CO2-rensning koster mere end et helt nyt kraftværk

Endnu en fiasko har ramt det norske forsøg på at blive verdens førende med at udskille CO2 fra kraftværkernes røg og lagre den i tømte olie- og gasfelter.

Elselskab BKK har opgivet at bygge et nyt gaskraftværk med en kapacitet på 450 MW ved Mongstad nord for Bergen. Årsag: Regeringen vil kun give tilladelse, hvis CO2 bliver fjernet fra røgen.

»CO2-fangst har vist sig at være langt dyrere end først antaget og koster i dag mere end selve gaskraftværket,« skriver BKK i en pressemeddelelse.

»Omkostninger er meget høje, og der er også usikkerhed om de videre planer for CO2-håndtering i Mongstad. Derfor har vi besluttet at demobilisere projektorganisationen,« siger divisionschef Thor André Berg.

Han henviser til, at danske Dong Energy også er ved at opføre et kraftvarmeværk ved Mongstad. Det skal levere energi til naboen, Norges største raffinaderi, som ifølge den norske udgave af Wikipedia bruger mere strøm end alle Oslos indbyggere tilsammen.

I tilknytning til Dong-kraftværket vil Statoilhydro, som er hovedejer af raffinaderiet, sammen med den norske regering opføre et testcenter for teknologier, der renser CO2 ud af røgen. Senere skal alt CO2 fra kraftvarmeværket renses og lagres i de tømte olie- og gasfelter i Nordsøen.

Det projekt så i mange år ud til at blive verdens første forsøg med et anlæg, der i fuld skala udskilte op til 90 procent af CO2'en. Men en endelig køreplan er endnu ikke vedtaget, og Statoilhydro udkom først her til vinter med et forslag til køreplan.

Lige nu sigter myndighederne efter, at CO2-rensningen skal være oppe i gear i 2014, mens Dongs kraftvarmeværk åbner allerede næste år.

Også BKK's kraftværk skulle have stået færdig i 2014, men det bliver der ikke noget af.

»Myndighederne vil stadig etablere CO2-håndtering i Mongstad i 2014, men BKK's gaskraftværk skal baseres på mere moden teknologi. Derfor er 2020 et mere realistisk tidspunkt, hvis der bliver økonomi i projektet,« argumenterer selskabet i sin pressemeddelelse.

BKK peger desuden på, at raffinaderiet ikke har behov for lige så meget energi som først antaget, og at forsyningsnettet til Mongstad også vil blive udbygget.

Oprindeligt var det dog meningen, at gaskraftværket med CO2-rensning også skulle levere energi til Bergen og omegn.

Den norske nedtur for CO2-lagring falder sammen med, at Vattenfall udskyder at rense CO2 fra Nordjyllandsværkets røg på ubestemt tid.

Dokumentation

BKK's pressemeddelelse
Statoilhydros masterplan for CO2-rensning ved Mongstad

Emner : CO2-lagring
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Artiklen nævner at anlæget til CO2 fangst koster mere end hele kraftværket. Det lyder dyrt.

Bør man ikke i stedet se på hvad en kwh kommer til at koste i sidste ende, førend at man kan drage den konklusion?

Jeg er sikker på at personer bag projektet har lavet denne beregning, men er der nogen her på ingeniøren der kender til pris opstillinger hvor CO2 fangst er regnet med ind?

Mvh Thomas

 • 0
 • 0

ville det måske være billiger at pumpe alt røg ned i et gammelt oliefeldt, i stedet for at sorter CO2 fra og så kun sende CO2en ned.

så kan der ikke være lige så meget, men det må da billiger, så skal man bare regne på om der er plads til alt røgen (og hvad der vil ske ved at lægge den der ned)

 • 0
 • 0

Hvor meget mere energi er det man skal bruge for at lave CCS? 25%? Og hvis et CCS anlægs kapitalomkostninger (og vedligehold?) er det samme som det kraftværk det er hæftet på, mon ikke vi ender på et plus på 50% eller mere per kWh?

Dertil mistede alternativomkostninger, i Danmark f.eks. ved ikke at kunne bruge salthorstene til til lagring af biogas.

 • 0
 • 0

Da CO2'en kun udgør en 10 - 15 volumen % af røggassen så vil det øge pumpearbejdet betydeligt ikke at frasorterer CO2'en, og jeg vil tro det er hovedgrunden til at lave CO2 seperation.

 • 0
 • 0

Da CO2'en kun udgør en 10 - 15 volumen % af røggassen så vil det øge pumpearbejdet betydeligt ikke at frasorterer CO2'en, og jeg vil tro det er hovedgrunden til at lave CO2 seperation.

Dertil kommer at der skal langt mere arbejde til at gøre de andre gasser, særligt N2 flydende, så det kan pumpes ned i jorden.

Såvidt jeg ved er hele CO2-sekvestrerings ideen baseret på et meget nøje studie af CO2s fasediagram, der netop tillader at CO2 kan opbevares i flydende eller fast form i oliebærende lag, mens gasser som N2 vil overgå til gasform og skabe alle mulige former for problemer, herunder explosive udslip der vil være til fare for skibsfarten.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten