Cleantech-branchen boomer - her er forudsætningerne for endnu større vækst

Folkene i cleantech-branchen kan man næsten ikke vente på det næste årti. Det bliver nemlig deres, hvis man spørger dem selv.

Det viser en undersøgelse, som Copenhagen Cleantech Cluster har foretaget blandt 224 ud af 522 cleantech-virksomheder, som er medlem af klyngen i Østdanmark.

Over de næste to år forventer virksomhederne en økonomisk vækst på 14 procent. Og inden for servicefagene, hvor de rådgivende ingeniører hører til, forventer de en vækst på 15 procent.

»Flere og flere myndigheder og virksomheder sætter nogle klimamål, så jeg kan sagtens forstå, industrien er fortrøstningsfuld for fremtiden. Jeg tror, at cleantech bliver toneangivende de næste ti år som it i 90'erne og life science fra 2000 og frem til nu,« siger administrerende direktør i Copenhagen Capacity, Steen Donner.

Den store optimisme kommer også til at brede sig i samfundet. virksomhederne i Copenhagen Cleantech Cluster beskæftiger 30.000 medarbejdere i dag, og optimismen giver også forventninger om at hyre 8,9 procent flere medarbejdere.

Men der er flere udfordringer, der skal overvindes, hvis danske cleantech-virksomheder skal indtage verden.

Ligesom andre danske virksomheder står branchen med et problem: Et lille hjemmemarked, så virksomhederne hurtigt skal finde nye markeder at etablere sig på, hvis de skal have succes med deres teknologi. Det lille hjemmemarked kan gøre det svært at få den første ordre i hus, og det er et problem, fordi udenlandske købere som regel kun holder sig til gennemtestet teknologi.

Derfor ønsker flere virksomheder, at det offentlige bliver bedre til at tage nogle risici. Tidligere har det offentlige passet på skattekronerne og kun investeret i velafprøvet teknologi. Ifølge Steen Donner har det offentlige ikke været gode til at se de gevinster såsom vækst og nye job i lokalsamfundet, som kan komme ud af, at de tager nogle mindre risici.

Men med de store offentlige budgetter burde det offentlige kunne tage risiko med produkter inden for nogle områder som energieffektiviseringer eller Smart-Grid løsninger, mener han.

»Hvis du står som udenlandsk køber, vil du gerne se teknologien i funktion. Uanset, hvilken teknologi, det er. Mange er først interesseret, når de kan se, at det virker i full scale,« siger Steen Donner.

Han mener ikke, at det offentlige skal kaste sig ud i vildt risikable investeringer, men nævner for eksempel Københavns Kommunes beslutning om kun at købe elbiler fra 2011 som noget, der kan sparke en konkret cleantech i gang i Danmark.

I undersøgelsen er cleantech-branchen fyldt med optimisme. Hvorfor er det så nødvendigt at investere skattekroner i den?

»Det hænger sammen med, at konkurrencen international er benhård. Det kan godt være, at den enkelte virksomhed er optimistisk over sin egen position og markedet. Men set fra et samfundsmæssigt synspunkt, så mister vi vores topposition, hvis vi ikke kaster nogen penge efter at fastholde den,« siger Steen Donner.

Desuden efterspørger flere af Cleantech-virksomhederne et endnu stærkere samarbejde med universiteter og forskningsenheder. Det er på trods af, at der i dag allerede var 366 samarbejdsaftaler mellem universiteter og de 224 adspurgte virksomheder.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Derfor ønsker flere virksomheder, at det offentlige bliver bedre til at tage nogle risici.

Det er ikke det offentliges opgave at drive private virksomheder eller blande sig i konkurrencen med risiko for tab. Det kaldes privatisering.

»Hvis du står som udenlandsk køber, vil du gerne se teknologien i funktion. Uanset, hvilken teknologi, det er. Mange er først interesseret, når de kan se, at det virker i full scale,« siger administrerende direktør i Copenhagen Capacity, Steen Donner.

Det er jo kedeligt, at de ikke har råd til at handle med deres egen vare. Måske skulle de have ventet, til de havde.

Han mener ikke, at det offentlige skal kaste sig ud i vildt risikable investeringer, men nævner for eksempel Københavns Kommunes beslutning om kun at købe elbiler fra 2011 som noget, der kan sparke en konkret cleantech i gang i Danmark.

Et strålende eksempel på, at det offentlige smider skattekroner ud ad vinduet som støtte til private firmaer. I en artikel andetsteds her på serveren angives prisen for disse el-biler at være meget større en prisen på et konventionelt benzindrevet køretøj.

  • 0
  • 0

En gang var der noget, der hed IT-boblen (eller var det dot com). Så kom boligboblen. Og nu er det så VE-boblen, hvor gode og selvglade politikere kaster samfundets ressourcer ind i projekter, som skal hedde noget med "grøn" eller "clean" eller "intelligent". Mange af disse er i sig selv ikke rentable. Derfor er der tale om en boble. Godt nytår!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten