Chefen skal ud af busken

Ledere må ikke skjule sig bag de typiske spørgsmål i coachingprocessen. Medarbejderen har brug for, at chefen viser sit eget ansigt. Det pointerer Tobias Dam Hede, ph.d-forsker i coaching som ledelsesproces og indehaver i konsulentvirksomheden Siso­phos.

Hvad er dine vigtigste udfordringer og opgaver i den kommende tid? Hvor har du ambitioner om at være som fagperson om et år? Hvor har du ambitioner om at være i forhold til kunder og i organisationen om et år? Hvis du har haft et super vellykket år, hvor du har skabt resultater og udviklet dig markant på de vigtigste områder ? hvilke temaer har vi så arbejdet med? Hvor har du udviklet dig?

»Der er ikke noget i vejen med at stille de typiske katalyserende spørgsmål i coachingprocessen - det skal bare ikke være så mekanisk, fordi det er vigtigt for medarbejderen at mærke lederen. Lederen skal ud af busken. Der er enormt behov for, at lederen træder frem,« siger Tobias Dam Hede.

Lederen kan ikke skjule sig

I sin forskning, der foregår i samarbejde med Copenhagen Business School, er han optaget af, hvad coachingen gør ved lederen selv.

Hans erfaring er, at lederen ikke kan skjule sig bag spørgsmålene, men må vise sig selv som person.

»Det er lederens opgave at udvikle en dialog - og er lederen uenig med medarbejderen, så må lederen jo give sig til kende og sige, at medarbejderens idé er langt ude i forhold til, hvor virksomheden vil hen. Problemet kan selvfølgelig være, at det så falder tilbage på lederen at tackle de forskellige dilemmaer,« påpeger Tobias Dam Hede.

Her er det vigtigt, at lederen ikke ender et sted, hvor han føler, at han irettesætter medarbejderen.

»Lederen skal tage ansvaret for, hvilken retning dialogen tager. Men lederen skal turde spørge ind til dilemmaer og konfliktområder,« siger coachingforskeren.

Emner : Ledelse