Charles Marcus: »Universiteter kan ikke udvikle en kvantecomputer alene«

Charles Marcus i laboratoriet på Center for Quantum Devices. Illustration: Niels Bohr Institutet

»Hvis vi ikke kan gøre det, så kan ingen andre.«

Sådan beskrev Charles Marcus for nogle måneder siden udsigten til at lave en kvantecomputer baseret på såkaldte topologiske kvantebits.

Læs også: Forskere bøjer, strækker og fletter sig frem til helt nye opdagelser

Ordene faldt i et interview med Ingeniøren 15. september som optakt til vores tema om kvanteteknologi – et interview, der delvist har været bragt i vores tidligere artikler om kvanteteknologi.

Læs også: Fuld fart frem mod kvantecomputeren

Ved samme lejlighed talte jeg også med Charles Marcus om, hvad der skulle til for at bringe forskningen videre til realisering af en praktisk kvantecomputer. Denne del af interviewet har ikke tidligere været bragt, men vi bringer den her, da den har direkte forbindelse til den aftale, Ingeniøren omtalte i går, og som indebærer, at Charles Marcus foruden at være professor ved Københavns Universitet nu også bliver ansat af Microsoft.

Læs også: Microsoft hyrer Niels Bohr-forskere til at bygge fremtidens computere

Om opgaven med at udvikle en kvantecomputer baseret på topologiske kvantebits sagde Charles Marcus i september:

»Vi skal lave en kvantecomputer baseret på en partikel, vi først skal opfinde – da den ikke findes i naturen. Det er en cool thing. Sådant et problem kan jeg godt lide«.

Men i universitetsverdenen tager en sådan opgave tid – lang tid.

»Mit problem er, at jeg uddanner en masse unge mennesker. Når de er kommet så langt, at de er produktive, forsvinder de. For det er universitetets formål.«

Charles Marcus mener, det rigtige vil være at skabe en forskningsinstitution, hvor de kan fortsætte, efter de uddannet, sagde han.

»Det kunne være her i København, i Delft i Holland eller i USA, det er sådan set ligegyldigt.«

Slut med at være gennemgangslejr

Charles Marcus trak problemstillingen op på denne måde:

»Så længe vi er et universitet, er vi en gennemgangslejr. Og når man bliver fastansat, skal man undervise. Maskinrummet i et universitet er ikke designet til lave forskningsresultater. Det er lavet til at uddanne forskere.«

Løsningen på problemet kan han godt finde.

»Vi skal omdannes til et hybrid af et universitet og en forskningsinstitution – noget i stil med Bell Labs i gamle dage.«

Læs også: Forskere frygter fremtiden for Bell Labs

»Det vil være fantastisk, hvis vi havde 30 fastsatte i en forskningsinstitution, som løbende kunne suppleres med de bedste af de nye forskere. Uden en sådan organisation vil forskningen tage for lang tid.«

Men hvis Microsoft eller Google virkelig ønsker dette, vil de vel komme med pengene?

»Det gør de, og det vil de,« sagde Charles Marcus.

»Vi er et effektivt forskningscenter. Vi skal ændre de betingelser, hvorunder dette sted fungerer. Vi skal være lidt større, og halvdelen af medarbejderne skal blive gennem længere tid og ikke forlade os igen efter kort tid. Det vil kunne gøre det.«

Udgangsreplikken i september var denne:

»Men vi behøver unge mennesker. De kommer med idéerne, de kommer ikke fra mig.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bill Gates foundation investerer i høns for at redde verden. Måske han burde prioritere anderledes og støtte udviklingen af kvante komputeren som vil betyde så meget for vores fremtid.

  • 0
  • 4

Hvorfor har samfundet ikke råd til at investere i kvantecomputere? Hvor mange penge bruges der til dette formål om året i f.eks. Danmark?

Vi kunne f.eks. indføre en ny skat, der betales af erhvervslivet, og som bruges til at udføre forskning for dem. Det vil muliggøre, at vi kan bruge masser af ressourcer til f.eks. forskning i kvantecomputere.

Med mindre, at erhvervslivet mener, at det er mere vigtigt, at investere pengene i ledelse.

  • 1
  • 1

Det beløb som MS kommer med til Charles Marcus er uhørt stort! .. men stadig kun en brøkdel af hvad KU bliver beskåret med jvnf 2% plæneklipper besparelserne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten