Chipkrise skifter karakter: Nu rammes smartphones i stedet for biler

23. juli 2021 kl. 10:4923
Chipkrise skifter karakter: Nu rammes smartphones i stedet for biler
Illustration: Scania.
Nye store chipfabrikker i Kina sikrer de nødvendige komponenter til den globale bilproduktion allerede om få uger. Nu begynder producenter af forbrugerelektronik – eksempelvis smartphones – at få problemer med at skaffe tilpas mængder mikrochips. Det kan presse prisen op og betyde færre nye smartphones og computere på marekdet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danske vognmænd kan måske stille og roligt begynde at sænke skuldrene og puste ud.

Produktionen af personbiler og lastbiler er på vej til at blive normaliseret. Siden coronakrisen brød i foråret 2020, har bil- og lastbilproducenter kæmpet med at holde produktionen i gang på grund af mangel på centrale mikrochips. Mange steder har fabrikker stået stille, og herhjemme var flere vognmænd nervøse for om de kunne få deres nye Euro6-lastbiler i tide til at reglerne for mijøzoner bliver strammet op ved årsskiftet.

Læs også: Chipkrise: Danske vognmænd risikerer at mangle lastbiler

Nu melder flere analytikere og chipproducenter om, at chipkrisen delvist er afblæst. Store investeringer i nye produktionsfaciliteter – primært taiwanesiske virksomheder, der har bygget fabrikker i Kina – gør, at forsyningskæderne forventes genetableret allerede om få uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Taiwanesiske halvlederproducenter skræddersyr chips til bilindustrien, så chipmanglen burde være løst for bilindustrien om få uger. Men i andre dele af elektronikindustrien vil chipmanglen fortsætte, siger Iris Pang, cheføkonom i ING Greater China til Reuters Global Markets Forum.

Mens bilindustrien efterspørger billige mikrochips, der hverken behøver være små, energivenlige eller kraftige, så er det mere avancerede mikrochips, der bruges i batteridrevet forbrugerelektronik, hvor fokus er på størrelse og energieffektivitet.

Læs også: Global mangel på microchips fortsætter: Producenter melder om ‘alvorlig ubalance’

Små lagre giver problemer

Samme melding kommer fra den amerikanske Biden-adminsitrationen ifølge Bloomberg. Biden-administrationen har tidligere i år iværksat en række initiativer, der skal sikre amerikanske virksomheder adgang til chips. Udmeldingen om at chipkrisen er på retur i bilindustrien kommer i en periode, hvor flere Ford-fabrikker stadig er lukket ned i USA over sommeren på grund af mangel på mikrochips.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En forklaring på bilindustriens problemer med at skaffe mikrochips er, at de fortsat kører efter et stramt lean-regime med meget små lagre, mens producenter af forbrugerelektronik traditionelt større lagre, og derfor er chipkrisen udløst på forskellige tidspunkter.

Læs også: ANALYSE: Vil vi konkurrere med os selv eller resten af verden?

Nu står smartphones og computere for skud

Der er allerede tegn på at de store computer- og smartphoneproducenter har udfordringer med at følge med efterspørgslen. Ifølge Wall Street Journal er der i årets første halvår blevet lanceret 60 færre nye telefonmodeller end i samme periode 2020, ligesom priserne er svagt stigende på de fleste typer forbrugerelektronik.

En Playstation 5 er stadig tæt på umulig at opdrive i Danmark, mens grafikkort, der bruges til gaming og kryptomining, også er i ekstrem høj kurs.

Læs også: Chipkrise: Bilproducenter dropper udstyr for at holde produktionen kørende

Andrew Feldman, administrerende direktør i chipvirksomheden Cerebras Systems, der er kendt for at udvikle verdens største chip til kunstig intelligens, har fortalt, at de ser leveringstimer på op til 32 uger på nye komponenter og chips.

Læs også: Verdens største: Ny monsterchip med 2.600 milliarder transistorer

Over en bred kam har chipproducenter dog investeret massivt i at opskalere produktionen. Det kan de mærke hos hollandske ASML, der er blandt verdens største leverandører af udstyr til chipproduktion, hvor salget er eksploderet det seneste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både Intel, TSMC og Samsung har bebudet voldsomme investeringer i milliardklassen de kommende år.

Læs også: Chip-fabrik i Dresden: Kig med ind i 70.000 kvm renrum

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
29. juli 2021 kl. 01:57

Mon ikke fristelsen til at udskife en velfungerende enhed er mindre, hvis man ikke ustandseligt bliver bombarderet med nye features som "er uundværlige"?

Nu er du så "intelligent" at du fjerner dele af det jeg skrev.

Selvfølgelig har reklamer en effekt, men .

  • Det vil ikke øjeblikkeligt få forbruget til at falde, folk vil stadig drømme om en ny bil/spilekonsol,telefon, uanset et øjeblikkeligt stop for reklamer - og selv UDEN reklamer vil det nok kun falde til en hvis grad
  • En meget stor del af elektronik bliver brugt i udstyr som har løbende udskiftning, støvsugere, køleskabe, routere, bare for at nævne nogle få
  • Hele erhvervsdelen, fx. hvor jeg arbejder MÅ vi få nyt udstyr hvert andet år, og SKAL skifte efter 3 år.

Derudover er det et urealistisk scenarie, måske med undtagelse af i Nordkorea - og da fuldstændigt utænkeligt globalt. Og så er jeg langt fra overbevist om reklamens magt til at ændre det totale forbrug for elektronik, tror mere det er et spørgsmål om at reklamer kan flytte noget fra brand A til Brand B.....

