Chili fjerner smerten ved tandlægebesøget

Den stærke chilipeber kan nu måske bruges til andet end gryderetten.

Forskere fra Harvard Medical School har fundet på at kombinere chilipebere med QX-314 - en afart af lidokain - der er et almindeligt lokalbedøvende middel. Chiliens indhold af capsaicin, der giver den stærke smag, giver kombineret med QX-314 en helt ny og bivirkningsfri lokalbedøvelse, skriver Scientific American.

QX-314 kan ikke virke bedøvende, hvis stoffet ikke kommer ind i selve de neuroner, der sender smertefornemmelse videre til hjernen.

Capsaicinen kan hjælpe med til at QX-314 kan komme ind i neuronerne ved at åbne en lille kanal i cellemembranen, så QX-314 kan smutte ind og slå neuronen ud indefra. Neuronen bliver så svag, at den ikke længere kan sende smertesignaler til hjernen, og tandlægepatienten kan så ikke mærke tandlægen pille ved de blotlagte tandhalse.

Det er derfor planen at udvikle en metode, hvor man først injicerer med capsaicin og derefter QX-314.

Forsøg på rotter har vist, at hvis de fik cocktailen skudt ind i poterne, kunne de stå meget længere på varme plader uden at gøre vrøvl end rotter med kun QX-314 i kroppen.

En vigtig pointe var også, at ingen af rotterne besvimede under forsøgene. Paralyserede rotter er ellers dagligdag i forsøg med normale lokalbedøvelsesmidler.

Grunden var, at man ved forsøgene udelukkende havde bedøvet de smertetransporterende neuroner, skriver Scientific American. Hvis det kan overføres til lokalbedøvelse på mennesker, kan tandlægepatienter efter en rodbehandling rejse sig fra stolen friske som havørne.

Kritikere påpeger dog flere problemer ved metoden. Det største er capsaicinens tendens til at irritere alt, hvad den kommer i berøring med.

Et skud capsaicin kan i sig selv være ganske smertefuldt, og medmindre QX-314 virker tilstrækkeligt hurtigt, bliver det yderst ubehageligt. Derfor går den videre forskning ud på at finde et molekyle med samme effekt som capsaicin uden den krydrede egenskab.