Cern generobrer verdensrekord i kollisionsenergi

9. december 2009 kl. 16:214
LHC lod i tirsdag aften protoner og antiprotoner kollidere ved 2,36 TeV. Dermed slår Cerns partikelaccelerator amerikanernes hidtidige rekord.
Artiklen er ældre end 30 dage

Post.doc. Troels Petersen, der blogger til ing.dk, kunne i dag berette, at Cern tirsdag aften opnåede partikelkollisioner med en energi på 2,38 TeV i sin Large Hadron Collider (LHC).

Dermed overgår LHC nu Tevatronen ved Fermilab i USA, der har haft den tidligere verdensrekord på på 1,96 TeV i kollisioner mellem protoner og antiprotoner.

Cern har endnu ikke udsendt en officiel pressemeddelelse, men kollisionen under run 142065 kan ses på hjemmesiden for ATLAS-eksperimentet, som der er link til under denne artikel. Her opgives energien dog til 2,36 TeV.

[TEMA: Large Hadron Collider (LHC)

Læs Ingeniørens tema om Large Hadron Collideren (LHC) i Cern.](http://ing.dk/tema/lhc)

Skaderne på LHC var værre end ventet. Reparationen vil vare til næste sommer og koste 100 millioner kroner. (Foto: Wikipedia) Illustration: Rex.

Dokumentation

ATLAS-eksperimentet ved LHC

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
11. december 2009 kl. 18:33

...den eneste verdensrekord der brydes her er rekorden af spildte kroner, men... det kunne have sin berettigelse.

3
11. december 2009 kl. 18:23

Hvor længe havde Fermilab rekorden?

2
Videnskabsredaktør -
10. december 2009 kl. 10:45
Videnskabsredaktør

Det er et godt spørgsmål. Ganske kort fortalt så viser det lille billede nederst til højre i hvilke lag i detektoren, at partikler opfanges (udtrykt med farverne) i forskellige vinkelretninger (udtrykt ved eta og phi).

Jeg har lokket Troels Petersen til i sin blog http://ing.dk/blogs/lhcbloggen at komme med en mere detaljeret forklaring ved lejlighed. Jeg har fortalt ham, at læserene på ing.dk ikke lader sig spise af med almindeligheder, men gerne vil have en dyb, teknisk forklaring. Så hold øje med LHCbloggen.

1
10. december 2009 kl. 07:45

Det ville være sjovt at få lidt indblik i hvordan kollisions billedet skal læses.