Danske vognmænd kan måske stille og roligt begynde at sænke skuldrene og puste ud.
Produktionen af personbiler og lastbiler er på vej til at blive normaliseret. Siden coronakrisen brød i foråret 2020, har bil- og lastbilproducenter kæmpet med at holde produktionen i gang på grund af mangel på centrale mikrochips. Mange steder har fabrikker stået stille, og herhjemme var flere vognmænd nervøse for om de kunne få deres nye Euro6-lastbiler i tide til at reglerne for mijøzoner bliver strammet op ved årsskiftet.
Læs også: Chipkrise: Danske vognmænd risikerer at mangle lastbiler
Nu melder flere analytikere og chipproducenter om, at chipkrisen delvist er afblæst. Store investeringer i nye produktionsfaciliteter – primært taiwanesiske virksomheder, der har bygget fabrikker i Kina – gør, at forsyningskæderne forventes genetableret allerede om få uger.
»Taiwanesiske halvlederproducenter skræddersyr chips til bilindustrien, så chipmanglen burde være løst for bilindustrien om få uger. Men i andre dele af elektronikindustrien vil chipmanglen fortsætte, siger Iris Pang, cheføkonom i ING Greater China til Reuters Global Markets Forum.
Mens bilindustrien efterspørger billige mikrochips, der hverken behøver være små, energivenlige eller kraftige, så er det mere avancerede mikrochips, der bruges i batteridrevet forbrugerelektronik, hvor fokus er på størrelse og energieffektivitet.
Læs også: Global mangel på microchips fortsætter: Producenter melder om ‘alvorlig ubalance’
Små lagre giver problemer
Samme melding kommer fra den amerikanske Biden-adminsitrationen ifølge Bloomberg. Biden-administrationen har tidligere i år iværksat en række initiativer, der skal sikre amerikanske virksomheder adgang til chips. Udmeldingen om at chipkrisen er på retur i bilindustrien kommer i en periode, hvor flere Ford-fabrikker stadig er lukket ned i USA over sommeren på grund af mangel på mikrochips.
En forklaring på bilindustriens problemer med at skaffe mikrochips er, at de fortsat kører efter et stramt lean-regime med meget små lagre, mens producenter af forbrugerelektronik traditionelt større lagre, og derfor er chipkrisen udløst på forskellige tidspunkter.
Læs også: ANALYSE: Vil vi konkurrere med os selv eller resten af verden?
Nu står smartphones og computere for skud
Der er allerede tegn på at de store computer- og smartphoneproducenter har udfordringer med at følge med efterspørgslen. Ifølge Wall Street Journal er der i årets første halvår blevet lanceret 60 færre nye telefonmodeller end i samme periode 2020, ligesom priserne er svagt stigende på de fleste typer forbrugerelektronik.
En Playstation 5 er stadig tæt på umulig at opdrive i Danmark, mens grafikkort, der bruges til gaming og kryptomining, også er i ekstrem høj kurs.
Læs også: Chipkrise: Bilproducenter dropper udstyr for at holde produktionen kørende
Andrew Feldman, administrerende direktør i chipvirksomheden Cerebras Systems, der er kendt for at udvikle verdens største chip til kunstig intelligens, har fortalt, at de ser leveringstimer på op til 32 uger på nye komponenter og chips.
Læs også: Verdens største: Ny monsterchip med 2.600 milliarder transistorer
Over en bred kam har chipproducenter dog investeret massivt i at opskalere produktionen. Det kan de mærke hos hollandske ASML, der er blandt verdens største leverandører af udstyr til chipproduktion, hvor salget er eksploderet det seneste år.
Både Intel, TSMC og Samsung har bebudet voldsomme investeringer i milliardklassen de kommende år.
Læs også: Chip-fabrik i Dresden: Kig med ind i 70.000 kvm renrum
