Cern finder ny forskel på stof og antistof
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Cern finder ny forskel på stof og antistof

Henfaldet af D0 mesonen og dens spejlbillede eller dens antipartikel er ikke ens, som illustreret med de to lodrette søjler. Mere korrekt beskrevet er der i partikelfysikkens sprog tale om et brud på CP-symmetri. Illustration: CERN

Forskerne ved den mindste af de fire store partikeldetektorer ved Large Hadron Collider ved Cern, LHCb, har efter en komplet analyse af samtlige data fra 2011 til 2018 fundet frem til, at henfaldet af en partikel, der kaldes D0-mesonen, og dens antipartikel ikke forløber ens.

Det er endnu et eksempel på en lille asymmetri i opførelsen af stof og antistof.

Nu også med charme

Opdagelsen er interessant, fordi D0-mesonen består af en charm-kvark og en up-antikvark, mens dens anti-makker består af en charm-antikvark og en up-kvark.

Det er første gang, man har observeret en sådan asymmetri eller CP-brud for partikler indeholdende en charm-kvark.

CP-brud blev første gang observeret i 1960'erne for K-mesoner, også kaldet kaoner, der indeholder en strange-kvark. I 2001 observerede man både i USA og Japan CP-brud for neutrale B-mesoner, der indeholder en bottom-kvark.

CP-brud er en medvirkende årsag til, at Universet, som lige efter Big Bang bestod af lige store dele af stof og antistof, i dag stort set udelukkende består af stof, hvor partikler af antistof kan dannes i forbindelse med radioaktive henfald eller partikelsammenstød.

CP-brud alene er dog ikke nok til at forklare Universets nuværende sammensætning. Der må findes andre årsager, som fysikerne stadigt leder ihærdigt efter.

Henfald til kaoner og pioner

Forskerne ved LHCb har set på, hvordan D0-mesonerne og dens antipartikel henfalder til henholdsvis kaoner og pioner og konstateret, at der findes en signifikant forskel.

Datamaterialet har været så omfattende og den statistiske analyser er så sikker, at det opfylder de sædvanlige krav, fysikerne har for at erklære en opdagelser, kaldet 5 sigma.

Som resten af LHC og de tilknyttede detektorer undergår LHCb for tiden en opgradering, så det fra 2021 bliver muligt at studere disse og andre processer med CP-brud mere indgående.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten