Chipkrise buldrer derudaf: Fupmagere tilbyder falske mikrochips

Illustration: GPV

Den japanske elektronikvirksomhed Jenesis var så desperate for at få fingre i en række microcontrollere for at færdiggøre egne produkter, at de gik på e-handelsplatformen Alibaba og købte stort ind uden om deres sædvanlige leverandører. Det skulle de ikke have gjort. For da microcontollerne blev pakket ud, kunne de slet ikke tændes. Efter nærmere undersøgelse viste det sig, at Jenesis havde fået produkter, der slet ikke matchede det lovede.

Det er bare et eksempel på, at fupmagere og svindlere begynder at se en god forretning i at sælge forfalskede chip- og halvlederprodukter via almindelige handelssites som Alibaba og eBay.

Læs også: Elektronik-topchef om global forsyningskrise: Det forværres uge for uge

Oki Engineering, der har etableret et laboratorie- og testfaciliteter til verifikation af chip- og halvledere, har siden juni testet 70 forskellige produkter, og 30% har vist sig at være falske. Det skriver det japanske medie Nikkei.

Det er først over sommeren i år, de første meldinger om falske komponenter er begyndt at dukke op i Asien. I Danmark er der indtil videre ikke fundet forfalskede eller defekte chips- og halvledere. Men det kan sagtens ske, hvis krisen fortsætter ufortrødent de kommende år. Sidst gang elektronikindustrien oplevede en komponentkrise, dukkede der nemlig også falske produkter op i Danmark, hvilket blandt andet fik den store danske EMS-producent GPV til at oprette sit eget testlaboratorium.

De falske chips i Asien er typisk genbrugte chips, der er pillet ud af kasseret elektronik og pakket om. Det kan også være billige chips, der bliver mærket med nye serienumre, så de fremstår som chip med højere ydeevne og dermed får et prisskilt med højere pris.

Læs også: Røde advarselslamper: Komponent-krise rammer danske elektronikvirksomheder

Fortsætter langt ind i 2022

En ny analyse fra Handel Jones, adm. direktør i analysevirksomheden IBS viser, at der stort set er mangel på alle typer chips- og halvledere. Kun hukommelseschips som NAND flash og DRAM ser ud til at blive normaliseret i år, mens alle andre typer, lige fra simple effekttransistorer til avancerede grafikkkort vil opleve mangel langt ind i 2022 og visse tilfælde 2023.

Illustration: IBS

Især effekttransistorer og batterystyringssystemer ser ud til at komme i underskud lang tid ud i fremtiden. Producenter af processorer og microcontrollere er allerede i gang med at opskalere kapaciteten, blandt Intel i USA og TSMC i Taiwan, og vil derfor kunne imødegå efterspørgslen om et år til halvandet.

I den analoge afdeling af industrien, som står for blandt andet effektelektronik, er tilgangen til krisen mere konservativ, og selskaber som Analog Devices, Cree, Infineon, NXP, On Semi, Rohm, STMicroelectronics og Texas Instruments har ikke på samme måde investeret massivt i nye produktionsfaciliteter, og derfor forventes krisen at fortsætte her.

Krisen er oprindeligt udsprunget af corona-krisen og har siden udviklet sig til en bredere komponent- og forsyningskrise, som kun er blevet selvforstærkende over tid, da jagten på de nødvendige materialer og komponenter får mange til at købe ekstra stort ind og forudbestille materialer til de næste mange måneders produktion.

»De fleste af vores kunder har lagt ordrer frem til udgangen af 2022. Vores vurdering er, at 60 procent af knapheden skyldes øget behov for produktion, mens 40 procent handler om at mange køber stort ind for at være sikker på at have alle komponenter på lager,« siger Bo Lybæk, adm. direktør i GPV International, som er Danmarks største EMS-producent (Electronic Manufacturing Services) med en årlig omsætning på knap tre milliarder kroner.

Læs også: GN Audio i krydspres: Komplekse forsyningskæder bestod eksamen under corona

Amerikanske Elon Musk, direktør i Tesla og SpaceX har på Twitter beskrevet krisen således:

»Vores største udfordring( lige nu, red.) er forsyningskæden, særligt microcontroller chips. Aldrig set noget lignende. Frygt for at løbe tør får alle virksomheder til at overbestille - lige som toiletpapirs-manglen, men bare i en episk skala, skriver Elon Musk på Twitter

Allerede nu taler flere analytikere om en bristet boble i 2023, hvor der vil være overkapacitet af produktionsfaciliteter til chip- og halvlederproduktion.

Chip- og komponentkrisen foregår parallelt med en bredere global forsyningskrise, hvor fragtpriser er vokset med flere hundrede procent, ligesom leveringstiderne er forlængede. Krisen er udløst af en lang række faktorer, bl.a. mangel på medarbejder på grund af corona-virus, og at forbrugere verden over køber flere varer i stedet for rejser og serviceydelser. Det har givet en ubalance i den globale kæde af containere og skibe verden over.

Læs også: Europa afhængig af USA og Asien: Nu skal vi finde den dyre vej mod teknologisk suverænitet

Politisk oprustning

Krisen er heller ikke gået under radaren hos politikere i USA, Europa og Asien. Så sent som denne uge mødtes den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken med Margrethe Vestager fra EU-Kommissionen for at diskutere, hvordan EU og USA bedst håndterer den aktuelle mangel på chip- og halvledere.

