Cityringen syv måneder forsinket og 1,2 milliarder kr. dyrere

20. august 2014 kl. 16:508
Efter ny tidsplan fra metroentreprenøren slår Metroselskabet nu fast, at anlægslovens tidsplan og budget ikke længere holder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Cityringens åbningsdato er skudt syv måneder ud i fremtiden til juli 2019. Forsinkelsen resulterer i ekstra 1,2 milliarder kroner i anlægsomkostninger. Det slår Metroselskabet nu fast efter hen over sommeren at have forhandlet en ny tidsplan for Cityringen med entreprenørkonsortiet Copenhagen Metro Team (CMT).

Det sker netop på dagen, hvor metrobyggeriet har ramt mange mediers forsider efter et uheld under udgravningen af stationsskakten på Nørrebro Station.

Læs også: Aflejringer fra istiden strømmede ind i metroboring

Metroselskabet kalder den nye tidsplan for en robust ramme for den kommende byggeperiode, der skal afløse den forgangnes mange byggestop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 1,2 milliarder omfatter 700 millioner kroner i ekstra udgifter for den øgede anlægsperiode, 300 millioner til ekstra naboerstatning som følge af den nye metrolov og 200 millioner kroner i tabte passagerindtægter og øgede renteudgifter.

»Metrobyggeriet har været igennem en svær periode med mange byggestop det seneste år,« erkender Metroselskabets bestyrelsesformand, Henning Christophersen.

»Vi har fået et fornuftigt forhandlingsresultat, og med den nye cityringslov begrænses den betydelige risiko, der var for store kommende forsinkelser og fordyrelser, hvis de uklare rammer for projektet fortsatte. Med den nye aftale ser vi frem til at få sat punktum for det forløb,« tilføjer Henning Christophersen.

Også anlægsarbejdet på den eksisterende metro overskred tidsplan og budget. Metrolinje 1 og 2A mellem Frederiksberg og Vestamager/Lergravsparken blev forsinket med to år og åbnede i oktober 2002 i stedet for oktober 2000. Det resulterede i en samlet fordyrelse på 26 procent.

Bonusaftale - og så kom balladen

De oprindelige kontrakter på Cityringen blev indgået i januar 2011 til en samlet pris af 21,3 milliarder 2010-kroner og december 2018 som deadline. Som en del af kontrakten indgik Metroselskabet en bonusaftale med entreprenøren, som ville blive honoreret økonomisk, hvis Cityringen stod færdig et år før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den slags bonusaftaler bliver ofte brugt i anlægsbranchen, men den pressede åbenlyst entreprenøren til en for optimistisk tidsplan, har Metroselskabet tidligere erkendt.

Læs også: Entreprenør på bonusjagt gav urealistisk metrotidsplan

Et af midlerne til at nå den bonuspressede tidsplan var døgnarbejde ved Marmorkirken og Østersøgade og aftenarbejde på de øvrige metrobyggepladser.

Og så startede en langtrukken og sej kamp mellem Metroselskabet og entreprenørerne på den ene side og metroarbejdspladsernes naboer på den anden side. Den kamp har været medvirkende årsag til forsinkelserne.

Nye incitamenter venter

Nu skal Metroselskabets bestyrelse, der består af statslige og kommunale repræsentanter, behandle sagen på sit næste møde den 29. august.

Samtidig forenkler Metroselskabet tidsplanen, sådan at rapportering af fremdriften bliver lettere at gennemskue. Dermed følger selskabet Rigsrevisionens anbefaling om at gøre rapportering af tidsplanen mere entydig.

Der bliver også indført ekstra incitamenter i et forsøg på både at fremskynde anlægsprocessen og øge fokus på det belastede arbejdsmiljø.

Et andet væsentligt kritikpunkt er nemlig, at nogle af entreprenørerne har haft svært ved at leve op til de gældende løn- og ansættelsesforhold. For at komme den kritik i møde skærper Metroselskabet kontraktvilkår om løn- og arbejdsforhold, så selskabet lettere kan gribe ind over for problematiske underentreprenører.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
4. september 2015 kl. 15:05

Man kunne lave et tanke-eksperiment og forestille sig metropassagererne istedet tog cyklen alle sammen. Det ville blive et endnu større kaos f.eks. henover Christianshavn.

