CO2-koncentrationen i atmosfæren passerer milepæl på 400 ppm
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

CO2-koncentrationen i atmosfæren passerer milepæl på 400 ppm

I onsdags viste målinger ved Mauna Loa-vulkanen på Hawaii, at døgngennemsnittet af atmosfærens indhold af CO2 var 399,39 ppm (parts per million).

Forskerne ved Scripps Institute of Oceanography ved University of California, San Diego, der har ansvar på målingerne, forventer derfor, at døgngennemsnittet i denne måned vil nå over den næsten magiske grænse på 400 ppm. Timegennemsnittet var allerede i april højere end 400 ppm i enkelte tilfælde.

Tim Lueker fra Scripps-instituttets CO2-gruppe mener, at verden skal betragte 400 ppm som en milepæl og et wake-up call, der bør give anledning til forøget støtte til cleantech og en reduktion af udledningen af drivhusgasser.

Det begyndte i 1958

Målingerne af CO2-koncentrationen begyndte i marts 1958, hvor det første resultat lød på 316 ppm. Ved begyndelsen af den industrielle revolution i 1800-tallet var niveauet omkring 280 ppm.

Initiativtager til målingerne var Charles David Keeling. Til ære for ham kendes data nu som Keeling-kurven, hvis udvikling Scripps Institute of Oceanography har gjort det muligt at følge via internettet.

CO2-koncentrationen i atmosfæren varierer med årstiderne, og den topper ved Hawaii hvert år i maj. Det vil derfor sandsynligvis vare et par år, før årsgennemsnittet når over 400 ppm.

Geokemikeren Ralph Keeling, som i 2005 arvede projektet efter sin far, oplyser, at med den nuværende udvikling vil koncentrationen nå op på 450 ppm inden for få årtier.

Forskerne mener, at sidste gang i Jordens historie, at CO2-koncentrationen var højere end 400 ppm, var i Pilocæn-perioden for mellem 3,2 og 5 millioner år siden.

Når nu koncentrationen af CO2 er kommet så højt op, så er det godt at det er helt naturligt med udsving af den størrelsesorden, samt at det ikke er menneskeskabt... :-(

  • 1
  • 8