Udgangspunktet er at få løst komponentkrisen her og nu, men uden at indlede et kapløb om at overgå hinanden i statsstøtte og dermed skabe ubalancer i markedet.

»På den korte bane vil vi understrege vigtigheden af sammen at identificere huller og sårbarheder, kortlægge kapaciteten i halvleder-værdikæden og styrke vores egne halvleder-økosystemer, lige fra forskning, design til fremstilling, med et blik på at styrke modstandsdygtigheden,« skriver EU og USA i et fælles udtalelse efter mødet.

Både Biden-administrationen og EU-Kommissionen har afsat milliarder af kroner til at styrke amerikansk og europæisk chip- og halvlederproduktion de kommende år.

Læs også: EU satser stort på chip- og halvlederteknologi: Danmark tøver

Emner : Chips
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Et andet problem er chips'enes alder. Har de ikke været ordentligt indpakket, så kan de være oxideret, og de kan ikke bruges, eller giver dårlig forbindelse. Mange af de chips der er ledige på markedet, er ledige fordi at de ikke kan bruges - og man ser dem cirkulere rundt, fordi at kunderne returnerer dem, når de er testet, og finder at de ikke kan bruges.

Derudover har der i lang tid været problemer med falske komponent forhandlere - også fra før chipmanglen. Men, nu på grund af chip manglen, så har de fået vind i sejlene, fordi at de netop kan tilbyde chips'ene, selvom de ikke findes. Deres hjemmesider er meget professionelle, de indeholder korrekte oplysninger om chipsene, sandsynlige priser (i nogle tilfælde lidt for lave), og der er mulighed for at downloade de korrekte datablade. Siderne er dog stort set identiske, da de trækker på samme oplysninger, men de har mange forskellige domænenavne. Vil man købe hos en leverandør, man ikke kender, er en meget god idé at tjekke først, hvilke erfaringer andre har med dem. Der er flere lister på internet, over virksomheder man skal passe på. Her er en af dem: https://www.erai.com/erai_blog/3160/_hundr...

 • 12
 • 3

at korrekturlæsning ikke findes mere, men kunne I ikke bare læse overskrifterne?

 • 0
 • 8

Et andet problem er chips'enes alder. Har de ikke været ordentligt indpakket, så kan de være oxideret, og de kan ikke bruges, eller giver dårlig forbindelse.

Ja, men oftest er det bare et spørgsmål om at de har opsuget for meget fugt, det kan klares i en ovn, og efterfølgende vacuumpakning. Så, nej det er ikke et stort problem i den virkelige verden.

Er komponenterne direkte korroderede er det en anden sag, men det har jeg kun set et par gange på nogle 20år+ gamle leadede kredse.

Mange af de chips der er ledige på markedet, er ledige fordi at de ikke kan bruges - og man ser dem cirkulere rundt, fordi at kunderne returnerer dem, når de er testet, og finder at de ikke kan bruges.

Så er der for mange tosser der køber ind :-)

Derudover har der i lang tid været problemer med falske komponent forhandlere - også fra før chipmanglen. Men, nu på grund af chip manglen, så har de fået vind i sejlene, fordi at de netop kan tilbyde chips'ene, selvom de ikke findes. Deres hjemmesider er meget professionelle, de indeholder korrekte oplysninger om chipsene, sandsynlige priser (i nogle tilfælde lidt for lave), og der er mulighed for at downloade de korrekte datablade. Siderne er dog stort set identiske, da de trækker på samme oplysninger, men de har mange forskellige domænenavne. Vil man købe hos en leverandør, man ikke kender, er en meget god idé at tjekke først,

Den sikre vej til at fejle er at bare lave en google søgning, og så rende med det første hit.

Sagde hunden der har gjort det her hundredevis af gange, har rigtig fine og troværdige kontaker i EU, Kina og US - og er kun blevet R**** 1.5 gange, og det var slet ikke dyrt i det store spil.

 • 8
 • 0

Vi har to leverandører,og ingen vil røre dem.

Du har to leverandører der ikke vil røre dem.

Og vi taler om BGAer med oxiderede kontaktpunkter ?

Jeg ved godt at hvis en QA-mand læser databladet, og ser at shelf-life er 18 måneder, og kredsene er 60 måneder gamle, betyder det at de ikke kan bruges.

Men, hvis man så er pragmatisk, og spørger folk der VED noget, så er det ikke et problem.

Men, OK - jeres kan jo have været opbvaret i ekstremt dårlige forhold, det kan jeg ikke vide - jeg har bare aldrig hørtt om at det skulle være er problem for BGA, tvært imod skulle problemet være mindre for BGA. Det lyder umiddelbart som et CMA problem.

 • 1
 • 0

Og vi taler om BGAer med oxiderede kontaktpunkter ?

Det var forklaringen vi fik - men, personen der fortalte det, vidste ikke selv noget om det. Hos den anden fik vi forklaringen, at chipsene var dårlige, og ikke brugbare. Vi bruger chipsene i større produktion, så hvis de skulle redes, vil det skulle gøres relativt billigt, og uden at give risiko for fejl.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten