CO2-koncentrationen i atmosfæren passerer milepæl på 400 ppm

I onsdags viste målinger ved Mauna Loa-vulkanen på Hawaii, at døgngennemsnittet af atmosfærens indhold af CO2 var 399,39 ppm (parts per million).

Forskerne ved Scripps Institute of Oceanography ved University of California, San Diego, der har ansvar på målingerne, forventer derfor, at døgngennemsnittet i denne måned vil nå over den næsten magiske grænse på 400 ppm. Timegennemsnittet var allerede i april højere end 400 ppm i enkelte tilfælde.

Tim Lueker fra Scripps-instituttets CO2-gruppe mener, at verden skal betragte 400 ppm som en milepæl og et wake-up call, der bør give anledning til forøget støtte til cleantech og en reduktion af udledningen af drivhusgasser.

Det begyndte i 1958

Målingerne af CO2-koncentrationen begyndte i marts 1958, hvor det første resultat lød på 316 ppm. Ved begyndelsen af den industrielle revolution i 1800-tallet var niveauet omkring 280 ppm.

Initiativtager til målingerne var Charles David Keeling. Til ære for ham kendes data nu som Keeling-kurven, hvis udvikling Scripps Institute of Oceanography har gjort det muligt at følge via internettet.

CO2-koncentrationen i atmosfæren varierer med årstiderne, og den topper ved Hawaii hvert år i maj. Det vil derfor sandsynligvis vare et par år, før årsgennemsnittet når over 400 ppm.

Geokemikeren Ralph Keeling, som i 2005 arvede projektet efter sin far, oplyser, at med den nuværende udvikling vil koncentrationen nå op på 450 ppm inden for få årtier.

Forskerne mener, at sidste gang i Jordens historie, at CO2-koncentrationen var højere end 400 ppm, var i Pilocæn-perioden for mellem 3,2 og 5 millioner år siden.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når nu koncentrationen af CO2 er kommet så højt op, så er det godt at det er helt naturligt med udsving af den størrelsesorden, samt at det ikke er menneskeskabt... :-(

 • 1
 • 8

allerede i sensommer 2015. Lidt over 2 år til.

Men den tankeløse højrefløj har sikkert ret at global warming er noget Al Gore har fundet på for at opkræve skatter til ham selv. At han ikke var i regering skal man ikke lade sig distrahere af.

Lad os da endeligt holde fast i den gamle svinske teknologi til overvægtige biler med moronisk aerodynamik. Skifte til hurtige elbiler der ikke sviner og ikke koster noget i vedligehold og reder planeten, det giver da ikke mening. Ej heller Dansk produktion der gavner betalingsbalancen og giver job og teknologisk fremskridt. Fy da. Meget bedre at kæfte op om at global warming er noget Al Gore har fundet på.

I er ringe Danmark.

Her er et eksempel på hvad der er muligt lige nu: http://www.zev.dk/design/Speedster.jpg

 • 4
 • 14

Lad være med at bruge tiden på at finde syndere. Brug i stedet tiden til at lave en markedsorienteret, konkurrencedygtig løsning, som kan overvinde mere CO2-forbrugende løsninger. Det nytter ikke at tro at løsninger, som kræver støtteordninger eller forbud, har nogen gang på jorden. En løsning, der virker i et enkelt land med støtteordninger , bidrager intet i den store sammenhæng, og vi får ALDRIG globale støtteordninger. Man får heller ALDRIG global enighed om udfasning af kul. Så det er bare at gå igang!

 • 12
 • 1

Dårlig forretning, selv om der er statsstøtte til den (ingen registreringsafgift før 2016). Om 2½ år skal den konkurrere med benzin- og dieselbiler inkl. registreringsafgift, og så bliver prisen ikke 178.750 kr (25.000$ + dansk moms) men i stedet 262.500 kr

En lille, langkørende benzinbil kan fås til omkring 100.000.

Så spørgsmålet er, om din CO2-spare-motivation er mere end 79000 kr. værd nu og mere end 162.500 kr værd efter 2016?

Det illustrerer min pointe: Vi mangler konkurrencedygtige løsninger!

 • 2
 • 1

Thomas Sørensen min højrefløjszombie, jeg ser frem til at du har din tankeløse plan effektueret snarest så. At de små benzinbiler er afgiftsfrie i dk er en af de mange logiske fejl du laver når du tankeløst påstår at elbiler har masse støtte. Det vil være mit bud at den illustrerede bil til ca 175kkr i dk ville kunne konkurrere ganske fint med de primitive ICE biler. I Norge ville man nok kunne sælge flere end man kan producere.

Humor Kim :)

 • 0
 • 6

Hvorfor er det lige ved et års gennemsnit på 400ppm at det vil gå galt, jeg kan ikke undgå at få den tanke at tallet er grebet lige ud af luften. det der nager er at tallet i det decimale talsystem er rundt.

Er det virkelig videnskabeligt underbygget, og blot tilfældigt at de rammer så rundt et tal?

 • 5
 • 4

Geokemikeren Ralph Keeling, som i 2005 arvede projektet efter sin far, oplyser, at med den nuværende udvikling vil koncentrationen nå op på 450 ppm inden for få årtier

 • ih dog! Men det kræver vel i grunden ingen dybere geokemisk indsigt at ekstrapolere kurven til 450 ppm? :)
 • 4
 • 4

Ja, det er ligesom disse 2 grader temperaturstigning som skulle være specielt magisk, og ligesom mængden af sommeris i arktis. Det er jo pudsigt at tænke på, at hvis vi når ned på 0, som i øvrigt slet ikke er 0, så kan der jo ikke ske mere, og maksimum er jo til en vis grad begrænset af geografien.

 • 5
 • 6

Ja, det er ligesom disse 2 grader temperaturstigning som skulle være specielt magisk, og ligesom mængden af sommeris i arktis. Det er jo pudsigt at tænke på, at hvis vi når ned på 0, som i øvrigt slet ikke er 0, så kan der jo ikke ske mere, og maksimum er jo til en vis grad begrænset af geografien.

Det er sandelig store tanker du tumler med Svend. Jeg får sådan en lyst til at give dig en skammel under fødderne og et glas dejlig varm økologisk hyldeblomstsaft som du kan hygge dig med i solkrogen mens du funderer.

 • 2
 • 3

Det er sandelig store tanker du tumler med Svend. Jeg får sådan en lyst til at give dig en skammel under fødderne og et glas dejlig varm økologisk hyldeblomstsaft som du kan hygge dig med i solkrogen mens du funderer.

Jeg synes også Svend fortjener lidt god behandling, især nu da han på sin egen stille slagfærdige måde underholder os alle;o) men mener du ikke kølig hyldeblomstvin eller varm hyldebærsaft?

Der er ikke meget saft i hyldeblomster, selv om de er gode til at (af)give smag til andre drikke.

Eller er der tale om vand med ekstrakt af hyldeblomst, der sælges under betegnelsen økologisk hyldeblomstsaft for at få miljøflippere til at købe skidtet?

Jeg tror dit forslag er for (vammel)sødt til Svend; men kan da anbefale en knastør (hvid)vin blandet med lidt hyldeblomstdrik, hvis man gerne vil være både økologisk og begrænse indtagelsen af alkohol.

Kold naturligvis til at forfriske hals og legeme med i den tilstundende sommer som, med 400 ppm CO2 til at skubbe på, gerne skulle blive ulidelig varm.

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten