Chip-kaos: Færre biler ruller ud af fabrikshallerne de næste måneder

Volkswagen frygter at de alene i 1.kvartal i år producerer 100.000 færre biler end forventet. Årsagen er primært mangel på chips. Illustration: Volkswagen AG

Overalt i verden er produktionen af biler presset i knæ. Toyota har lukket sine produktionslinjer i Kina, Fiat Chrysler er midlertidigt lukket ned i Canada og Mexico. Volkswagen forventer at de producerer 100.000 færre biler i årets første kvartal. Renault, Daimler og General Motors melder også om produktionsstop.

Det uventede produktionsstop skyldes ikke at forbrugerne er stoppet med at købe biler, eller fordi personalet er ramt af covid-19. Nej, bilproducenterne er mange steder simpelthen løbet tør for de vigtige mikrochips, som der efterhånden er mange af i nye biler.

I USA er Ford, Subaru, og Toyota tvunget til at skrue ned for produktionen og helt indstille produktionen på nogle fabrikker, mens Volkswagen, Nissan og Fiat Chrysler er ramt i Europa samt Kina og må skrue ned for produktionen.

Det globale produktionsstop skyldes en stribe forskellige begivenheder, som dog har et fællestræk - corona-krisen.

Læs også: Analyse: Corona kaster nyt lys over industriens forsyningskæde

Eksplosion i hardware

For det første er efterspørgslen på biler ikke bremset op på grund af corona. Selvom mange købedygtige forbrugere arbejder hjemmefra, så sælges der biler som aldrig før på verdensplan. Samtidig har hjemmearbejdet og fjernundervisning fået efterspørgslen på bærbare computere og andet forbrugerelektronik til at gå i vejret. I 2020 blev der solgt op mod 300 millioner bærbare computere, hvilket ikke er set siden årene op til finanskrisen i 2008, hvor markedet for smartphones og tablets vel og mærke var meget mindre.

De store computerproducenter som Apple, Dell, og HP automatisk står forrest i køen til chips - de betaler nemlig mere for de CPU-chips, der udgør indmaden i bærbare computere, mens bilindustrien aftager billigere og knap så kraftige chips.

Samtidig er bilindustrien for alvor fået behov for at klemme flere chips ind i nye biler, blandt andet til infotainmentskærme, kamerastyrede sensorer til parkering, og generelt flere komponenter med elektrisk styring i stedet for mekaniske eller hydrauliske.

Og så læg oveni at bilindustrien er i gang med en omstilling fra forbrændingsmotorer til elbiler, som også kræver flere chips til fx effektelektronik. Ifølge den store tyske underleverandør Bosch, er det især de mikrochips der bruges til styring af centrale komponenter som motor og effektelektronik, som der er mangel på for tiden.

Læs også: Coronakrisen sætter turbo på reparationer

Trump forværrer krisen

I disse tider er det heller ikke til at komme uden om Donald Trump, og han har faktisk også en finger med i spillet og ikke på en positive måde. Den indædte handelskrig som præsidenten har udkæmpet mod Kina de senere år er også blevet en sten i skoen på bilindustrien, især i USA.

For handelskrigen udkæmpes især på den teknologiske banehalvdel, og derfor er det i dag forbudt for amerikanske virksomheder at indkøbe chips fra kinesiske leverandører som Huawei og SMC. Det har fået flere bilproducenter til at kigge mod verdens allerstørste chipproducent TSMC i Taiwan.

Her er ordrebøgerne fulde, og det fik topchefen C.C Wei til torsdag at meddele sine investorer at de har problemer med at levere chips til bilindustrien med den nødvendige teknologi, og de arbejder på at reducere leveringstiden, men uden at angive hvornår de kan følge med efterspørgsel.

Læs også: Gigantopkøb ryster den globale chip-familie

Og læg så oveni et generelt efterslæb fra foråret 2020, hvor store dele af den globale chipproduktion lå stille i flere uger på grund af corona-nedlukninger.

Chipproduktion kan ikke sådan uden videre skaleres, da halvlederfremstillingen foregår på en lille håndfuld produktionsenheder, såkaldte fabs, som koster milliarder i investeringer. Alene en udvidelse kan tage flere år, da udstyret skal kalibreres og testes ekstremt grundigt før det kan tages i brug. Derfor tager det ofte op mod ni måneder for chipindustrien at opskalere produktionen fra efterspørgslen stiger, til udbuddet følger efter.

Læs også: Produktion og forbrugere rykker nærmere hinanden

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I disse tider er det heller ikke til at komme uden om Donald Trump, og han har faktisk også en finger med i spillet og ikke på en positive måde. Den indædte handelskrig som præsidenten har udkæmpet mod Kina de senere år er også blevet en sten i skoen på bilindustrien, især i USA.

Skal man se en positiv vinkel, må den være: tid til omtanke!

  • 7
  • 0

Det har fået flere bilproducenter til at kigge mod verdens allerstørste chipproducent TSMC i Taiwan.

Man kan godt undre sig over, at den slags kun kan fremstilles på den anden side af jordkloden.

Arbejdsdeling er godt, men meget af det her er jo automatiseret - eller?

  • 7
  • 0

Man kan godt undre sig over, at den slags kun kan fremstilles på den anden side af jordkloden.

Arbejdsdeling er godt, men meget af det her er jo automatiseret - eller?

Der ligger masser af fabs både i USA og i Europa. I Europa fx. ST, GlobalFoundries (tidl. AMD fab + Chartered), Bosch, Infinion plus en del andre. De har ikke nødvendigvis de mest avancerede technologier, men det er stadig begrænset hvor meget bil-elektronik der bliver lavet i 7nm processer.

TSMC, Samsung og hidtil Intel er til gengæld dem der er længst fremme med de mest avancerede teknologier. Og deres fabrikker ligger i Sydkorea, Taiwan og USA.

Grunden til koncentrationen er formodentlig netop automatiseringen kombineret med et afsindigt højt investeringsbehov - både i udviklingen af teknologien men også i høj grad i fabrikkerne selv.

  • 9
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten