Cern bekræfter mulige fejl i neutrino-eksperiment

24. februar 2012 kl. 11:36
Forskere bekræfter nu, at fejl på teknisk udstyr mulighvis var årsagen til, at et eksperiment viste, at neutrinoer kunne bevæge sig hurtigere end lyset.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidste års sensationelle målinger af neutrinoer, der bevæger sig hurtigere end lyset, ser nu ud til at kunne forklares med fejl i eksperimentets udstyr. Det bekræfter forskere fra forskningsorganisationen Cern, der stod bag eksperimentet.

'Opera-samarbejdet (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) har informeret sine donorer og laboratorier om, at man har identificeret to mulige effekter, der kan påvirke målingen af neutrinoers bevægelser', skriver Cern på sin hjemmeside.

Dermed bekræfter Cern den historie, som hjemmesiden Scienceinsider.org offentliggjorde i går - og som Ingeniøren citerede.

Der ser ud til at være problemer med en oscillator i en GPS-enhed og en løs forbindelse mellem en GPS-enhed og eksperimentets centrale tidsmåler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemerne med den elektroniske oscillator, der giver GPS-signalerne et tidsstempel, betyder ifølge Cern, at man kan have overestimeret den tid, det tager for neutrinoerne at bevæge sig de 731.278,0 meter fra Cern til Gran Sasso i Italien.

Til gengæld kan den løse forbindelse mellem den eksterne GPS-enhed og Opera-eksperimentets centrale tidsmåler betyde, at man har underestimeret rejsetiden for neutrinoerne.

Ifølge pressemeddelelsen er forskerne nu i gang med at undersøge de potentielle fejlkilder nærmere. Men man vil først have en endelig konklusion, efter nye eksperimenter er blevet gennemført i maj.

Dokumentation

Læs Cerns pressemeddelelse

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger