Cheminova-depot skal indkapsles i stål

En kæmpe stålvæg med låg over og tæt ler som bund. Det er den løsning, der skal stoppe udsivning af kemikalierester fra Cheminovas giftdepot på høfde 42 ved Harboøre Tange i Vestjylland.

Det er Ringkøbing Amt og Miljøministeriet blev enige om tirsdag formiddag, oplyser DR Radioavisen.

Som Ingeniøren|net kunne fortælle den 22. september 2003 har amtet og Miljøministeriet i lang tid diskuteret, hvem der skulle tage affære og få stoppet udsivningen fra depotet, der primært indeholder stoffer med forbindelse til insektgiftene parathion, methylparathion og malathion. Det er stoffer, hvor blot få dråber på huden kan dræbe et menneske.

Formiddagens aftale indebærer, at amtet og staten deler udgiften på anslået 14 millioner kroner til etablering af en stål-indkapsling af giftdepotet. Ifølge miljøminister Hans Christian Schmidt (V) har amtet og staten dermed købt sig en periode på 25 år til at finde en anden og mere permanent løsning.

»Depotet bliver kapslet ind. Det har været det vigtigste for mig. Og så må vi se, hvad man kan finde ud af sidenhen. Teknologien udvikler sig hele tiden«, siger Hans Christian Schmidt til DR Radioavisen.