerade för att kontrollera och fördela avkastningen från de förment begränsade resurserna (t.ex. Parisavtalet om klimatet). Den multipolära modellen respekterar suveräna nationer och fokuserar på att frigöra nya resurser via vetenskapliga och tekniska framsteg. Den ena bygger på ett nollsummespel typ win-lose där de starkaste vinner, medan den andra som Xi och Putin står för bygger på dynamik som skapas med ett win-win samarbete som sägs gynna alla.</p>
<p>Vid resursbrist och befolkningstillväxt, intar den styrande västliga oligarkin (t.ex. Bill Gates) en nymalthusiansk uppfattning att befolkningstillväxten måste stävjas baserat på planekonomiska matematiska modeller för ”bärkraft” i inbillade tillstånd av naturlig jämvikt. Xi och Putin framhåller en öppen modell som förespråkar vetenskapligt och tekniskt framåtskridande och reell (inte finansiell) tillväxt för att komma förbi fysiska begränsningar...

https://anthropocene.live/2021/02/17/paradigmskifte-mellan-ost-och-vast/

12
3. marts 2021 kl. 18:02
  • som nogle indlæg her antyder, skal der handlekraft til. Men da et atmosfærisk problemet ikke kan løses indenfor landegrænser, bliver vi nødt til at få etableret en verdensregering med diktatoriske beføjelser, eller hvad ? Fint nok hvis det bliver Danmarks vælgere der afgør hvem der bliver diktator eller ? Nå nej:, det vil de andre nok ikke finde sig i, så hvad så ? Måske kineserne ? De er jo flest !

Men det går nok heller ikke, de vil jo ikke selv af med kullene.

Så måske vi alligevel hellere bare skal fortsætte med at arbejde sammen i diverse fora, og lade videnskaben og industrien løse opgaven. De er jo godt igang !

Så "Rolig Nu," som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde når nogle var ved at komme for langt ud af en tangent. Og i øvrigt er vejret jo stadig ganske udmærket, trods alle dommegagsprofetierne.

11
3. marts 2021 kl. 16:38

Sandheden er, at verdensøkonomien er både skrøbelig og i meget høj grad bundet op på fossile brændsler. De virkelige fremtidsudsigter mht. at begrænse klimaforandringer - samt de deraf afledte konsekvenser - bliver af gode grunde ikke fremstillet af establishmentet, som den (under de nuværende forhold) urealistiske opgave det i virkeligheden er at løse.

Når det imod al sund fornuft til stadighed bliver fremstillet som realistisk at indfri Parisaftalens mål under de nuværende forudsætninger og handleplaner, skyldes det bl.a., at sandheden om de virkelige fremtidsudsigter og hvad det ville kræve at vende skuden ville skabe en global panik, som uundgåeligt ville opløse sammenhængskraften og føre til kollaps af de globale økonomiske og politiske systemer. Ikke så meget anderledes end en global finanskrise, som jo er set før...

Den eneste måde at komme i nærheden af en indfrielse af Parisaftalen ville være at lave fundementale og gennemgribende ændringer i det nuværende monetære system; afskaffe væksparadigmet, indføre modvækst og kanalisere alle nødvendige ressourcer over i at genskabe en vis grad af stabilitet i økosystemet..

Men lad os nu være realistiske; for hvor mange af historiens store civilisationer har ikke gennem tiden måtte bukke under for deres egen vægt ?

Hope for the best - prepare for the worst!

7
3. marts 2021 kl. 15:25

...som desværre modsiges af stadig flere, stadig mere værdifulde VE aktier

ahem!:

Oil stocks are destroying clean energy in 2021 after years of lagging behind

Clean energy has suffered, led by the swoon of 2020's world-beating stock, Tesla, which has dropped into "bear market" territory having fallen by 20.6% from its last record high on Jan. 8

https://www.axios.com/oil-stocks-soar-renewable-energy-f749d49c-66f1-42db-8534-08a98cbb60e1.html?mc_cid=7ab76d516a&mc_eid=476faaaaa4

6
3. marts 2021 kl. 15:09

I teorien vil vi så gerne gøre det bedre, men i praksis mener de fleste, at det må være nogle andre, der skal begrænse sig - ikke os selv. Så vi fortsætter ufortrødent mod afgrunden.