21
28. juli 2021 kl. 17:00

jeg tror ikke at et reklameforbud vil løse problemet</p>
<p>Nogen må mene at forbud mod tobaks- og spiritusreklamer har en effekt.</p>
<pre><code> slet ikke på kort sigt
</code></pre>
<p>Jeg kunne sagtens forestille mig f.eks forbud mod spil og lotterier vil have umiddelbar effekt.

Klart, men at det vil påvirke noget af betydning i elektronikforbrug har jeg svært ved at se. Og så skal du lige have gjort det globalt.......

Folk vil stadig løbe en ny mobil, en ny bil, PC, spillekonsol....Google/Facebook/Amazon skal stadig have et par millioner nye servere... o.sv.

15
25. juli 2021 kl. 10:45

The perfect storm.

Til den perfekte storm skal vi også huske at hele forsynigskæden blev smadret med Corona. Fragtraterne er steget med næsten 500% containerskibene kan ikke losses, i Los Angeles har containerskibene ligget i kø for at komme i havn og af losset, på haven kunne de ikke få kørt containerne ud til kunderne.

Hele det fine urværk det hele kørte efter inden Corona er totalt smadret og det vil tage lang tid inden det fungerer igen.

14
25. juli 2021 kl. 07:58

Men et at problemerne var at en Fab i Japan brændte, samt at en Fab i USA lukkede ned på grund af Corona. Samtidig annullerede bilindustrien mange ordrer på grund af Corona.

Flere årsager :

  • To fabs i Japan. AKM i Oktober 20, og Renesas i Marts 21.
  • Desuden oplevede de "vinter" i Texas, med længerevarende strømafbrydelser. Du kan slukke for strømmen til en chipproduktion, men det tager en del med sig, og det tager tid at komme op at køre igen.
  • Trumps blokade af at Kinesiske firmaer kunne købe visse chips, gjorde at de simpelthen støvsugede det åbne marked, og lagde det på hylden. Dette har fjernet mange kredse fra markedet, og affødt nye ordrer for at genopfylde lagrene
  • De fleste begyndte at øge indkøb da det begyndte at gå galt, hvilket blot har forøget problemt
  • For mange indkøbere har læst en bog om JIT
  • Øget efterspørgsel på IT/underholdningselektronik udstyr under Corona

The perfect storm.

11
23. juli 2021 kl. 21:52

Dem der har købt en bil og 3 måneder senere stadig ikke har fået den har nok opdaget det.

10
23. juli 2021 kl. 20:48

Hvem vil nogensinde opdage hvad de "går glip af"?

7
23. juli 2021 kl. 20:12

Systemet med frie markeder i fuldkommen konkurrence reguleres automatisk gennem udbud og efterspørgsel, så behovet altid bliver dækket.

Problemet er at det tager et par år at bygge en ny Fab og det er vanvittigt dyrt, så ingen er interesseret i overkapacitet, men det går hele tiden i bølger, sommetider overkapacitet og sommetider mangel. Den beste tid er midt imellem. Den nye Fab TSMC bygger til 3 nm koster omkring 120 milliarder kroner.

Men et at problemerne var at en Fab i Japan brændte, samt at en Fab i USA lukkede ned på grund af Corona. Samtidig annullerede bilindustrien mange ordrer på grund af Corona.

6
23. juli 2021 kl. 20:10

Folk må have levet i en undervandsbåd eller lign, hvis de hoppede på den historie. Som en rigtig skriver, der er ikke 3 , 5 eller 7 nm chips i biler. Gamle linier kan hurtig genstartes og spytte tilstrækkelige mængder chips ud i løbet og 3-6 måneder.

Og det er lige nøjagtig det server sket.

5
23. juli 2021 kl. 19:51

Systemet med frie markeder i fuldkommen konkurrence reguleres automatisk gennem udbud og efterspørgsel, så behovet altid bliver dækket. Undtagen når det ikke gør det, men så er det statens skyld.

4
23. juli 2021 kl. 18:52

Jeg tror problemet er større denne gang, men det skal nok blive løst.

Forskellen er at chip mangel ved biler påvirker mange arbejdspladser i Europa og USA, hvor chip mangel i computer og smartphone mest berører arbejdspladser i Asien.

På den anden side så bruger bilindustrien ikke mange af de nyeste chip for example 5 nm. Vw chefen Herbert Dieses sagde i et interview at de brugte 54 nm.

Men i sidste ende er det et spørgsmål om hvem der har bestilt først og så selvfølgelig mængden de har bestilt. Tror egentlig det vil gå mere ud over smart home produkter.

Apple vil sandsynligvis bruge 3 nm i kommende modeller, eller i hvert fald så snart TSMC er klar med dem. Lige nu bruger de 5 nm fra TSMC og er den største kunde på de chips.

3
23. juli 2021 kl. 18:37

jo jo men det er jo en katastrofe når folk ikke kan få den sidste nye model mobil fordi nu er deres gamle jo ved at have et par måneder på bagen... køb køb køb... er jo nærmest en religiøs bevægelse... tænk sig hvis man måtte sætte dette groteske og unødvendige forbrug på pause... det går ikke vil jo give masse indlæggelser når folk mister forstanden

1
23. juli 2021 kl. 16:32

Der var ikke grænser for, hvor lang tid vi ikke ville kunne få tilstrækkelige biler på markedet osv pga af chipmangel.

Men har man fulgt med over de sidste årtier er sådanne situationer opstået løbende.

Specielt når der komme en mere hukommelses krævende Windows version og/eller produktionen skulle omstilles til næste generation sf hukommelseschips primært større lagringskapacitet pr areal enhed.

Og smartphonemarkedet er sikkert også snart oppe i gear igen med et par måneders forsinkelse