Chok-målinger af Roundup i grundvandet står ved magt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Chok-målinger af Roundup i grundvandet står ved magt

Der er nu ikke længere tvivl om, at glyphosat og nedbrydningsproduktet Ampa fra markerne forurenede et stort antal grundvandsprøver i 2009.

Det står klart, efter at Naturstyrelsen har gennemført de første dele af en undersøgelse af de overvågningsboringer, hvor prøverne blev taget.

Et statusnotat om undersøgelsen, som Ingeniøren har fået aktindsigt i, viser, at kun en enkelt boring - på Djursland - med to indtag sandsynligvis er utæt. Det gør, at der kan sive vand med sprøjtemidler og andre kemiske forbindelser fra overfladen og direkte ned til det sted, hvor prøvevandet bliver udtaget.

I to andre tilfælde har Naturstyrelsen mistanke om, at der kan være noget galt. De to boringer skal til efteråret videoinspiceres.

Læs også: Ny rapport: Roundup-rester hober sig op på markerne

Ingen af de andre boringer har Naturstyrelsen fundet fejl på. Det betyder, at glyphosat, aktivstoffet i sprøjtemidler Roundup, er sivet ned gennem markerne og har forurenet grundvandet.

Det er i strid med reglerne for godkendte pesticider, som netop ikke må sive ned i grundvandet.

Sagen har vakt stor opsigt, fordi glyphosat er verdens - og Danmarks - mest udbredte sprøjtemiddel. Salget herhjemme steg i 2010 til 1.179 tons.

Selv om den detaljerede 2011-statistik endnu ikke er offentliggjort, viser tal fra Dansk Planteværn en stigning på 20 procent i det samlede salg af herbicider, hvoraf glyphosat er det mest udbredte.

Læs også: Bekymrede forskere: Sprøjtegiften Roundup har ramt drikkevandsboringer

Vandværks-organisationen Danva og Danmarks Naturfredningsforening har gentagne gange krævet restriktioner for landmændenes brug af Roundup på baggrund af fundene i 2009.

I første omgang fik daværende miljøminister Karen Ellemann (V) i stedet konsulentfirmaet Niras til at analyse fundene. På baggrund af rapporten konkluderede hun og Miljøstyrelsen, at der var tale om analysefejl hos firmaet Eurofins.

Læs også: Bestyrtet laboratorium: Minister hænger os ud for Roundup-fejl

Senere kom ministeren til at æde den påstand i sig, og Miljøstyrelsen måtte beklage over for Eurofins.

Læs også: Miljøstyrelsen til udhængt laboratorium: Vi beklager

I stedet bestilte ministeren en analyse af, om de boringer, hvori der blev fundet glyphosat i 2009, også var forurenet i 2011. Det var kun tilfældet i fire ud af 42 tilfælde. Heraf stod den utætte boring på Djursland for de to.

Efter at Naturstyrelsen nu har udelukket fejl på de øvrige boringer, er der ikke længere tvivl om, at der rent faktisk var rester af glyphosat i over fire procent af boringerne i 2009. Også selv om det i årene før var under to procent, et niveau som det faldt tilbage til i 2010. Tallene fra 2011 er endnu ikke offentliggjort.

»Vores undersøgelse forklarer ikke, hvorfor der var så mange fund i 2009. Vi ville enormt gerne have en forklaring. Når der ikke er tale om hverken analysefejl eller utætheder, er den bedste forklaring naturlige forhold,« siger kontorchef Philip Grinder Pedersen fra Naturstyrelsen.

»Det kan stadig undre, at man lige netop et enkelt år finder glyphosat i så mange boringer. Gennemsnitligt finder vi ikke meget glyphosat i grundvandet, men det havner alligevel dernede en sjælden gang imellem. Det kan skyldes et sammenfald af uheldige omstændigheder,« tilføjer han.

»Noget tyder på, at når glyphosat kommer i grundvandet, sker det i pulser. Det kan hænge sammen med en hændelse som ekstremt nedbør,« siger Philip Grinder Pedersen.

»Vi har et stort overvågningsprogram, netop fordi vi ikke altid kan finde en entydig forklaring på hvert enkelt fund. Vi ser på gennemsnittet og ikke på de enkelte fund.«

Overvågningen af grundvandet omfatter ca. 700 boringer. Der bliver dog ikke taget prøver fra alle boringerne hvert år. I 2010 blev der fundet glyphosat i otte af 515 prøver, i tre tilfælde over grænseværdien.

Læs også: Rød regering i kovending: Vil ikke gribe ind over for Roundup

Naturstyrelsen har netop orienteret Miljøstyrelsen om resultaterne. Først efter sommerferien vurderer myndighederne, om den nye undersøgelse bør føre til restriktioner i brugen af glyphosat. Men intet tyder på det.

For i november konkluderede den nye miljøminister, SF's Ida Auken, at det vil være direkte ulovligt at gribe ind nu.

»En indgriben på den nuværende baggrund vil, ifølge Miljøstyrelsen, være i strid med det samlede faglige videngrundlag om glyphosats opførsel i miljøet og dermed ikke i overensstemmelse med reglerne,« skrev hun til Folketingets miljøudvalg.

Læs også: Eksperter slår alarm: Sprøjtegifte truer grundvandet

Ifølge professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø indgreb mod Roundup mere oplagt, da inden antallet af fund steg, end nu da det ser ud til at antallet faldt igen i 2010.

»Jeg er glad for, at Naturstyrelsen nu har fjernet al tvivl om målingerne. Nu ved vi, at stoffet var i grundvandet, hvor alle forudsigelser sagde, at det aldrig kommer ned,« siger professoren.

»Det viser, at der er transport-processor vi stadig ikke forstår. Det betyder, at hele grundlaget for reguleringen af pesticider er problematisk,« tilføjer han.

Hans-Jørgen Albrechtsen mener, at Danmark bør skærpe overvågningen af glyphosat.

»Jeg deler den opfattelse, at når man bruger et stof i så store mængder, så er det meget optimistisk at forestille sig, at intet af det kommer i grundvandet,« siger han.

Læs også: Giftekspert: Roundup-stof er mindre giftigt end bordsalt

Citat fra "Den Store Danske":

"glyphosat, bredspektret herbicid, der dræber de planter, det rammer. Det er ugiftigt for dyr og mennesker og nedbrydes af bakterier i jorden til almindeligt forekommende stoffer"

Så hvad er problemet?

Der er vist ikke styr på noget som helst. Ingen ved, om andre ved noget de ikke burde vide.

  • 0
  • 0

Det kunne være interessant at få at vide, hvor mange mennesker om året, der dør eller bliver syge af glyfosat i grundvandet. Med al den alarm må det være mange.

  • 0
  • 0

problemet er vel at alle har troede at stoffet ikke kunne nå grundvandet og nu har man så bevist/sandsynliggjort at det kan det godt...

Så hiver du en tekst frem der viser at stoffet slet ikke er farligt, er den tekst lavet af de samme som sagde at stoffet ikke kunne nå grundvandet???

  • 0
  • 0