Chile planlægger at indføre verdens første immunitets-pas

Det chilenske imunitets-pas bliver både tilgængeligt i en fysisk og en elektronisk form Illustration: CatherineL-Prod / Bigstock

Fra på mandag vil den chilenske regering udstede immunitets-pas som en del af Chiles genåbning. Passet kan tildeles de borgere, som tidligere har været smittet, og bygger på ideen om, at smittede opbygger antistoffer, der gør dem immune overfor den næste omgang smitte.

»Vi bliver nødt til at lære at leve anderledes. Chilenerne skal gradvist vende tilbage til deres liv,« udtalte Dr. Paula Daza, sekretær i chiles sundhedsministerium, i søndags ifølge New York Times.

Læs også: Danmark tager mere præcis antistoftest i brug

Nøglen til at genåbne samfundet

Med immunitets passet kan regeringen langsomt åbne op for, at landets borgere kan vende tilbage til arbejdet. Alle kan ansøge om passet, men man skal først testes for antistoffer og have været symptomfri i 14 dage.

Selvom immunitets-passet ved første øjekast kan ligne en nøgle til en tilbagevenden til livet før virusudbruddet, har ideen sine svagheder. Som Ingeniøren tidligere har beskrevet, er der nemlig meget omkring immunitet, som stadig er uklart.

Læs også: Et 'coronapas' lyder forjættende - men der er ubelyste svagheder ved antistoftest

En kontroversiel idé

Ingen ved endnu, hvor mange antistoffer, der skal opbygges, før man er immun, eller hvor længe immuniteten varer. Faktisk er det slet ikke bevist, at man nødvendigvis bliver immun efter at have været smittet.

For at gøre det endnu mere kompliceret kan immunitet variere fra person til person, og sidst men ikke mindst er der en vis fejlprocent i mange af de antistoftest, der er på markedet.

»Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske, men det er nødvendigt med en klar kommunikation, for beslutningen om certificeret immunitet er baseret på svage videnskabelige beviser,« siger chiles tidligere sundhedsminister, Dr. Jorge Jiménez de la Jara ifølge New York Times.

Læs også: Medicinalbiologer: Her er redskaberne til at genåbne Danmark

Latinamerikansk duks

I modsætning til f.eks. den brasilianske præsident, der søndag deltog i demonstrationer imod lokalregeringernes nedlukning, har Chiles regeringen taget virussen alvorligt.

Mens dele af landet er i karantæne, massetester regeringen befolkningen, og Chile er det land i Latinamerika, der har testet flest indbyggere. På baggrund af de mange test, er der pt. fundet 4.338 personer, som ville kunne modtage coronapasset.

Ifølge coronakortet fra Johns Hopkins Universitet er der registreret 10.507 smittede i Chile og 139 er døde.

Læs også: Professor: Verdens lande vil sandsynligvis ende med inddæmningsstrategi

Flere lande følger trop

Chiles immunitets-pas bliver det første af slagsen i verden, men ifølge en artikel fra TV2, har flere andre lande overvejet lignende tiltag.

I lande USA, Italien og Storbritanien er ideen om et immunitets-pas blevet luftet, imens Kina har indført et system, hvor en app kan vise om brugeren er smittet eller ej. Den kinesiske app afgør om brugeren kan tage toget, overnatte på et hotel eller bare befinde sig mange offentlige steder.