CERN reagerer på invasion: Dropper nye samarbejder med russere

10. marts 2022 kl. 09:42
CERN reagerer på invasion: Dropper nye samarbejder med russere
CERN har inddraget Ruslands observatørstatus. Det betyder at Rusland blandt andet ikke længere vil kunne tilgå LHC-accelleratoren. Illustration: Anna Pantelia/Cern.
Efter ønske fra ukrainske samarbejdspartnere har CERN besluttet at suspendere den russiske observatørstatus, og stopper nye samarbejder med russiske forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

På et møde tirsdag aften, er de 23 faste medlemslande af CERN blevet enige om at at fordømme Ruslands militære invasion af Ukraine. Det fremgår af en pressemeddelelse på CERN’s hjemmeside.

Ukraine er en af i alt syv såkaldte ‘associerede medlemsstater’ i CERN, og er en aktiv del af det videnskabelige arbejde ifølge pressemeddelelsen, hvorfor både det videnskabelige fællesskab og de administrative grene af CERN nu arbejder for at skaffe humanitær hjælp til Ukraine. Rusland er ikke officielt medlem af CERN, men har indtil nu haft status af observatør og har bidraget til konkret videnskabeligt arbejde, ligesom eksempelvis USA, skriver tidsskriftet Science.

Science har desuden set mails mellem en britisk forsker ved navn John Ellis og en ukrainsk forsker, som Ellis forsøger at hjælpe ud af landet ved at oprette en midlertidig stilling hos CERN i Schweiz. I mail-tråden skriver den ukrainske fysiker:

»At bevare den her forbindelse (til Rusland, red.), selv på et videnskabeligt plan, vil give de her 'gangstere' mulighed for at blive ved med at manipulere og terroriserer vores land og resten af Europa.«

Sender russisk observatør hjem

Af pressemeddelelsen kan man læse, at CERN - foruden offentligt at fordømme den russiske føderations invasion af Ukraine - lever op til de internationale sanktioner mod Rusland. Men derudover har CERN også selv lavet nogle konkrete tiltag i kølvandet på deres fordømmelse. På mødet den 8. marts, hvor CERN officielt fordømt Ruslands invasion, blev det også besluttet, at Ruslands status som observatør ville blive suspenderet med øjeblikkelig virkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden vil CERN støtte initiativer, der støtter ukrainske forskere og forskningsarbejde inden for nuklear fysik, og så vil CERN ikke indgå i nye samarbejder med russiske forskere på nuværende tidspunkt.

Ifølge tidsskriftet Science, så udgør russiske forskere cirka otte procent af CERN’s i alt 12.000 tilknyttede forskere, hvilket svarer til omkring 1.000. Der er endnu ingen konkrete meldinger om, at de nuværende samarbejder med russiske forskere bliver suspenderede.

CERN slutter pressemeddelelsen af med at ytre støtte til russiske forskere, der afviser invasionen af Ukraine.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger