Chok-regning: Polsk metro næsten dobbelt så dyr som ventet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Chok-regning: Polsk metro næsten dobbelt så dyr som ventet

Nogle af de lokale embedsmænd og politikere i Warszawa udvandrede helt enkelt, da de mødtes med de tre entreprenører, som vil bygge en ny metro under den polske hovedstad.

Ifølge New Civil Engineer var de lokale myndigheder så chokerede over, hvor mange penge entreprenørerne forlanger for at bore og anlægge de 6,5 kilometer metro i byen, at de fandt det nødvendigt at demonstrere det ved at forlade mødet.

Buddene fra entreprenørerne ligger på mellem 12,5 og 13 milliarder kroner. Polakkerne er rystede, fordi de havde budgetteret med under halvdelen af, hvad entreprenørerne endte med at byde.

Nu er bystyret i Warszawa i første omgang gået tiggergang hos staten for at skaffe flere penge til metroen, der er lidt af et polsk prestigeprojekt. Den skal stå klar om blot fire år, så den kan benyttes, når Polen deler værtskabet for EM i fodbold med Ukraine.

Risikotillæg: To milliarder kroner

Borgmester Hanna Gronkiewics er dog godt klar over, at der næppe bliver en blankocheck fra staten, så hun må også udskyde andre byggeprojekter. Det kommer til at gælde mindst en enkelt vejbro.

Ifølge lokale medier har skræmmende historier fra den lokale fortid været med til at banke metro-prisen i vejret. Således blev en ny terminal i Warszawas lufthavn to år forsinket, fordi den ikke kunne opnå brandvæsnets blå stempel. Det førte til sager om de bøder, som myndighederne udskrev til entreprenørerne.

Derfor har de tre konsortier, der har budt på metroen, lagt over to milliarder kroner oven i prisen som en slags risikotillæg, fordi de også risikerer at blive ramt af bøder, hvis de ikke færdiggør selve byggeriet af metroen på blot 30 måneder.

Budgetterede med samme kilometerpris som i København

Sammenlignet med metroen i København er der tale om en enormt dyr konstruktion. Københavns metrocityring er på 15,5 kilometer og skal ifølge budgettet bygges for 15 milliarder kroner alt inklusive.

Bystyret i Warszawa havde forventet samme pris per metrokilometer, men den endte altså med at blive dobbelt så høj som budgettet i København.

Ifølge professor Bent Flyvbjerg fra Aalborg Universitet får en enkelt, meget dyr metro dog ikke alarmklokkerne til at ringe. Han publicerede i starten af året en videnskabelig artikel, der viste store variationer mellem prisen for byggeriet af metroer og andre bybaner.

Han kom frem til en gennemsnitlig pris per kilometer på mellem 400 og 800 millioner kroner i 2002-priser, altså under budgettet for metrocityringen og milevidt fra entreprenørernes bud i Warszawa.

Overophedet byggeri kan banke prisen i vejret

Men cityringen i København er dyr per kilometer, fordi hver eneste meter skal graves ned, mange under snævre gader med historiske bygninger, og undergrunden er varieret.

Derfor skønnede Bent Flyvbjerg oprindeligt, at de 15 milliarder kroner var en fornuftig gennemsnitpris, mens risikoen for budgetoverskridelser var undervurderet. Men siden har byggebranchen været stærkt overophedet, selv om trykket er taget noget af de seneste måneder.

»Men der er stadig tryk på broer, jernbaner og metro, så priserne på den slags byggeri er steget, siden budgettet på de 15 milliarder kroner kom frem,« siger Aalborg-professoren.

Dokumentation

Bent Flyvbjergs sammenligning af priser på metrobyggeri

Kommentarer (3)

Eftersom budgetoverskridelse på 100%+ ikke ligefrem er sjældne i DK, så kunne det jo tyde på at de polske entreprenører er mere realistiske/ærlige end så mange andre. Nå spøg til side, der kan jo være mange grunde til at kilometerprisen i Polen bliver en anden end i DK. Den geologiske sammensætning, vandspejlet og mængden af vand samt transport/logistik er bare nogle af dem.

  • 0
  • 0

Eftersom budgetoverskridelse på 100%+ ikke ligefrem er sjældne i DK, så kunne det jo tyde på at de polske entreprenører er mere realistiske/ærlige end så mange andre.

Overprisen skyldes også at banen skal være færtig til en bestemt tid.

  • 0
  • 0