CO2-prisen skal op, hvis cirkulært byggeri skal slå igennem
Cirkulære byggemetoder bliver mere og mere udbredte. Eksempelvis er facaderne på det nye fælles spisehus på Grønttorvet i Valby, som ses her i forgrunden, bygget af gamle beton-elementer fra de bygninger, der tidligere stod på stedet. Interessen drives imidlertid stadig mest af idealisme, og en tro på og erfaring med, at bæredygtighed sælger. Som reglerne er i dag, bliver man nemlig ikke belønnet for at vælge genanvendte materialer, selvom det både sparer CO2 og ressourcer. Illustration: Lendager Arkitekter.
Interessen for at genbruge og bygge cirkulært vokser, men for at metoden kan opskaleres og give store CO2- og ressourcebesparelser, er der behov for bedre dokumentations- og beregningsmetoder, større udbud og højere CO2-pris.
Artiklen er ældre end 30 dage
»Hvis man googlede upcycling, da vi gik i gang, så fik du måske ét eller to hits. Og det ene af dem handlede om et firma, der lavede tasker af gamle juicebrikker. Det var ligesom det.«
Sådan beskriver arkitekt Anders Lendager tilstanden for cirkulært byggeri for ti år siden, hvor han havde fået til opgave at bygge et hus med upcyclede materialer som led i Realdania projektet Mini CO2-husene.
[box]
Abonnementsfordele
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
