Chr. Hansen i ny satsning: Vil producere anaerobe tarmbakterier til lægemidler

Chr. Hansen åbnede i februar sin nye fabrik, der skal fremstille anaerobe bakterier til medicinske præparater. Illustration: Chr. Hansen

Efter sommerferien er det planen, at fødevareingrediensvirksomheden Chr. Hansen opgraderer sin produktion af probiotiske bakterier, lig dem vi har i tarmen, ved nu også at koncentrere sig om de besværlige anaerobe af slagsen. Med anaerobe menes de bakterier, som ikke tåler ilt, hvilket er tilfældet for langt de fleste bakterier i tarmen.

Målet er at blive verdens første producent af netop de bakterier til kommende generationer af probiotika, som måske kan forebygge eller helbrede sygdomme såsom diabetes og irritabel tyktarm.

Virksomheden følger dermed en af de megatendenser, som er opstået i både industri og forskningsverden de seneste år – et stadigt stigende fokus på kroppens bakterier som personlige hjælpere mod sygdomme, det såkaldte mikrobiom.

»Vi vil være lige så stærke inden for mikrobiomet, som vi er inden for mejeriprodukter, og vi betragter os allerede i dag i højere grad som et bakteriefirma end et enzymfirma,« understreger adm. direktør Cees de Jong, som forventer, at kunderne i første omgang i høj grad vil ligge inden for forskerverdenen og den kliniske lægemiddeludvikling.

Læs også: Arla vil udvikle probiotika til ældre og syge

Chr. Hansen har gennem mange år bygget en kæmpe forretning op omkring produktion af probiotiske produkter samt enzymer og yoghurtkulturer til mejerier over hele verden.

Derfor ser direktøren det som en naturlig udvidelse af aktiviteterne at udvide porteføljen af bakterier til andre sundhedsmæssige formål end hidtil - en slags 'næste generations-probiotika'.

Læs også: Livsvigtige hjælpere – og ny vej til behandling og forebyggelse: Bakterierne styrer dit liv

Skal håndteres i iltfrit miljø

Forskere og medicinalindustrien vil rigtig gerne vide mere om de bakterier i vores krop, der holder sygdomsfremkaldende bakterier i skak. Kan de produceres uden for kroppen som brug i fødevarer og medicin, er håbet, at patienter selv kan bekæmpe sygdomme ved at få genoprettet balancen i tarmen.

»Vi mener, at vi kan holde folk sundere længere ved at fokusere på mikrobiomet. 1 mia. mennesker vil være over 65 år i 2030, og vi tror, at gode bakterier kan forlænge den sunde periode og måske holde diabetes væk,« siger Cees de Jong.

Studierne af det humane mikrobiom, eller mikrobiota, hvis vi taler om vores samlede bestand af bakterier, der udgør ca. 1,5 kg af vores kropsvægt, er dog stadigvæk i sin vorden og besværliggjort af, at de fleste af bakterierne ikke tåler ilt og derfor er svære at producere og håndtere i laboratorierne.

Læs også: Chr. Hansens direktør: »Probiotika kan blive vores bioethanol«

Chr. Hansen er imidlertid af den overbevisning, at de med deres mangeårige ekspertise i håndtering af bakteriekulturer har et forspring.

»Der er ikke mange virksomheder, som ’leger’ med anaerobe bakterier, for det er svært at gøre. Vi tror, at maks. 5-10 virksomheder i verden vil blive i stand til at gå ind i mikrobiomet, hvor vi nok bliver de første,« fortæller Cees de Jong.

Strategien kræver imidlertid noget forberedelse pga. kravet til de iltfri omgivelser. Bakterier i yoghurt- og osteprodukter er knap så følsomme som mange af vores andre tarmbakterier, og derfor skal kommende mikrobiom-anlæg kunne holdes fuldstændigt iltfri.

Læs også: Bill Gates og Det Hvide Hus vil investere milliardbeløb i tarmbakterier

Johan van Hylckama Vlieg er Chr. Hansens vice president inden for Human Health & Microbiome Innovation, og han fortæller videre, at virksomhedens første anlæg til formålet blev åbnet i februar, men at byggeriet endnu ikke er færdigt.

»Vores eksisterende bakterieplatform var endnu ikke helt gearet til at producere anaerobe bakterier, så vi har investeret et tocifret millionbeløb i udviklingen. Bygningen stod klar her i Hørsholm i februar, og nu fokuserer vi på at få det rette produktionsudstyr installeret,« siger Johan van Hylckama Vlieg.

Thomas Gundelund Rasmussen, director i samme afdeling, forklarer, at der bliver tale om et lidt anderledes anlæg end Chr. Hansens allerede eksisterende, men at grundtanken er den samme som hidtil.

»Der vil blive tale om et helt unikt anlæg, fordi alle processer skal holdes iltfri. Det betyder, at der skal tænkes ekstra meget over, hvordan produktet kommer ind og ud af en centrifuge gennem rør, og stort set alt vil blive betjent af robotter,« fortæller han om anlægget.

Læs også: Ing.dk-blogger vil undersøge grønlænderes – og Sirius-patruljens – tarmbakterier

Bakterier mod stofskiftesygdomme

Virksomheden er i samarbejde med den hollandske biotekvirksomhed Caelus Health så småt begyndt at starte produktionen af bakterien Eubacterium hallii, som Caelus har patenteret.

E. hallii har den egenskab, at den nedsætter den insulinresistens, som kan føre til type 2-diabetes. Virksomheden vil derfor gerne i detaljer undersøge bakteriens indflydelse på både stofskifte og som mulig forebyggelse af diabetes, og det er her, Chr. Hansens opgave bliver at forsyne Caelus med bakterier til de kliniske forsøg.

Dette kræver en godkendelse fra myndighederne, som virksomheden regner med at have i hus næste vinter.

»Vi regner med at kunne få de første produkter på markedet i 2018, og det bliver fra et anlæg, som ikke ses noget andet sted i verden,« slår Thomas Gundelund Rasmussen fast.

Læs også: Regulering af tarmflora skal hjælpe overvægtige gravide

Finansieringen stammer bl.a. fra partnerskaber med medicinalindustrien, som i disse år skyder milliarder af kroner ind i bakterieforskningen. Her har Chr. Hansen teamet op med et par få udvalgte aktører, som kan bringe bakterierne videre i forskningen og ud til markedet.

»Vi bliver ikke selv et medicinalfirma. Vi vil som altid fokusere på at være underleverandører, men det vil være en stor vækstmulighed for os,« slår både Cees de Jong og Johan van Hylckama Vlieg fast.