Hvem er "vi"? Den offentlige mening ytret af den kendte "hr. Massen"?

https://www.climatedepot.com/2017/05/01/mit-climate-scientist-dr-richard-lindzen-believing-co2-controls-the-climate-is-pretty-close-to-believing-in-magic/

På dansk har vi en lille artikel i Børsen om Climategate som de fleste har hørt om, men nok ikke kender meget til. Den beskriver hvordan klimaagendaen med katastrofer etc bliver kørt af nogle hard core folk med ufine metoder:

https://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/4709/climategate_en_storm_i_et_glas_vand.html

Og lidt om de rød-grønne klimakarteller:

https://klimarealisme.dk/2020/11/11/det-roed-groenne-klima-kartel/

Med data fra målinger der viser at CO2 slet ikke er det problem man blæser det op til:

https://klimarealisme.dk/2019/06/02/vand-vand-vand-positive-water-feedbacks/

5
3. marts 2021 kl. 14:49

Vil langt de fleste genoptage deres tidligere liv med de mange ønsker, som stort set alle giver større CO2 belastninger end kloden kan holde til. Jeg kender ingen, som ikke føler sig begrænset og ikke har planer om at genoptage deres aktiviteter i fuldt omfang, når vi er ude af pandemiens svøbe. Så i forhold til klimaet - stigningen i atmosfærens CO2 indhold - er mine forventninger, at vi om få år stort set ikke kan få øje på pandemiens effekt. I teorien vil vi så gerne gøre det bedre, men i praksis mener de fleste, at det må være nogle andre, der skal begrænse sig - ikke os selv. Så vi fortsætter ufortrødent mod afgrunden.

4
3. marts 2021 kl. 14:44

VE er ikke en løsning

Absolut et spændende præmis ,som desværre modsiges af stadig flere, stadig mere værdifulde VE aktier, og vigtigere, hovedparten av de vestlige befolkningers generelle overbevisning.

3
3. marts 2021 kl. 14:33

https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/

Man ser ingen slinger i valsen på denne kurve -trods corona!

Stigningstakten fra januar 2020 til januar 2021 er fra 413,61 ppm til 415,52 ppm eller ca 2 ppm - som den har været det længe: +-0,5 ppm fra år til år:https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/gr.html

Men der skal jo helst laves drama når IEA agerer som politisk instrument - hvad det jo gør mere og mere....

2
3. marts 2021 kl. 14:07

Naturligvis stiger forureningen, og Co2 emissionerne igen og om 6-8 mdr, når vaccinering af I landenes befolkning er gennemført, så stiger de end nu mere! Når vi samtidig konstand udbygger vores systemer med afbrænding af "noget" så er det kun forudsigeligt.

VE er ikke en løsning og samtidig udfaser vi Atomkraft, idet vi har slukket ca 70 GW ned over de sidste 15 år. Sverige har lige lukket 1800 MW atomkraft på 12 mdr, og Tyskland lukker 32.000 MW ned fra 2011 til 2021.

Vi gør konsekvent det FORKERTE med vores energipolitik!

Men det er sikker et økonomisk god løsning. Gad vide om Global opvarmning er billigere?

1
3. marts 2021 kl. 13:57

Coronakrisen har med stor tydelighed vist, hvor store samfundsmæssige forandringer, der kan lade sig gøre på meget kort tid, når der blot er tilstrækkelig politisk vilje. Så nu er det ikke længere en undskyldning, at "så voldsomt kan man ikke gå til værks". Kunne denne handlekraft dog bare overføres på klimaproblematikken, som vel på sigt er en langt større trussel end corona.