7
4. september 2015 kl. 10:34

Man ser de propfyldte metrotog om morgenen, og tænker at hvert eneste af de her mennesker sparer omkring 20-30 min. i gennemsnit i forhold til bus eller bil - og så er det bare at skalere op. Så er det simpelthen ubegribeligt at det kan lade sig gøre at lave et regnestykke, der viser at metroen ikke kan betale sig.

6
4. september 2015 kl. 03:36

Næsten al offentlig transport med genfundne køretøjer blæses op som løsning på al persontransport. Tænk sig at betale omkring 12 mia. kr for af kunne køre 6 km i nogenlunden den retning rned nedstigning og opstigning af store huller..Derefter bliver problemet at bevæge sig til bestemmelsesstederne over jorden. Muligvis med flere offentlige højklasse transportmidler.- Højklasse transport betyder at du må stå op.Ellers passer trafikprogbnoserne ikke, ej heller sammenligning med bilers papacitet. Det ville være skønt hvis Universiteterne levede op til at ville forske, støtte og udvikle nye teknoligier . Det er faktisk et af hovedformålene at støtte det danske smfund. End ikke DTU lever op til denne forpligtigelse. Det de gør er fremskrivninger af nuværende strukturer.

5
20. august 2014 kl. 19:34

Et af midlerne til at nå den bonuspressede tidsplan var døgnarbejde ved Marmorkirken og Østersøgade og aftenarbejde på de øvrige metrobyggepladser.

I har glemt et "ulovlige" - det var det ulovlige døgnarbejde der gentagne gange blev forbudt i miljøklagenævnet. Hvis metroselskabet havde holdt sig til lovgivningen og den oprindelige VVM havde der selvfølgelig ikke været problemer med naboerne - kun en vældigt forsinket metro.

4
20. august 2014 kl. 19:30

De 26% var den endelige overskridelse efter en række overskridelser, bl.a. at man vurderede at det var billigere at bore en tunnel end at lægge en letbane på overfladen...en tastefejl? Næppe

Det er rigtigt at de (Ørestadsselskabet) nåede den præcist omvendte rangordning af de 3 projekter, der var i spil, men den væsentligste 'hovsa' var nu (og grunden til at de kunne påstå minimetroen som løsning var samfundsøkonomisk bedst) at de havde opfundet en enormt billig måde at bore tunneller på.

Alt det ovenstående står naturligvis for min egen regning og er det pure opspind :-)

Resultatet er vi sikkert alle - eller næsten [1] - glade for, det var blot enormt dyrt.

[1] Der er altid nogen imod !

3
20. august 2014 kl. 19:12

Den tidligere metros budget blev altså overskredet med 186 procent, ikke 26% som der angives i artiklen. De 26% var den endelige overskridelse efter en række overskridelser, bl.a. at man vurderede at det var billigere at bore en tunnel end at lægge en letbane på overfladen...en tastefejl? Næppe.

Cityringen er ikke færdig før 2020, bare vent og se. Hvis man medregner Metroselskabets pålidelighed og omgang med sandheden, skal det nok holde stik! Jeg tror ihvertfald ikke på 2019, og vil klart mene at man er naiv hvis man tror på det.

2
20. august 2014 kl. 19:12

(sarkasme alert) Ja det kommer godt nok som en stor stor overraskelse. Men det er nok et hændeligt uheld - som det kan ske når man handler efter bedste evne. Men vi må jo bare op med pungen og så få overført den lille milliard. Stakkels Copenhagen Metro Team, bare de nu ikke helt mister troen på sig selv og så opgiver at lave metroer - nu de er så gode. Vi ved at det er en undtagelse for reglen, en svipser. alle andre projekter, vores fantastiske folkestyre involvere sig i, køre gudskelov på skinner (get it..skinner). Jeg stemmer i hvert fald på dem alle sammen igen. Sådan en lille fejl skal ikke ødelægge noget.

tsk tsk tsk...