Chef for Novozymes: 'Tre lavkonjunkturer mere, og så forsvinder det sidste industrijob i Danmark'
»Danmark kommer aldrig til at konkurrere med Kina og USA på masseproduktion - og de job, som allerede er forsvundet på de områder, kommer aldrig tilbage til landet. Nogensinde.«
Sådan lyder en del af opsangen fra administrerende direktør i Novozymes Peder Holk Nielsen.
Danmark har mistet mellem 60.000 og 70.000 arbejdspladser, hver gang landet har været ramt af en lavkonjuktur, og med den hastighed er udfordringen klar:
»Vi kan klare tre lavkonjunkturer mere, og så forsvinder det sidste industrijob i Danmark. Og det vil være et stort problem, for hvis produktionen forsvinder, så forsvinder innovationen også. De to ting er helt tæt forbundne,« siger Peder Holk Nielsen.
Ifølge ham behøver vi dog ikke frygte fremtiden, hvis vi træffer de rette valg i Danmark. Nu.
Kigger vi til Kina, ser vi allerede stigende lønomkostninger. Og billigere teknologier i produktionen samt den øgede automatisering gør, at vi i Danmark har en unik mulighed for at være med i førerfeltet. Vi er nemlig særligt dygtige til at bringe ny teknologi hurtigt ud i vores produktionsvirksomheder.
Historien har vist os, at de fleste store danske virksomheder er skabt ved, at vi har satset på spidskompetencer, som er sprunget direkte ud af danske universiteter, der har været stærke på grundforskning.
»Vi har i vores del af verden en unik evne til at koble produktion og innovation, og derfor ser vi også, at verdens finmekanik i disse år især bliver skabt i lande som Sverige og Tyskland,« siger Peder Holk Nielsen.
Hjælp små virksomheder med at tage teknologi i brug
Danmark har dog nogle helt særlige udfordringer, som vi er nødt til at gøre noget ved. Stort set alle virksomheder i Danmark er små eller mellemstore virksomheder med under 20 medarbejdere, og det bør vi gøre noget ved, mener Novozymes-direktøren.
»Vi har åbenbart svært ved at få vores virksomheder til at vokse op over den her bakke. Det er vores svage punkt og et vigtigt område, som politikerne er nødt til at se nærmere på. Store virksomheder som Novozymes skal nok formå at få ny teknologi ind i produktionen, men det er de andre virksomheder, der har udfordringen. De små og mellemstore skal have hjælp,« lyder det fra Peder Holk Nielsen.
Flyt forskningskroner fra humaniora til teknik
En mærkesag for Peder Holk Nielsen er også et større fokus på teknisk og naturvidenskabelig forskning, og han ser det som et stort problem, at vi ligger under OECD-niveau.
»I Danmark bruger vi 15 procent af vores forskningsmidler på teknisk forskning. Det er alt for lidt, når OECD-gennemsnittet er 25 procent,« fortæller direktøren, der også kommer med et bud på en simpel løsning.
»Tag 10 procent fra humaniora,« lød det fra Novozymes-direktøren, da han kom med sine synspunkter på Folkemødet i Allinge-Sandvig i Ingeniørteltet, hvor også it-ordfører Karin Gaardsted fra Socialdemokraterne var til stede. Og direkte adspurgt om hun var klar til at flytte 10 procent af forskningsmidlerne fra humaniora til teknisk forskning, hvis hun kom i regeringen, lød svaret:
»Personligt: ja. Det synes jeg giver mening.«
