Cheferne tager det største lønhop

4. december 2015 kl. 11:00
Med en lønstigning på 6,2 pct. løber ingeniørlederne med årets største stigning. ‘Urimeligt’, mener tillidsmand i Dong Energy.
Artiklen er ældre end 30 dage

Cheferne i de danske ingeniørvirksomheder har taget et gevaldigt lønhop det seneste år. Mens den gennemsnitlige stigning for den menige ingeniør ligger på 3,9 procent, kan gruppen af topchefer, funktions­direktører og afdelingschefer lune sig med en lønstigning på hele 6,2 procent. Det viser IDAs lønstatistik fra det private arbejdsmarked.

Forskellen huer ikke Benny Gøbel, tillidsmand i Dong Energy.

»Det lyder ikke rimeligt. Jeg kender ikke den konkrete stigning blandt chefer i Dong Energy, men jeg ved, at de almindelige ingeniører har udvist løntilbageholdenhed i mange år. Derfor burde det snart være vores tur,« siger han.

Går din karriere i tomgang? Sæt den i gear på Jobfinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det store lønhop i chefgruppen hænger ifølge Henrik Garver, adm. dir. i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, sammen med, at inge­niørlederne tager ansvaret for stadigt mere komplekse projekter og forventes at kunne lede stadigt mere sammensatte medarbejdergruppe, der ofte sidder spredt på internationale destinationer.

Læs også: Ingeniører vinder årets lønkapløb

»I disse år stiger kravene til lederne mere, end de gør til menige ingeniører,« fastslår han.

Kigger man på lønspredningen og sætter den almindelige ingeniørs løn til indeks 100, lander topchefen på indeks 208. En forskel, der ifølge formand for Ansattes Råd Morten Thiessen er langt mindre i Danmark end i mange andre lande. Han finder det ikke overraskende, at ingeniørcheferne i år er steget mere end gennemsnittet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Lederne har dyb indsigt i, hvordan virksomhederne fungerer, og det bruger de aktivt i lønforhandlingen til at forklare, hvorfor netop deres evner er vigtige for virksomhedens vækst,« påpeger han.

Ifølge Emil Plaugmann, headhunter og business manager i rekrutteringsvirksomheden Capax Recruitment, der er et datterselskab under Mediehuset Ingeniøren, hænger chefernes lønudvikling sammen med, at markederne efter flere års krise er på vej i den rigtige retning. Timing spiller også ind på lønudviklingen, fastslår han.

»Når markedet er i bedring, har det en naturligt afsmittende effekt på ledernes løn. Mange ledere bliver målt direkte på hele eller dele af virksomhedens omsætning, og når salget stiger, kan de bruge det som dokumentation for, at de indfrier deres mål,« siger Emil Plaugmann.

Læs også: Lang vej for ingeniører til chefløn på Djøf-niveau

Han forventer dog, at gradvis stigende vækst også vil smitte af på de menige ingeniørlønninger:

»Det er ikke kun lederne, der vil skumme fløden af et forbedret marked. Lønfesten rammer godt nok lederne først, men det kommer til at sprede sig ned gennem systemet,« forudser Emil Plaugmann.

Sidste år var billedet omvendt. Her gik lederne kun 2,7 procent frem, mens lønvæksten for den almindelige ingeniør lå på 3,5 procent.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger